10 Kelebihan & Kekurangan iPhone 12 Pro Max [UPDATE! 2023]

Smartphone yang ditawarkan oleh Apple sudah pun dikenali sebagai telefon pintar yang mempunyai spesifikasi terbaik.

Oleh itu, tidak hairanlah kehadiran smartphone terbaru Apple sentiasa dinanti-nantikan oleh ramai orang termasuk kehadiran iPhone 12 Pro Max.

Pada 13 November 2020, Apple secara rasmi mengeluarkan iPhone 12 Pro Max yang merupakan varian tertinggi bagi siri iPhone 12.

Apple sudah tentu menyediakan beberapa inovasi untuk iPhone 12 Pro Max, yang menjadikan iPhone ini selangkah ke hadapan jika dibandingkan dengan smartphone canggih yang lain.

Jika Anda ingin membeli iPhone 12 Pro Max ini, sudah tentu mengetahui kelebihan dan kekurangan iPhone 12 Pro Max adalah antara perkara yang mesti dilakukan.

Okay, dalam artikel ini kita akan membincangkan sepenuhnya tentang beberapa kelebihan dan kekurangan iPhone 12 Pro Max.

Spesifikasi Apple iPhone 12 Pro Max

spesifikasi apple iphone 12 pro max

Okay, sebelum Anda mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan iPhone 12 Pro Max, lebih baik Anda mengetahui spesifikasi iPhone 12 Pro Max terlebih dahulu.

DisplaySuper Retina XDR OLED 6.7 inci
ChipsetApple A14 Bionic
RAM6 GB
Memory128 GB, 256 GB, 512 GB
Camera12 MP (wide) 12 MP (telephoto) 12 MP (ultrawide) MP (ToF Lidar)
BatteryLi-Ion 3687 mAh

Kelebihan Apple iPhone 12 Pro Max

kelebihan apple iphone 12 pro max

Okay, setelah Anda mengetahui spesifikasi yang ada pada Apple iPhone 12 Pro Max, barulah kita akan membincangkan kelebihan Apple iPhone 12 Pro Max.

Terdapat beberapa kelebihan yang wujud pada Apple iPhone 12 Pro Max, iaitu seperti berikut:

1. Skrin OLED Terluas

skrin oled terluas

Skrin pada iPhone 12 Pro Max, sudah tentu, mempunyai saiz terbesar antara varian iPhone 12 yang lain.

Ini kerana varian Pro Max adalah varian tertinggi. iPhone 12 Pro Max menggunakan panel skrin Super Retina XDR OLED dengan saiz skrin 6.7 inci.

Sebagai perbandingan, iPhone 12 Pro Max mempunyai skrin yang lebih luas berbanding iPhone 12 Pro yang mempunyai saiz skrin 6.1 inci.

Perbezaan lebar skrin antara kedua-dua telefon pintar ialah 0.6 inci. Ini sememangnya satu perubahan yang ketara.

Smartphone ini bukan sahaja mempunyai saiz skrin yang lebih besar, malah iPhone 12 Pro Max juga mempunyai resolusi yang lebih tinggi, iaitu 1284 x 2778 piksel dengan ketumpatan piksel 458 ppi.

Sama seperti varian iPhone 12 Pro, skrin pada iPhone 12 Pro Max juga telah mencapai tahap kecerahan maksimum sehingga 1200 nits dan menyokong paparan skrin Dolby Vision.

Ini adalah satu skrin dengan kualiti yang sangat terang dan tajam. Ini turut disokong dengan saiz skrin yang besar, sehingga akan menjadikan telefon pintar ini selesa digunakan dalam pelbagai aktiviti.

2. Mempunyai Hayat Bateri yang Baik

mempunyai hayat bateri yang baik

Oleh kerana iPhone 12 Pro Max adalah varian tertinggi bagi siri iPhone 12, iPhone 12 Pro Max sudah tentu unggul dari segi tempoh penggunaan.

iPhone 12 Pro Max ini mempunyai kapasiti bateri 3687 mAh dengan jenis bateri Li-Ion. Jika dibandingkan dengan iPhone 12 Pro, sudah tentu kapasiti ini lebih besar.

iPhone 12 Pro hanya mempunyai kapasiti bateri 2815 mAh. Oleh itu, tempoh penggunaan iPhone 12 Pro Max adalah lebih lama.

Apple mendakwa iPhone 12 Pro Max mempunyai ketahanan selama 20 jam apabila digunakan untuk aktiviti multimedia.

Bagi mendengar muzik, iPhone 12 Pro Max boleh bertahan sehingga 80 jam. Ini sudah tentu lebih lama jika dibandingkan dengan iPhone 12 Pro yang hanya mampu bertahan selama 17 dan 25 jam.

3. Chipset Terbaik

chipset terbaik

Terdapat satu persamaan dalam semua varian iPhone 12 iaitu jenis chipset yang digunakan. Ya, iPhone 12 Pro Max menggunakan cipset yang sama seperti iPhone 12, iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Mini.

Siri iPhone 12 ini sudah pun menggunakan cipset Apple A14 Bionic yang dikenali sebagai chipset yang mempunyai prestasi yang sangat baik.

Selain itu, A14 Bionic juga merupakan peningkatan daripada cipset A13 Bionic. Chipset Apple A14 Bionic mempunyai 11.8 bilion transistor yang memberikan prestasi paling berkuasa.

Apple sendiri mendakwa bahawa chipset ini mempersembahkan CPU dan GPU yang 50% lebih pantas daripada telefon lain.

Selain itu, Apple A14 Bionic adalah cipset pertama yang dibuat menggunakan pembuatan 5 nm di dunia.

Chipset Apple A14 Bionic bukan sahaja dianggap unggul dari segi kelajuan prestasi, malah turut menawarkan peningkatan keupayaan kecekapan kuasa supaya bateri dapat bertahan lebih lama.

4. Mempunyai Lebih Banyak Varian Warna Mewah

mempunyai lebih banyak varian warna mewah

Sudah tentu, Apple ingin menghargai pelanggannya yang sanggup membayar banyak wang untuk mendapatkan iPhone 12 Pro Max.

Memandangkan pelanggan Apple ini sangat gembira dengan status sosial yang lebih tinggi, sudah tentu Apple menyediakan beberapa pilihan warna yang lebih mewah.

Pilihan warna juga merupakan perbezaan antara pemilik iPhone 12 Pro Max dan pemilik iPhone 12 dan iPhone 12 Mini.

Terdapat 4 pilihan warna yang boleh anda pilih iaitu, Silver, Graphite, Pacific Blue dan juga Gold.

Setiap warna pada iPhone 12 Pro Max dibuat sangat premium dan berkelas, berbeza daripada rupa pada iPhone 12 dan iPhone 12 Mini, yang pilihan warnanya lebih kasual.

Selain daripada mempunyai penampilan yang sangat baik, ketahanan badan iPhone 12 Pro Max juga sangat boleh dipercayai.

Bahan yang digunakan untuk membuat badan iPhone 12 Pro Max adalah keluli tahan karat yang sama digunakan dalam pelbagai peranti perubatan.

Ini adalah jenis keluli tahan karat berkualiti tinggi, paling mahal dan paling tahan karat.

Di samping itu, terdapat juga pensijilan IP68 yang boleh menahan serangan air dan habuk, sekurang-kurangnya mampu bertahan dalam lopak air sedalam 1.5 meter selama 30 minit.

5. LiDAR Scanner

lidar scanner

Adakah anda peminat permainan Augmented Reality? Anda pasti akan menyukai kelebihan iPhone 12 Pro Max yang satu ini.

Sebabnya, terdapat lensa LiDAR atau Light Detection and Ranging sensor yang boleh meningkatkan keupayaan AR untuk menjadikannya lebih interaktif, mengikut rupa bumi di dunia nyata.

Sebagai contoh, jika sebelum ini objek tersebut hanya dipamerkan secara “rigid” di alam nyata, kini objek tersebut boleh berinteraksi dengan barang-barang di dalam bilik seperti panjat meja, sofa, panjat tangga, dan sebagainya.

Selain itu, penggunaan LiDAR juga berfungsi untuk tujuan reka bentuk dalaman di mana Anda boleh mengukur dimensi perabot supaya lebih mudah untuk mix and match semasa membeli barangan di IKEA.

6. Terdapat Ciri Dolby Vision

terdapat ciri dolby vision

Pada masa lalu, untuk dapat menghasilkan filem secara profesional, content creator sudah tentu perlu berada di lokasi penggambaran filem itu.

Selain itu, mereka juga memerlukan pelbagai peralatan canggih yang tidak semua orang boleh miliki.

Namun, kini dengan iPhone 12 Pro Max, impian untuk menjadi pembuat filem boleh menjadi kenyataan.

Jika dibandingkan dengan studio filem, iPhone 12 Pro Max sebenarnya mempunyai ciri yang lebih maju.

Ini kerana dengan ciri Dolby Vision, anda akan dapat merakam dan mengedit video dengan standard kualiti 10-bit Dolby Vision.

Lebih menarik, dengan menggunakan ciri Dolby Vision, filem yang dihasilkan boleh memaparkan julat warna dinamik yang lebih luas dalam masa nyata.

Apple mendakwa bahawa ciri ini adalah kali pertama pada smartphone, malah lebih baik daripada kamera profesional lain yang perlu menambah Dolby Vision dalam post-processing dan bukannya masa nyata.

7. Ciri MagSafe Terbaik

ciri magsafe terbaik

Apakah ciri yang tiada pada telefon lain dan hanya pada iPhone?

MagSafe adalah jawapannya, ciri yang membolehkan pengguna melampirkan aksesori seperti pengecas wayarles dan poket untuk menyimpan kad dengan hanya melampirkannya pada bahagian belakang telefon pintar secara magnetik.

Penggunaan pengecas tanpa wayar menggunakan ciri MagSafe dianggap lebih baik daripada pengecasan Qi biasa.

Kerana kini Anda akan dapat memastikan lokasi pengecas itu memang dilekatkan pada bahagian tengah badan supaya masa pengecasan tidak berkurangan.

MagSafe juga merupakan ciri inovatif yang membuka pelbagai kemungkinan supaya fungsi smartphone dapat dipertingkatkan lagi.

Kekurangan Apple iPhone 12 Pro Max

kekurangan apple iphone 12 pro max

Selepas kita membincangkan beberapa kelebihan yang ada pada iPhone 12 Pro Max, maka kita akan membincangkan pelbagai kekurangan yang ada pada iPhone 12 Pro Max.

Terdapat beberapa kelemahan yang wujud pada Apple iPhone 12 Pro Max, iaitu seperti berikut:

1. Cukup Berat

cukup berat

Semua orang akan faham, jika peningkatan berat badan pada telefon pintar adalah akibat daripada saiz skrin yang besar.

Tetapi, rupa-rupanya berat badan telah meningkat dengan agak drastik sehingga boleh memberi kesan buruk kepada keselesaan pengguna apabila digunakan.

Didatangkan dengan panjang, lebar dan ketebalan 160.8 x 78.1 x 7.4 mm, iPhone 12 Pro Max mencapai berat sehingga 228 gram.

Ini sebenarnya nombor yang terlalu besar untuk smartphone, dan mungkin Anda akan berasa cepat letih jika menggunakannya secara berterusan.

2. Tidak Termasuk Casan Head dan Earphone

tidak termasuk casan head dan earphone

Jom, sediakan lebih banyak wang jika Anda ingin membeli iPhone 12 Pro Max. Dengan harga yang paling mahal, kita mungkin berfikir bahawa dalam kotak pembelian sudah termasuk kepala pengecas dan earphone.

Tidak juga! Katanya, Apple mengambil inisiatif mengeluarkannya daripada kotak pembelian supaya lebih kecil dan mudah untuk diedarkan.

3. Refresh Rate 60 Hz

refresh rate 60 hz

Khabar angin mengatakan, siri iPhone 12 akan dilengkapi dengan kadar penyegaran tinggi seperti kebanyakan telefon flagship Android, seperti Samsung Galaxy Note20 Ultra, siri S20, OPPO Find X2 Pro dan banyak lagi.

Nampaknya ini telah menjadi satu trend untuk membawa refresh rate melebihi 60 Hz, supaya touch sampling rate meningkat dan boleh memberikan responsif yang unggul semasa bermain permainan.

Tetapi khabar angin itu kandas, tiada satu pun daripada varian siri iPhone 12 membawa refresh rate melebihi 60 Hz. Tidak walaupun untuk 90 Hz.