5 Fungsi Hard Drive (Hard Disk) | Definisi Penuh

Cakera keras (Hard Drive) adalah salah satu komponen utama komputer. Fungsi utama cakera keras adalah untuk menyimpan dan membaca data pada peranti.

Hard Drive atau sering juga dipanggil HDD dipasang dalam komputer, peranti mudah alih, peranti elektronik, hingga pusat data korporat.

Kawasan penyimpanan data cakera magnetik ini boleh digunakan untuk menyimpan sistem pengendalian, program perisian dan fail lain.

Apa Itu Hard Drive (Hard Disk)?

apa itu hard disk

Hard drive ialah sekeping perkakasan yang biasa digunakan untuk menyimpan semua data digital (dokumen, foto, video, muzik, aplikasi, dan lain-lain) pada komputer atau laptop.

Peranti ini biasanya juga dirujuk sebagai HDD atau cakera keras (hard disk).

Selain daripada HDD internal daripada peranti laptop/komputer, terdapat juga hard drive external mudah alih (seperti flashdisk) supaya ia praktikal untuk dibawa ke mana-mana.

HDD ialah peranti storan data non volatile. Iaitu, peranti storan akan terus menyimpan data walaupun peranti utama dimatikan.

Apabila anda mematikan laptop/komputer anda, data anda akan tetap ada dan tidak akan hilang.

Malah, apabila laptop/komputer anda rosak, anda tidak akan kehilangan data pada HDD.

Anda masih boleh mengekalkan data anda dengan mengambil HDD dan mengakses data melalui laptop/komputer lain.

HDD menyimpan data berdasarkan saiz fail dalam bait, sama ada kilobait (KB), megabait (MB), gigabait (GB) atau terabait (TB).

HDD datang dengan pelbagai saiz kapasiti yang mampu menyimpan sehingga berbilion bait. Lebih besar kapasiti HDD, lebih rendah kelajuan RPM (putar seminit).

RPM ialah kelajuan putaran dalam satu minit yang dijalankan oleh salah satu komponen yang dipanggil platter.

Fungsi Hard Drive (HDD / Hard Disk Drive)

apa fungsi hard drive

Pada asasnya, hard drive berfungsi sebagai tempat menyimpan semua jenis data, fail, dan dokumen maya seperti . doc, .pdf, .mp3 dan lain-lain.

Semua data yang disimpan pada komputer adalah pada Cakera Keras.

Seperti dokumen, gambar, muzik, video, program, malah Sistem Pengendalian komputer semuanya disimpan pada hard disk komputer.

Jika hard disk pada komputer rosak, semua data yang disimpan akan hilang. Ini juga merupakan sebab mengapa kebanyakan orang atau syarikat mempunyai data sandaran.

Mereka mempunyai media storan lain dan menyalin semua fail penting mereka kepadanya.

1. Menyimpan Data Software

Fungsi pertama adalah untuk menyimpan data perisian, penyimpanan data daripada perisian ini dilakukan supaya perisian tersebut boleh dibuka dan dijalankan pada peranti komputer.

2. Menyimpan Pelbagai Fail Pengguna

Memang tidak dapat dinafikan bahawa fungsi utama cakera keras ini adalah untuk digunakan untuk menyimpan pelbagai fail, sama ada dokumen maya seperti .doc, .pdf, .mp3, dan lain-lain.

3. Backup Data

Selain menyimpan data, hard drive juga berfungsi untuk membuat backup laman web dan fail komputer. Berkat kapasiti storan yang besar, HDD memang sesuai sebagai tempat backup.

Backup data adalah penting kerana jika laptop/peranti komputer rosak, data pada hard disk ini masih boleh diakses.

4. Repositori Pangkalan Data

Salah satu elemen terpenting dalam sistem komputer ialah pangkalan data. Pangkalan data boleh membantu program atau aplikasi berjalan dengan baik.

Pangkalan data biasanya disimpan pada cakera keras pada komputer server untuk akses mudah daripada pelbagai client yang ingin mengaksesnya.

5. Menyimpan Data Daripada Sistem Pengendalian

Selain storan database, fungsi cakera keras secara amnya adalah sebagai tempat menyimpan data daripada sistem pengendalian, seperti Windows.

Sama ada Windows atau OS memerlukan HDD untuk dapat mengendalikan komputer. Itulah sebabnya, cakera keras juga berfungsi untuk memasang OS.