Apa Maksud Edge (2.75G)? | Definisi Penuh, Beza dengan 2G

Pada masa ini rangkaian internet sememangnya merupakan perkara yang sangat penting untuk menyokong pelbagai aspek kehidupan manusia.

Terdapat pelbagai jenis rangkaian internet termasuk EDGE. Memang sering kita dengar nama rangkaian ini.

Namun, masih ramai orang yang tidak tahu apa maksud EDGE. Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini, ia akan diterangkan sepenuhnya.

Apakah Maksud EDGE (2.75G)?

apa maksud edge (2.75g)

EDGE (Enhanced Data GSM Evolution) atau 2.75G ialah rangkaian yang pertama kali diperkenalkan di Amerika Syarikat pada tahun 2003 oleh Cingular (kini AT&T).

Ia adalah teknologi evolusi daripada rangkaian GSM dan D-AMPS (Digital-Advanced Mobile Phone Service) atau IS-136.

Rangkaian juga boleh ditakrifkan sebagai radio berasaskan global yang mempunyai kadar data mudah alih yang tinggi.

Perkhidmatan itu, yang mempunyai nama lain Enhanced GPRS, direka bentuk untuk membahagikan sumber saluran radio secara dinamik antara perkhidmatan paket dan suis litar GSM.

Dipertingkat itu sendiri bermaksud dipertingkatkan kerana tujuan pembangunannya dari awal adalah untuk meningkatkan kelajuan penghantaran data, kapasiti, kecekapan spektrum dan membolehkan smartphone memasang aplikasi baharu.

Penjelasan Penuh Mengenai Edge (2.75G)

apa itu edge (2.75g)

Edge 2.75G terletak di antara teknologi rangkaian mudah alih 2G dan 3G.

Edge 2.75G membolehkan pengguna mengakses internet pada kelajuan yang lebih pantas berbanding teknologi rangkaian selular 2G.

Kelajuan maksimum 384 kbps yang ditawarkan oleh teknologi ini, walaupun masih jauh di bawah kelajuan maksimum teknologi rangkaian mudah alih 3G, sudah cukup untuk mengakses internet dan memuat turun fail kecil.

Teknologi Edge 2.75G menggunakan modulasi GMSK (Gaussian Minimum Shift Keying) dan 8PSK (8-Phase Shift Keying) untuk meningkatkan kelajuan pemindahan data.

Edge 2.75G juga memanfaatkan teknologi pengekodan yang lebih cekap, membolehkan lebih banyak data dihantar dalam masa yang lebih singkat.

Teknologi ini juga membolehkan pengguna membuat panggilan suara dan menghantar pesanan ringkas, sama seperti teknologi rangkaian selular 2G.