Perbezaan RAM dan ROM | Penjelasan Penuh

Dalam peranti elektronik, terutamanya komputer riba dan komputer, memori adalah salah satu komponen yang paling penting.

Terdapat dua jenis memori utama yang digunakan dalam peranti elektronik, iaitu RAM dan ROM.

Walaupun ia mempunyai fungsi yang berbeza, ramai orang masih mengalami kekeliruan dalam membezakan antara RAM dan ROM.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan perbezaan RAM dan ROM sepenuhnya, lihat penjelasan berikut.

Apa itu RAM dan ROM?

apa itu ram dan rom

RAM (Random Access Memory) ialah sejenis memori yang digunakan untuk menyimpan data dan program buat sementara waktu semasa komputer atau peranti elektronik masih aktif atau dalam keadaan tertentu.

ROM (Read Only Memory) ialah sejenis memori yang digunakan untuk menyimpan data dan program yang diperlukan untuk menjalankan peranti elektronik, seperti perisian tegar, sistem pengendalian dan pemacu perkakasan.

Perbezaan RAM dan ROM

apa perbezaan ram dan rom

RAM (Random Access Memory) dan ROM (Read Only Memory) ialah dua jenis memori yang berbeza pada komputer dan peranti elektronik lain.

Kedua-duanya berfungsi sebagai media penyimpanan maklumat, tetapi mempunyai perbezaan asas dalam cara ia berfungsi dan jenis maklumat yang boleh disimpan.

Berikut adalah perbezaan antara RAM dan ROM dengan lebih terperinci:

PerbezaanRAMROM
Jenis MemoriMemori volatile atau storan sementara, yang bermaksud data tidak disimpan secara kekal.Memori non-volatile atau storan kekal, yang bermaksud data disimpan secara kekal.
AksesRandom access memory yang bermaksud penggunaan capaian rawak untuk membaca atau menulis data secara bebas.Read only memory yang bermaksud ia hanya boleh dibaca.
KapasitiKapasiti RAM boleh di-upgrade dengan menambah atau menggantikan modul RAM.Kapasiti ROM ditetapkan dan tidak boleh di-upgrade atau ditingkatkan.
FungsiDigunakan untuk menyimpan data dan program buat sementara waktu semasa peranti sedang digunakan.Digunakan untuk menyimpan data dan program yang diperlukan untuk menjalankan peranti, seperti sistem pengendalian dan firmware.
KelajuanRAM lebih pantas daripada ROM kerana RAM boleh diakses secara rawak dan berulang kali.ROM lebih lambat dibandingkan RAM karena hanya dapat dibaca.
Ketersediaan selepas kuasa dimatikanTidak tersedia selepas peranti dimatikan atau kehilangan kuasa.Kekal tersedia walaupun selepas peranti dimatikan atau kehilangan kuasa.
Jenis MaklumatDigunakan untuk menyimpan data dan program buat sementara waktu, termasuk sistem pengendalian, program aplikasi dan fail yang sedang digunakan oleh sistem pengendalian dan aplikasi.Digunakan untuk menyimpan data dan program penting yang mesti diakses oleh sistem pengendalian, termasuk BIOS (Basic Input/Output System), firmware dan pemacu perkakasan.
Perlindungan DataTidak mempunyai ciri perlindungan data, data yang disimpan dalam RAM boleh dipadamkan atau rosak sekiranya berlaku gangguan kuasa atau kegagalan sistem.Mempunyai ciri-ciri perlindungan data yang lebih baik, jadi data yang disimpan dalam ROM adalah lebih selamat daripada kerosakan atau perubahan yang tidak disengajakan.