7 Kelebihan Dan Kekurangan Laptop | Dan Komputer Desktop

Pada masa ini istilah laptop sudah pasti biasa kepada kita. Jika dilakukan kaji selidik sudah tentu kebanyakan orang sudah mempunyai laptop. Terdapat beberapa kelebihan dan keburukan yang laptop dibandingkan dengan komputer.

Apakah perbezaan antara notebook dan laptop?

Setakat ini ramai yang salah dengan ini, ramai orang yang berfikir bahawa jika skrin adalah 17″ maka ia dipanggil laptop, manakala jika 10″ maka ia dipanggil notebook.

Jika Anda berfikir begitu, maka Anda telah salah semua. Ini kerana laptop dan notebook adalah sama.

Okay, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kekurangan dan kelebihan laptop dibandingkan dengan komputer. Mari kita lihat artikel ini!

Kelebihan Laptop / Komputer Riba

kelebihan laptop

Setiap produk teknologi pasti mempunyai kelebihan dan keburukannya. Begitu juga dengan laptop dan komputer yang datang dengan semua kelebihan dan keburukannya.

Oleh itu, sebelum membeli komputer atau laptop, ketahui keperluan Anda terlebih dahulu dan menyesuaikan diri dengan kelemahan dan kelebihan setiap peranti.

Oke, terdapat beberapa kelebihan komputer riba berbanding komputer, iaitu seperti berikut:

1. Portable

Kelebihan pertama adalah portable atau mudah dibawa ke mana-mana dan pada bila-bila masa kerana ia mempunyai saiz yang kecil dan berat ringan.

Bentuk komputer riba ini lebih simple berbanding komputer, terutamanya pada CPU. Jika pada komputer, bahagian CPU dipasang secara berasingan dengan monitor, manakala pada laptop CPU dan skrin sudah satu bahagian.

Oleh itu, ia boleh dibawa dengan mudah di mana sahaja seperti sekolah, taman, kafe, perpustakaan, dan sebagainya. Kerja Anda akan menjadi lebih berkesan dan cekap.

2. Tiada Peranti Tambahan

Laptop boleh digunakan tanpa menambah peranti lain seperti keyboard, mouse, speaker, mikrofon dan sebagainya.

Ini kerana dalam laptop sudah ada touchpad yang mempunyai fungsi seperti mouse, keyboard, speaker dan mikrofon.

3. Tidak Sukar untuk Mengakses Internet

Kelebihan komputer riba selain dapat dibawa ke mana sahaja juga boleh mengakses internet di mana sahaja.

Ini kerana terdapat feature WiFi yang boleh menyambungkan komputer riba ke internet dari hotspot yang tersedia.

Biasanya hotspot percuma boleh didapati di tempat-tempat awam seperti kafe, perpustakaan, sekolah dan sebagainya. Di samping itu, Anda juga boleh menggunakan tethering melalui telefon pintar Anda.

4. Tidak Perlu UPS

Ya, apabila Anda menggunakan komputer riba, Anda tidak memerlukan UPS (Uninteruptible Power Supply) lagi.

UPS ini berfungsi sebagai penghantaran elektrik dan sebagai kuasa sandaran, supaya apabila tiba-tiba kuasa keluar peranti komputer tidak dimatikan dengan serta-merta.

Komputer riba tidak memerlukan UPS, kerana komputer riba sudah mempunyai bateri di dalamnya, jadi jika kuasa keluar, tidak perlu bimbang tentang komputer riba akan mati secara tiba-tiba.

Kekurangan Laptop / Komputer Riba

kekurangan komputer riba

Di samping mempunyai beberapa kelebihan, laptop juga mempunyai beberapa kelemahan jika dibandingkan dengan komputer, iaitu seperti berikut:

1. Terdedah Kepada Kerosakan

Anda perlu tahu bahawa komputer riba ini terdedah kepada kerosakan berbanding dengan komputer.

Sebagai contoh, komputer riba terdedah kepada kejatuhan dan membolehkan pendedahan kepada air hujan yang sudah tentu boleh merosakkan komponen dalam komputer riba.

2. Upgrade Komponen Tidak Mudah

Pada masa ini, teknologi berkembang dengan sangat cepat. Dalam masa yang singkat telah muncul inovasi baru yang membuat spesifikasi peranti lebih tinggi.

Untuk mendapatkan spesifikasi yang lebih tinggi, sudah tentu Anda perlu upgrade beberapa komponen pada peranti anda.

Dalam kes ini komputer riba adalah sukar untuk upgrade komponen. Ini kerana komputer riba direka untuk tidak diupgrade secara berlebihan.

Sebagai contoh, apabila Anda ingin menambah SSD ke komputer riba , Anda perlu memastikan ada atau tidak slot untuk SSD.

Kadang-kadang beberapa jenama komputer riba tidak mempunyai slot atau tempat tambahan untuk menambah SSD.

3. Kerosakan Menyeluruh

Ini adalah hal yang paling menjengkelkan. Jika mana-mana bahagian atau komponen di dalam komputer riba rosak, maka untuk membaikinya komponen lain mesti dibongkar.