8 Jenis-jenis Motherboard PC | Beserta Maksudnya

Motherboard menjadi salah satu komponen yang sangat penting untuk peranti komputer kerana kebanyakan komponen komputer berada di motherboard. Jenis motherboard ini mempunyai banyak.

Jadi, sebelum Anda membeli motherboard, sangat penting untuk mengetahui beberapa jenis motherboard. Ini adalah kerana Anda boleh menyesuaikan diri dengan keperluan yang Anda ada.

Pada asasnya, motherboard adalah PCB (printed circuit board) yang menampung semua komponen utama dalam komputer seperti RAM, CPU, BIOS, dan sebagainya.

Oke, mari kita bicarakan jenis motherboard, mari kita lihat artikel ini!

1. Motherboard AT

motherboard at

Jenis motherboard pertama adalah motherboard AT (advanced technology). Ia mula diperkenalkan oleh IBM pada bulan Ogos 1984 dan digunakan secara meluas pada tahun 1980.

Motherboard AT mempunyai saiz yang boleh dikatakan besar iaitu kira-kira 13.8 x 12 inci, jadi ia tidak boleh digunakan pada desktop mini.

Di samping itu, apabila kita melakukan pemasangan, troubleshooting, dan juga upgrade di motherboard AT akan menghadapi kesukaran kerana jarak setiap komponen yang sangat dekat.

Satu lagi versi motherboard AT adalah motherboard baby AT yang mempunyai saiz yang lebih kecil daripada standard motherboard AT , iaitu kira-kira 8.5 x 13 inci.

Walau bagaimanapun, pada masa ini motherboard AT / baby AT sangat jarang digunakan, dan telah digantikan dengan jenis motherboard yang lebih baru.

2. Motherboard ATX

motherboard atx

Jenis motherboard ke-2 adalah motherboard ATX (Advanced Technology eXtended) yang merupakan motherboard dengan teknologi yang lebih canggih daripada motherboard AT.

Motherboard ATX telah dibangunkan oleh Intel pada pertengahan tahun 1990-an. Motherboard ini mempunyai bentuk yang lebih kecil berbanding dengan motherboard AT, iaitu dengan dimensi umum 12 x 9.6 inci atau 30.5 x 24.4 cm.

Terdapat beberapa kelebihan papan induk ATX moden yang boleh Anda rasakan, iaitu seperti berikut:

  • Sudah menyediakan beberapa slot PCI dan terdapat sekurang-kurangnya 4x slot DIMM yang boleh disokong banyak memori.
  • Mempunyai banyak port SATA dan port peranti storan lain.
  • Lebih banyak gelombang kuasa atau sumber tenaga memasuki lebih bersih dan lebih stabil.
  • Kawasan sekitar soket CPU lebih luas untuk meletakkan heatsink.
  • Jarak lebih bebas antara expansion slot dan cooler untuk graphic card.

3. Motherboard Micro ATX

motherboard micro atx

Sesuai dengan namanya, jenis motherboard ini mempunyai ukuran yang lebih kecil dari dimensi standard motherboard ATX, yaitu 9,6 x 9,6 inch atau 2,4 x 2,4 cm.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengeluar yang membuat jenis motherboard micro ATX dengan saiz yang lebih kecil, iaitu 9.6 x 8.1 inci atau 24.4 x 20.6 cm bergantung kepada slot dan juga pelabuhan port yang disertakan.

Motherboard micro ATX ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding motherboard ATX, termasuk mempunyai bentuk yang lebih kecil dan harga yang lebih murah.

Pada masa ini terdapat juga varian motherboard ATX yang lebih tinggi dengan pelbagai feature unggul.

Jika kebanyakan motherboard ATX moden kini mempunyai maksimum 7 slot PCI-Express, maka motherboard micro ATX ini hanya mempunyai maksimum 4. Bilangan ini, sudah tentu, berbeza-beza bergantung kepada dimensi.

4. Motherboard E-ATX

motherboard e-atx

Motherboard E-ATX (extended-ATX) adalah motherboard dengan saiz terbesar daripada semua jenis motherboard yang dibincangkan dalam artikel ini. Motherboard ini mempunyai saiz 12 x 10.9 inci atau 30.5 x 27.7 cm.

Saiz yang besar adalah kerana motherboard ini menawarkan lebih banyak slot DIMM (dual inline memory modul), jadi pengguna boleh menambah lebih banyak memori.

Jika Anda memerlukan komputer yang mempunyai prestasi yang baik untuk bermain permainan, rendering video, dan pelbagai tugas berat lain, motherboard E-ATX adalah pilihan yang sangat baik.

Terdapat beberapa feature atau kelebihan yang dimiliki oleh motherboard E-ATX ini, iaitu seperti berikut:

  • Mempunyai banyak slot PCIE.
  • Mempunyai slot 8x DIMM untuk RAM.
  • Boleh menyokong kad grafik 3-4.
  • Menyokong pemasangan RAM sehingga 128 GB.
  • Mempunyai WiFi built-in, sound card, feature onboard troubleshooting, dan VRM (voltage regulator overclocking) yang berkuasa.

5. Motherboard Mini ITX

motherboard mini itx

Jenis motherboard ke-6 adalah motherboard mini ITX (information technology extended). Motherboard mini ITX ini direka oleh VIA Technologies pada tahun 2001.

Saiz motherboard mini ITX ini sangat kecil dengan dimensi hanya 6.7 x 6.7 inci atau 17 x 17 cm sahaja.

Walau bagaimanapun, motherboard ini boleh menyediakan semua feature asas yang wujud di motherboard dengan saiz yang besar.

Sebagai tambahan kepada saiznya yang kecil, terdapat kelebihan lain dari motherboard mini ITX, iaitu mempunyai sistem penyejukan tanpa kipas yang membolehkan penggunaan kuasa yang rendah.

Lebih menarik, papan di motherboard mini ITX ini boleh digunakan dalam pelbagai cara yang direka untuk motherboard ATX, ATX mikro, dan varian ATX lain jika digunakan.

Oleh kerana saiznya yang kecil, motherboard mini ITX ini hanya dapat memberikan maksimum 1x slot PCIE dan 2x slot DIMM untuk memori.

Hampir keseluruhan papan ITX hanya mempunyai 4x port SATA untuk penyimpanan dan beberapa header kipas, tetapi feature lain boleh berbeza-beza bergantung pada harga yang ditawarkan.

6. Motherboard LPX

motherboard lpx

Motherboard LPX (low profile extended) ini dicipta selepas motherboard AT, iaitu sekitar tahun 1990.

Motherboard ini direka untuk digunakan dalam casing Slimline atau low profile, yang direka sedemikian rupa untuk mengurangkan penggunaan ruang dan kos.

Sesuatu yang membezakan motherboard LPX dari jenis motherboard lain adalah pada kad riser yang merupakan kad yang dipasang tegak untuk memasang expansion slot.

Ini bertujuan untuk mengurangkan ketinggian casing, kerana secara amnya ketinggian casing komputer terjejas oleh kad expansion.

7. Motherboard BTX

motherboard btx

Anda perlu tahu bahawa motherboard BTX  (balanced technology extended) dibangunkan untuk mengurangkan atau mengelakkan beberapa masalah yang timbul apabila menggunakan teknologi terkini.

Teknologi yang lebih baru cenderung menggunakan kuasa yang lebih besar dan juga menjana panas yang berlebihan.

Tidak seperti motherboard lain, BTX sama sekali berbeza daripada bentuk motherboard ATX yang kini popular.

Salah satu feature motherboard BTX yang paling menarik adalah penggunaan aliran udara dalam inline di mana slot memori dan expansion slot dipindahkan.

Jadi, komponen utama seperti processor, chipset, dan video card boleh menggunakan aliran udara yang sama. Ini sudah tentu mempunyai kesan mengurangkan penggunaan kipas yang diperlukan oleh sistem.