10 Kelebihan & Kekurangan iPhone X [UPDATE! 2023]

Pada 12 September 2017, Apple mengeluarkan produk telefon pintar yang membuatkan semua orang terkejut dan kagum.

Ini kerana, Apple mengeluarkan iPhone X iaitu telefon pintar pertama di dunia yang menggunakan reka bentuk notch pada skrin.

Reka bentuk skrin notch yang digunakan oleh Apple iPhone X sudah tentu menjadi inspirasi kepada jenama lain untuk menghasilkan telefon pintar dengan reka bentuk skrin takuk.

Walaupun kini Apple iPhone X sudah ketinggalan beberapa generasi, namun masih ramai yang mencari telefon pintar ini.

Jika Anda adalah salah seorang daripada mereka, maka sebelum Anda membeli Apple iPhone X ini, Anda harus mengetahui pelbagai kelebihan dan kekurangan Apple iPhone X.

Okay, dalam artikel kali ini kita akan membincangkan secara lengkap tentang pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone X.

Spesifikasi Apple iPhone X

spesifikasi apple iphone x
DisplaySuper Retina HD display OLED 5,8 inci
ChipsetApple A11 Bionic (10 nm)
CPUHexa-core
RAM3 GB
Memory64 GB, 256 GB
Camera12 MP (wide) 12 MP (telephoto), front camera 7 MP
BatteryLi-Ion 2716 mAh

Kelebihan Apple iPhone X

kelebihan apple iphone x

Okey, selepas Anda mengetahui secara sekilas tentang spesifikasi iPhone X, kini Anda perlu tahu kelebihan iPhone X.

Terdapat beberapa kelebihan yang wujud pada iPhone X, iaitu seperti berikut:

1. Mempunyai Skrin OLED dan HDR

mempunyai skrin oled dan hdr

Siri iPhone X ini sudah pun menggunakan skrin OLED dan turut dilengkapi dengan paparan HDR yang boleh menghasilkan tahap kontras dan paparan yang sangat baik dan ketara.

Jika kita membandingkan iPhone X dan iPhone 8, iPhone X mempunyai nisbah kontras 1,000,000:1, manakala iPhone 8 hanya mempunyai nisbah kontras 1,400:1.

Sudah tentu ini sangat jauh berbeza, iPhone X jauh lebih unggul jika dibandingkan dengan iPhone 8 dari segi paparan.

Anda perlu tahu bahawa skrin jenis OLED ini turut digunakan dalam produk terbaru Apple iaitu iPhone 13 Pro Max yang dikeluarkan secara rasmi pada 14 September 2021.

2. Build Quality dan Reka Bentuk Lebih Baik

build quality dan reka bentuk lebih baik

Reka bentuk yang ditawarkan oleh Apple untuk setiap produk iPhone yang ditawarkannya sentiasa mempunyai reka bentuk yang tersendiri.

Kualiti yang ditawarkan oleh iPhone juga mempunyai kualiti yang sangat baik. Ini kerana Apple mempunyai standard kualiti yang sangat tinggi.

Oleh itu, sangat jarang untuk menemui kecacatan pembuatan dalam produk iPhone yang ditawarkan oleh Apple.

Satu bukti bahawa iPhone sentiasa memberikan kualiti terbaik ialah bahagian iPhone X ini diperbuat daripada bahan kaca berkualiti terbaik yang akan menjadikan iPhone X mempunyai penampilan yang lebih premium.

Kelebihan iPhone dari segi reka bentuk sentiasa menjadi trend setter untuk banyak telefon pintar Android yang ditawarkan oleh jenama lain.

Pastinya Anda masih ingat selepas Apple mengeluarkan iPhone X dengan rekaan skrin yang mempunyai notch, semua telefon pintar Android turut menggunakan rekaan ini.

3. Mempunyai Prestasi yang Sangat Baik

mempunyai prestasi yang sangat baik

Chipset buatan Apple juga merupakan antara chipset terbaik di dunia dan boleh bersaing dengan chipset yang digunakan oleh telefon pintar Android.

Lebih menarik, cipset yang digunakan oleh Apple iPhone X iaitu A12 Bionic mampu mengatasi prestasi pemproses Snapdragon 845 yang biasanya digunakan pada telefon pintar Android mewah.

Chipset yang dibuat oleh Apple sentiasa menghantar iPhone untuk menjadi telefon pintar tercepat selama beberapa tahun.

Ketangguhan cipset buatan Apple sememangnya telah dibuktikan dengan prestasi cemerlang telefon pintar Apple.

4. Mempunyai Kualiti Kamera yang Sangat Baik

mempunyai kualiti kamera yang sangat baik

Apple merupakan salah satu pengeluar telefon pintar yang terkenal sebagai pengeluar telefon pintar dengan kualiti kamera yang sangat baik.

Tidak sedikit yang menggemari produk daripada iPhone kerana mempunyai kamera berkualiti yang sangat baik.

Kamera merupakan salah satu faktor yang paling diberi perhatian oleh Apple dalam membuat iPhone X ini.

Oleh kerana kamera merupakan salah satu faktor terpenting, maka tidak hairanlah kualiti kamera pada iPhone X dikatakan sangat baik.

Lebih menarik, jika dibandingkan dengan kamera Android yang mempunyai spesifikasi lebih tinggi, kamera iPhone masih menghasilkan imej yang lebih baik.

5. Mempunyai Aplikasi yang Paling Terkini

mempunyai aplikasi yang paling terkini

Walaupun bilangan pengguna Apple iPhone tidak sebanyak pengguna Android, developer biasanya lebih suka mengeluarkan versi terkini aplikasi yang mereka buat untuk pengguna iPhone terlebih dahulu.

Ini bermakna pengguna iPhone diutamakan jika dibandingkan dengan pengguna Android.

Salah satu sebabnya ialah hasil daripada aplikasi dalam AppStore adalah lebih baik daripada hasil dalam Play Store milik Android.

Selain itu, sebab mengapa aplikasi mengemas kini lebih cepat di AppStore adalah kerana developer lebih mudah melaraskan penampilan aplikasi kerana saiz skrin iPhone tidak banyak berbeza jika dibandingkan dengan Android.

Kelebihan iPhone inilah yang membuatkan pengguna iPhone berasa selesa apabila menggunakan smartphone daripada Apple termasuk iPhone X.

6. Mempunyai Ciri Dwi OIS

mempunyai ciri dwi ois

Dengan dilengkapi kamera yang sama seperti iPhone 8 iaitu 12MP untuk kamera belakang dan 7MP untuk kamera hadapan, ini tidak bermakna kualiti imej yang dihasilkan oleh iPhone X akan sama dengan iPhone 8.

Ini kerana iPhone X telah dilengkapi dengan ciri Dwi OIS (optical image stabilization) pada kedua-dua kamera.

Dengan ciri ini, sudah tentu akan meningkatkan kualiti foto atau video yang dihasilkan oleh kamera iPhone X.

iPhone 8 tidak mempunyai ciri dual OIS, jadi jika dibandingkan dengan generasi sebelumnya iaitu iPhone 8, kamera pada iPhone X adalah lebih baik.

7. Mempunyai Ciri Animoji

mempunyai ciri animoji

Kelebihan terakhir yang dimiliki iPhone X ialah smartphone ini telah dilengkapi dengan ciri yang sangat keren iaitu ciri Animoji.

Ciri ini menjadi salah satu perkara yang ditunggu-tunggu oleh pencinta Smartphone dan iPhone terutama Iphone X.

Ini kerana pengguna iPhone X boleh mencipta emoji daripada ekspresi mereka sendiri dan menggunakan atau menyesuaikannya dengan berpuluh-puluh aksara emoji yang tersedia, dan sudah tentu ciri ini tidak dimiliki oleh generasi iPhone sebelumnya.

Kekurangan Apple iPhone X

kekurangan apple iphone x

Selain mempunyai beberapa kelebihan, iPhone X juga mempunyai beberapa kekurangan yang mungkin Anda rasai.

Berikut adalah beberapa kelemahan yang wujud pada Apple iPhone X:

1. Kamera Depan Tiada LED Flash

kamera depan tiada led flash

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, kamera belakang iPhone X sememangnya kamera yang sangat berkualiti.

Lebih menarik, kamera belakang iPhone X ini boleh menghasilkan imej bokeh seperti menggunakan kamera DSLR.

Bagaimanapun, kamera hadapan iPhone X hanya mempunyai resolusi 7MP. Pada pendapat kami, ini tidak sesuai untuk telefon pintar pada harga premium.

Satu lagi telefon pintar dengan harga yang hampir sama, sudah menawarkan kamera hadapan dengan resolusi yang lebih besar.

Selain mempunyai resolusi yang kecil, kamera bahagian hadapan pada iPhone X juga tidak mempunyai LED Flash.

2. Kapasiti Bateri Kecil

kapasiti bateri kecil

iPhone X merupakan salah satu produk keluaran Apple yang ditawarkan pada harga yang cukup mahal.

Dalam kes ini, ramai yang berasa sedikit kecewa kerana iPhone menawarkan iPhone X dengan kapasiti bateri yang lebih kecil untuk telefon pintar mewah.

Kebanyakan telefon pintar, yang mempunyai harga yang hampir sama dengan iPhone X, menawarkan telefon pintar dengan kapasiti bateri yang lebih besar.

Pada masa ini, kebanyakan aplikasi dan permainan menjadikan bateri cepat habis. Ini adalah salah satu kelemahan iPhone X.

3. Tiada Slot MicroSD

tiada slot microsd

Sememangnya ini adalah antara kekurangan iPhone X yang amat menyusahkan sekiranya Anda seorang yang tidak akan berpuas hati dengan pilihan storan yang ditawarkan oleh iPhone X.

iPhone X menawarkan 2 pilihan kapasiti storan dalaman iaitu 64 GB dan 256 GB. Jika Anda memerlukan kapasiti storan lebih daripada 256 GB, sudah tentu ini adalah kekurangan yang sangat memberi kesan.

Ya, kerana pada iPhone X Anda tidak boleh menambah media storan microSD, untuk menambah kapasiti storan yang diperlukan.