10 Kelebihan dan Kekurangan iPhone 11 [UPDATE! 2022]

iPhone 11 adalah salah satu daripada 3 produk terbaharu yang ditawarkan oleh Apple pada tahun 2019. Pada asasnya iPhone 11 adalah produk pengganti iPhone XR yang dikeluarkan pertama kali pada 2018.

Adakah Anda ingin membeli iPhone 11? Sebagai bakal pengguna iPhone 11, sudah tentu Anda perlu mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan iPhone 11.

Sudah tentu, Anda boleh mengambil kira perkara ini sebelum Anda membuat pembelian, jadi Anda tidak menyesal apabila Anda membelinya.

Okay, dalam artikel kali ini, kami akan menerangkan secara lengkap tentang pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone 11, iaitu seperti berikut:

Spesifikasi Apple iPhone 11

spesifikasi apple iphone 11

Sebelum kita membincangkan pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone 11, Anda perlu mengetahui spesifikasi iPhone 11 terlebih dahulu.

DisplayLiquid Retina IPS LCD 6.1 inci
ChipsetApple A13 Bionic
RAM4 GB
Memory64 GB, 128 GB, 256 GB
Camera12 MP (wide) 12 MP (ultrawide), front camera 12 MP
BatteryLi-Ion 3110 mAh
Harga (Shopee Malaysia)RM2,099.00 – RM3,599.00

Kelebihan Apple iPhone 11

kelebihan apple iphone 11

Selepas Anda mengetahui spesifikasi Apple iPhone 11, maka mari kita bincangkan beberapa kelebihan yang terdapat pada Apple iPhone 11.

Sudah tentu, sebagai telefon pintar mewah, terdapat banyak kelebihan yang ditawarkan oleh iPhone 11.

Terdapat beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Apple dalam produk iPhone 11 ini, iaitu seperti berikut:

1. Mempunyai Skrin dengan Tahap Kecerahan yang Baik

mempunyai skrin dengan tahap kecerahan yang baik

Anda perlu tahu bahawa Apple iPhone 11 adalah telefon pintar yang mempunyai skrin dengan tahap kecerahan yang sangat baik.

Jika dibandingkan dengan tahap kecerahan skrin pada telefon pintar jenama lain, iPhone 11 adalah salah satu pemenang.

Memang ini bukanlah satu kelebihan yang sangat istimewa, tetapi dengan dimensi skrin 6.1 inci dan dengan resolusi 828 x 1792 piksel, skrin ini mampu menghasilkan kualiti yang sangat baik.

Skrin pada iPhone 11 juga dilengkapi dengan pelindung kalis calar dan menggunakan teknologi true tone dan wide color gamut.

2. Reka Bentuk yang kukuh dan Kalis Air

reka bentuk yang kukuh dan kalis air

Produk yang ditawarkan oleh Apple diketahui mempunyai build quality yang sangat baik, ini termasuk iPhone 11.

Telefon pintar ini mempunyai reka bentuk yang sangat kukuh. Ya, reka bentuk iPhone 11 adalah reka bentuk yang boleh menjadikan iPhone 11 tahan terhadap percikan, air dan habuk.

Ini telah terbukti, kerana iPhone 11 telah menerima penarafan IP68. Ini bermakna iPhone 11 boleh ditenggelami air dengan kedalaman maksimum 2 meter untuk maksimum 30 minit.

Penilaian ini adalah berdasarkan piawaian IEC 60529. Sebagai percubaan, kami meletakkan iPhone 11 di dalam air seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Adakah iPhone 11 tidak dihidupkan semula selepas dimasukkan ke dalam air? Sudah tentu boleh dihidupkan semula.

3. Chipset Sangat Baik

chipset sangat baik

Apple iPhone 11 sudah pun menggunakan cipset Apple A13 Bionic yang dikenali sebagai salah satu set cip berprestasi terbaik hari ini.

Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 7nm+ dengan hexa core atau 6 core di dalamnya.

Kemudian pemproses dalam iPhone 11 juga terdiri daripada 2 teras lightning yang mempunyai kelajuan 2.65 GHz dan teras 4 thunder yang mempunyai kelajuan 1.8 GHz.

Untuk bahagian pemprosesan grafik, iPhone 11 menggunakan GPU Apple dengan 4 core graphics. Dengan spesifikasi ini, sudah tentu prestasi yang ditawarkan oleh iPhone 11 adalah sangat baik.

Spesifikasi yang sangat baik ini disokong oleh penggunaan 4GB RAM. Oleh itu iPhone 11 ini mempunyai nilai Antutu sebanyak 419,453, seperti yang dilihat dalam imej di bawah.

chipset sangat baik

Nilai Antutu sudah tentu sangat tinggi. Oleh itu, iPhone 11 boleh menjalankan pelbagai permainan dengan grafik yang berat dengan mudah.

Untuk menjalankan pelbagai jenis aplikasi harian, sudah tentu telefon pintar ini sangat handal.

4. Hayat Bateri yang Panjang

hayat bateri yang panjang

Apple iPhone 11 ini menggunakan jenis bateri Li-Ion yang berkapasiti 3,110 mAh. Kapasiti bateri ini untuk telefon pintar Android agak kecil, tetapi untuk iPhone, kapasiti ini mencukupi.

Ini telah dibuktikan oleh GSMArena yang mencatatkan penarafan ketahanan 94h, seperti yang ditunjukkan dalam imej di bawah.

hayat bateri yang panjang

Kelihatan pada imej di atas, jika iPhone 11 digunakan untuk membuat panggilan, bateri dalam iPhone 11 boleh bertahan sehingga 17 jam 45 minit.

Manakala jika digunakan untuk menggunakan internet (web browsing), iPhone 11 boleh digunakan untuk tempoh 15 jam 29 minit.

Kemudian, jika digunakan untuk memainkan video, iPhone 11 boleh digunakan sehingga 18 jam 43 minit.

Apple sendiri mendakwa bahawa ketahanan dalam bateri iPhone 11 adalah 1 jam lebih lama jika dibandingkan dengan iPhone XR.

5. Kualiti Audio yang Baik

kualiti audio yang baik

iPhone 11 ini adalah telefon pintar yang sudah menggunakan speaker stereo. Speaker pertama terletak di bahagian bawah, dan speaker kedua terletak di earpiece.

Speaker pada iPhone 11 boleh menghasilkan bunyi yang sangat seimbang dan bagus. GSMArena juga telah membuktikan bahawa speaker pada telefon pintar ini adalah berkualiti tinggi.

Speaker pada iPhone 11 boleh menghasilkan bunyi yang agak kaya dan mempunyai bass yang mencukupi. Ini dapat dilihat jika audio adalah salah satu sektor unggul lain bagi telefon pintar ini.

6. Kamera yang Sangat Baik

kamera yang sangat baik

iPhone 11 ini dilengkapi dengan 2 kamera di bahagian belakang. Kamera pertama ialah kamera 12 MP dengan f/1.8 aperture.

Manakala kamera kedua pula ialah kamera ultra wide dengan resolusi yang sama iaitu 12MP dengan f/2.8 aperture.

Kamera ini sudah pun menyokong Quad-LED dual-tone flash dan HDR yang akan menjadikan kualiti imej yang terhasil sangat baik.

Kamera pada iPhone 11 juga menyokong rakaman video dengan resolusi 2160p. Dengan spesifikasi kamera yang sangat baik ini, sudah tentu hasil kamera iPhone 11 sangat baik.

Bukan sahaja dalam keadaan siang hari, tetapi juga dalam keadaan malam atau keadaan dengan cahaya malap.

Lebih menarik, imej daripada kamera iPhone 11 boleh memaparkan warna yang lebih realistik, julat dinamik yang luar biasa dan butiran foto yang tajam.

Menurut Mashable SEA, ciri night mode yang terdapat pada kamera iPhone 11 adalah lebih baik jika dibandingkan dengan Google night sight dalam Google PIxel.

Selain menggunakan kamera belakang yang sangat baik, iPhone 11 juga mempunyai kamera hadapan yang sangat baik.

Kamera hadapan iPhone 11 ini terdiri daripada kamera 12 MP dengan apertur f/2.2 dengan 3D camera.

Menurut Julian Chokkattu, pengarang Digitaltrends, keseluruhan hasil swafoto smartphone ini agak baik terutama untuk mod potret.

Kekurangan Apple iPhone 11

kekurangan apple iphone 11

Sebagai peranti elektronik yang tidak terlepas dari kekurangannya, sudah tentu iPhone 11 mempunyai beberapa kekurangan.

Terdapat beberapa kekurangan pada iPhone 11, iaitu seperti berikut:

1. Masalah Notch dan Bezel

masalah notch dan bezel

Salah satu masalah dengan reka bentuk iPhone 11 ialah size notch terlalu besar. Mungkin reka bentuk notch pada tahun 2017 ini masih luar biasa.

Namun, tahun ini reka bentuk notch yang terlalu besar agak ketinggalan zaman. Ini kerana sudah banyak smartphone yang menawarkan rekaan tanpa menggunakan notch.

Selain notch yang terlalu besar, satu lagi kekurangan pada iPhone 11 ialah bezel skrin yang masih agak tebal.

Untuk smartphone yang termasuk dalam kelas premium, sudah sepatutnya jika iPhone 11 boleh mempunyai bezel yang lebih nipis.

Sudah tentu, menggunakan bezel yang lebih nipis, akan menjadikan penampilan fizikal iPhone 11 lebih sempurna dan menarik.

2. Charger Default Hanya 5W

iphone 11 charger default hanya 5w

Satu lagi kelemahan iPhone 11 ialah charger default hanya menyokong pengecasan 5W. Dengan charger default ini, pengecasan bateri smartphone agak lama.

Seperti yang dijelaskan oleh GSMArena yang menjelaskan bahawa dalam masa 30 minit, bateri hanya dicas 18% (dari 0%). Manakala untuk cas penuh, mengambil masa 4 jam.

Sudah tentu, mengecas bateri yang panjang adalah salah satu kelemahan iPhone 11. Namun, berita baiknya ialah masa pengecasan pada iPhone 11 boleh dipercepatkan jika Anda membeli pengecas Apple asli yang menyokong pengecasan 18W.

Dengan menggunakan pengecas ini, Apple iPhone 11 boleh dicas sehingga 55% dalam masa 30 minit sahaja.

3. Skrin Bukan OLED dan HDR

iphone 11 skrin bukan oled dan hdr

iPhone 11 hanya menawarkan skrin LCD IPS dan bukan OLED. Penggunaan skrin IPS LCD sebenarnya tidak menjadi masalah kerana skrin smartphone ini agak baik.

Cuma, sudah tentu lebih baik jika skrin smartphone ini menyokong OLED. Selain tidak menyokong OLED, iPhone 11 nampaknya tidak menyokong skrin HDR.

Untuk kelas harganya, sudah tentu adalah lebih baik jika skrin telefon pintar ini sudah menyokong HDR.

4. Masih Mahal

iphone 11 masih mahal

Satu lagi kelemahan Apple iPhone 11 ialah harganya masih mahal, walaupun untuk varian paling murah.

Sebenarnya ini adalah wajar kerana nama Apple sudah terkenal dan kesan eksklusif yang melekat padanya menjadikan smartphone ini kelihatan mahal.

Untuk saiz pendapatan kebanyakan rakyat Malaysia, jelas smartphone ini agak mahal.