9 Kelemahan dan Kelebihan Komputer | Anda Perlu Tahu

Seperti yang kita tahu bahawa komputer adalah peranti elektronik yang dilengkapi dengan keupayaan canggih dalam menjalankan pemprosesan data.

Pada masa ini, kehadiran komputer diperlukan oleh ramai orang di seluruh dunia, kerana ia sangat berguna untuk melakukan pelbagai pekerjaan.

Komputer sebagai peranti elektronik yang dibuat oleh manusia, sudah tentu, mempunyai beberapa kelemahan dan kelebihan.

Oke, pada kesempatan ini akan dibahas secara terperinci tentang kekurangan dan kelebihan komputer, mari kita lihat artikel ini!

Kelebihan Komputer

kelebihan komputer

Dalam penggunaannya, peranti komputer menawarkan pelbagai kelebihan menarik yang perlu dikaji semula. Terdapat beberapa kelebihan komputer yang boleh dirasakan, iaitu seperti berikut:

1. Harga Yang Murah

Berbanding dengan komputer riba, harga komputer lebih murah. Ini sudah tentu boleh dirasai jika Anda membeli dan juga memasang satu demi satu komponen komputer, seperti hard disk, processor, RAM, motherboard, casing, dan sebagainya.

Dengan harga yang murah sekitar Rm 600, Anda boleh memasang komputer siap sedia dengan spesifikasi yang berkelayakan untuk kegunaan harian.

Sudah tentu, ini berbeza daripada harga laptop dengan syarat baru yang mesti dibelanjakan sekitar Rm 1000 untuk mendapatkan spesifikasi pertengahan dan ke atas.

2. Penjagaan dan Pembaikan Mudah

Kelebihan komputer yang seterusnya adalah penjagaan dan pembaikan yang mudah. Ini kerana hardware komputer adalah berasingan dan tidak menjadi satu bahagian seperti laptop.

Sebagai contoh, jika bahagian keyboard rosak, maka Anda boleh menggantikannya dengan membeli di kedai komputer terdekat tanpa perlu membongkar komputer.

Di samping itu, komponen komputer juga dijual secara meluas di kedai online atau offline. Jadi, Anda boleh menggantikan setiap komponen yang rosak dengan lebih cepat dan mudah.

Walau bagaimanapun, Anda perlu berhati-hati dan jika Anda keliru, Anda boleh membawanya ke perkhidmatan komputer atau meminta orang yang memahami tentang kerosakan komputer.

3. Boleh Diupgrade dan Diubahsuai Seperti yang Dikehendaki

Anda boleh mengubahsuai komponen hardware komputer mengikut kehendak Anda. Sebagai contoh, seperti meningkatkan saiz RAM, menggantikan processor, VGA, hard disk, kipas penyejukan, keyboard dan komponen lain.

Walaupun laptop juga boleh diubah suai, tetapi komputer lebih mudah untuk diubah suai kerana ia mempunyai komponen yang berasingan dan tidak sukar apabila membongkar laptop.

Walau bagaimanapun, sebelum upgrade atau mengubah suai komputer, saya cadangkan untuk mengetahui terlebih dahulu had maksimum spesifikasi komponen yang boleh diterima oleh motherboard.

Anda boleh mengetahui dengan membuka laman web rasmi jenis motherboard yang Anda ada.

4. Penggunaan yang Lebih Fleksibel

Kelebihan komputer seterusnya adalah penggunaan yang lebih fleksibel. Pada komputer, komponen keyboard dan mouse adalah komponen berasingan dengan CPU dan monitor.

Ini sudah tentu akan memberi kemudahan kepada pengguna yang boleh digunakan dengan melaraskan kedudukan atau jarak skrin monitor mengikut kehendak Anda.

Jika Anda mahu mengekalkan kesihatan mata Anda, maka Anda boleh menjauhkan skrin monitor dengan keyboard dan mouse.

5. Mempunyai Saiz Monitor yang Lebih Besar

Apabila dibandingkan dengan menggunakan laptop, sudah tentu apabila menggunakan komputer Anda akan merasakan skrin monitor yang lebih besar.

Dengan saiz monitor yang lebih besar, sudah tentu, akan menjadikan pengguna lebih selesa dan bebas untuk digunakan dalam pelbagai aktiviti, seperti bermain permainan, menonton video, pembelajaran, dan aktiviti lain.

Sudah tentu, ini memudahkan pengguna komputer apabila melakukan kerja kerana saiz skrin monitor yang lebih besar.

Kekurangan Komputer

kekurangan komputer

Walaupun komputer mempunyai banyak kelebihan, tetapi peranti ini juga mempunyai beberapa kekurangan menarik untuk dibincangkan. Berikut adalah beberapa kekurangan dalam komputer:

1. Proses Memasang Komponen yang Memerlukan Kemahiran Khas

Kekurangan komputer yang pertama adalah proses memasang komponen yang memerlukan kemahiran khas. Dalam memasang komputer, pengguna mesti tahu bagaimana memasang dan meletakkan setiap komponen komputer.

Ini diperlukan kerana jika Anda salah semasa memasang komponen komputer, ia akan menyebabkan komputer tidak dapat hidup dan yang paling teruk boleh menyebabkan kerosakan.

Contohnya, apabila Anda akan memasang komponen processor pada motherboard komputer. Anda hanya memegang dan memasang komponen tanpa peduli. Bermula dari ini, komputer tidak boleh hidup secara normal.

Oleh itu, sebelum Anda memutuskan untuk memasang komputer, Anda mesti terlebih dahulu belajar tentang bagaimana untuk memasang setiap komponen dan jika perlu membawanya kepada juruteknik komputer yang memahami tentang pemasangan komputer.

Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada pengguna yang membeli komputer secara langsung atau bersedia untuk digunakan tanpa perlu memasangnya.

2. Tidak Boleh Digunakan di Banyak Tempat

Kelemahan komputer ke-2 adalah tidak boleh digunakan di banyak tempat. Dalam penggunaannya, komputer mempunyai pelbagai komponen yang berasingan antara satu sama lain, tidak seperti laptop yang mempunyai komponen fused.

Ini sudah tentu akan menyusahkan pengguna jika mereka ingin memindahkan tempat atau membawa ke tempat lain seperti kafe, pusat membeli-belah, perpustakaan, dan sebagainya.

Sebagai contoh, satu masa terdapat kebocoran kerana air hujan di dalam bilik di mana komputer terletak.

Kerana mempunyai banyak komponen yang berasingan, sudah tentu, akan menjadi lebih sukar bagi pengguna untuk berpindah ke tempat yang lebih selamat.

3. Kuasa Elektrik yang Besar

Bagi syarikat besar yang aktivitinya menggunakan banyak peranti komputer, sudah tentu ini tidak menjadi masalah.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang menggunakan komputer untuk kepentingan peribadi mungkin lebih ketara kerana kos elektrik yang tinggi.

Ini kerana, komputer memerlukan aliran kuasa elektrik yang besar untuk digunakan secara normal.

Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk mengatasi masalah ini, iaitu dengan menggunakan alat tambahan dalam bentuk penstabilstabilizer untuk memastikan voltan semasa elektrik stabil.

4. Kurang Praktikal

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, komputer mempunyai komponen berasingan seperti monitor, keyboard, kabel kuasa, kabel VGA, mouse dan sebagainya.

Jadi, sebelum menggunakannya, Anda perlu memasang semua komponen satu demi satu. Inilah yang menjadikan penggunaan komputer kurang praktikal jika dibandingkan dengan komputer riba.

Di samping itu, saiz komputer juga besar dan untuk menggunakannya Anda memerlukan tempat yang lebih luas.