Maksud Komponen Aktif | Dalam Litar Elektronik

Dalam litar elektrik kita pasti mencari komponen aktif dan komponen pasif. Kedua-dua komponen tidak boleh dipisahkan, yang bermaksud bahawa penggunaan kedua-dua komponen sentiasa sebelah-menyebelah.

Nah, dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang komponen aktif terlebih dahulu. Mari kita bercakap mengenainya!


Apa Maksud Komponen Aktif?

Apa Maksud Komponen Aktif

Pada dasarnya definisi komponen aktif adalah peranti yang mempunyai penapis elektronik analog dengan keupayaan untuk menguatkan isyarat atau menjana tetulang kuasa.

Terdapat 2 jenis komponen aktif, iaitu tiub elektron dan smikonduktor atau peranti solid-state. Dalam kes ini komponen aktif tipikal akan menjadi pengayun, transistor, atau litar bersepadu.

Komponen aktif mempunyai fungsi sebagai litar berselang-seli dalam peranti. Litar ini mempunyai fungsi untuk meningkatkan kuasa aktif, dan voltan atau semasa.

Komponen aktif boleh melakukan ini kerana ia dikuasakan oleh sumber tenaga elektrik yang terpisah dari isyarat elektrik.


Penjelasan Komponen Aktif Mengikut CariTekno

Apa Maksud Komponen Aktif

Kebanyakan peranti elektronik adalah semikonduktor, transistor yang paling biasa ditemui.

Transistor asas biasanya digunakan dalam amplifier, yang dapat meningkatkan isyarat I / O semasa aktif dengan menggunakan power supply semasa langsung (DC/Direct Current) untuk menyediakan kuasa yang diperlukan.

Peranti aktif mempunyai keupayaan untuk mengawal aliran elektron. Di samping itu, ia juga boleh membenarkan voltan untuk melaksanakan kawalan semasa atau membenarkan arus lain untuk mengawal.

Peranti yang dikawal voltan, contohnya seperti tiub vakum, mampu melakukan kawalan isyarat mereka sendiri.

Bagi peranti yang dikawal semasa, contohnya, seperti transistor tiub bipolar, ia membolehkan satu semasa mengendalikan satu lagi.

Semua komponen aktif memerlukan sumber kuasa, yang biasanya berasal dari litar (DC / Direct Current).

Di samping itu, secara umum peranti aktif boleh menjana kuasa kepada litar seperti transistor, tiub triode vakum atau tunnel diode. Di litar elektronik sebagai tambahan kepada komponen aktif terdapat juga komponen pasif.

Komponen ini menggunakan tenaga dan tidak mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kuasa. Induktor, kapasitor, dan perintang tergolong dalam komponen pasif asas.

Penghujung Perkataan

Oleh itu, terdapat sedikit perbincangan tentang makna komponen aktif dalam litar elektronik. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.