Apa Maksud Mbps (Megabits Per Second)? | Definisi & Contoh

Kelajuan internet yang diukur dalam Mbps (Megabits per second) adalah faktor penting dalam mengukur kualiti internet yang dimiliki oleh seseorang.

Tetapi tidak semua orang tahu apa itu Mbps, ditambah istilah yang sama adalah MBps.

Walaupun ia berbeza dari satu hurif dan mempunyai singkatan yang sama, ia mempunyai makna yang berbeza.

Untuk mengetahui maksud Mbps dengan lebih lengkap, lihat artikel berikut.

Apakah Maksud Mbps?

apakah maksud mbps

Mbps bermaksud Megabits per second, ialah pengukuran kelajuan pemindahan data atau lebar jalur dalam rangkaian komputer.

1 Mbps adalah sama dengan 1 juta bit sesaat.

Kadar pemindahan data yang diukur dalam Mbps sering digunakan untuk mengukur kelajuan internet atau kadar pemindahan data antara komputer dan peranti lain dalam rangkaian komputer.

Semakin tinggi nombor Mbps, semakin cepat kelajuan pemindahan data berlaku.

Penjelasan Penuh Mengenai Mbps

apa itu mbps

Kelajuan Mbps adalah hal sangat penting dalam sambungan internet, terutamanya dalam aktiviti yang memerlukan pemindahan data yang besar seperti streaming video atau memuat turun fail.

Semakin tinggi kelajuan Mbps, data yang lebih pantas dapat dipindahkan, sehingga pengguna dapat mengakses kandungan internet dengan lebih cepat dan lancar.

Kelajuan Mbps mempengaruhi kualiti panggilan video atau telefon. Semakin tinggi Mbps, semakin baik kualiti bunyi atau gambar dalam panggilan video atau telefon.

Untuk memberi idea tentang kelajuan Mbps, anda boleh mengambil contoh bahawa video 5 minit dengan saiz 50 MB memerlukan masa pemindahan kira-kira 6.67 saat pada sambungan internet dengan kelajuan 6 Mbps.

Walau bagaimanapun, pada sambungan internet dengan kelajuan 2 Mbps, video memerlukan masa pemindahan kira-kira 25 saat.