Apa Maksud Media (Medium)? | Definisi, Jenis, & Contoh

Pada masa ini mungkin semua orang menggunakan media dalam menjalankan aktiviti terutamanya aktiviti yang berkaitan komunikasi antara seseorang individu dengan individu yang lain.

Dengan adanya media, semua orang akan lebih mudah menjalankan aktiviti harian mereka.

Oleh itu, definisi media boleh dikatakan sangat luas. Ini sudah tentu membuatkan ramai orang keliru tentang maksud media.

Okey, jangan risau, kerana dalam artikel ini kami akan menerangkannya sepenuhnya.

Apakah Maksud Media?

apakah maksud media

Media ialah bentuk jamak bagi medium, yang (secara umum) menerangkan sebarang saluran komunikasi.

Ini boleh termasuk apa sahaja daripada kertas bercetak kepada data digital, dan merangkumi seni, berita, kandungan pendidikan dan pelbagai bentuk maklumat lain.

Apa-apa sahaja yang boleh menjangkau atau mempengaruhi orang, termasuk telefon, televisyen, dan Internet boleh dianggap sebagai satu bentuk media.

Dalam konteks informatika, media bermaksud kedua-dua peranti yang digunakan untuk menyimpan data (hard drives, CD-ROM, disket, dan lain-lain) serta yang digunakan untuk menghantarnya (kabel, wayar), atau menyebarkannya dalam pelbagai bentuk.

Pada zaman moden, media semakin tertarik kepada bahagian digital dalam bidang ini.

Media digital moden merangkumi semua bentuk komunikasi yang dihantar secara elektronik di seluruh dunia melalui rangkaian komputer dan kabel gentian optik.

Beberapa bentuk media moden ini, seperti Internet atau media sosial (Facebook, Twitter, Instagram, dan lain-lain) telah merevolusikan dunia kita sepenuhnya.

Penjelasan Penuh Mengenai Media

apa itu media

Sejarah media sering dilihat sebagai tautologi. Sejarah yang direkodkan itu sendiri memerlukan beberapa bentuk media di mana ia boleh disimpan dan diteruskan sepanjang masa.

Inovasi teknologi mesin cetak memuncak dalam banyak anjakan berbeza dalam budaya Barat, daripada alam intelek kepada ruang undang-undang dan seterusnya.

Teknologi digital abad ke-20 melahirkan media digital, yang seterusnya memudahkan penciptaan internet.

Penyelidikan akademik, sebagai tambahan kepada sokongan ketenteraan Amerika, membawa kepada pembangunan ARPANET.

Di mana desentralisasi data dan teknologi penukaran paket meramalkan kebangkitan internet, dan dengan itu merangka landskap media digital moden.

Terdapat beberapa bentuk media yang tersedia hari ini, walaupun ada yang sudah ketinggalan zaman:

Jenis MediaContoh Media
Traditional MediaPrint media: Newspapers, books, reports, magazines, clinical journals, leaflets, essays, dan lain-lain.

Broadcast Media: Radio dan television.
Digital MediaFiber optic cable, computer networks, dan internet.
Computer MediaHard drives, USB drives, DVDs, CD-ROM, dan floppy disks.
Mass MediaTV, radio channels, national and international magazines, social media platforms, popular online magazines, dan online game (multiplayer online role-playing games).
Social MediaTerdiri daripada aplikasi dan tapak web yang digunakan oleh orang ramai untuk berkongsi kandungan dalam masa nyata, menggunakan komputer atau telefon pintar mereka.