Apa Maksud Domain? | Definisi Penuh, Fungsi & Jenis

Secara lebih teknikal, domain ialah nama yang dipilih sebagai identiti pelayan web atau komputer supaya kita boleh mengaksesnya dengan lebih mudah.

Tanpa nama ini, kita perlu menaip satu siri nombor yang dipanggil alamat IP dalam bar alamat penyemak imbas setiap kali kita melawat laman web.

Nak tahu lebih lanjut? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan segala-galanya, termasuk maksud domain, fungsi dan jenis. Check it out!


Apakah Maksud Domain?

apa maksud domain

Domain ialah nama unik yang berfungsi untuk mengarahkan pengguna penyemak imbas ke laman web tertentu.

Nama domain biasanya berakhir dengan sambungan, seperti .com, .my dan lain-lain.

Sistem nama domain terdiri daripada 2 elemen utama iaitu domain name dan domain extension.

Domain Name ialah alamat yang mewakili laman web anda. Sementara itu, domain extension adalah bahagian akhir domain. Secara amnya, yang paling popular ialah .COM atau .MY.

Domain, dalam konteks networking, ialah mana-mana kumpulan pengguna, stesen kerja, peranti, pencetak, komputer dan database server yang berkongsi jenis data yang berbeza melalui sumber rangkaian.

Terdapat juga banyak jenis subdomain. Domain mempunyai domain controller yang mengawal semua fungsi domain asas dan mengurus keselamatan rangkaian.

Oleh itu, domain digunakan untuk mengurus semua fungsi pengguna, termasuk nama pengguna/kata laluan dan pengesahan dan akses sumber sistem yang dikongsi.

Domain juga digunakan untuk menetapkan keistimewaan sumber tertentu, seperti akaun pengguna.


Penjelasan Penuh Mengenai Domain

apa itu domain

Dalam domain rangkaian mudah, banyak komputer dan/atau kumpulan kerja disambungkan secara langsung.

Domain terdiri daripada gabungan sistem, servers dan workgroups. Pelbagai jenis server mungkin wujud dalam satu domain, seperti Web, database dan print.

Fungsi dan Jenis Domain

Fungsi domain adalah supaya pengguna boleh mengakses laman web tanpa perlu bersusah payah memasukkan alamat IP terlebih dahulu. Pada asasnya, laman web disimpan pada web server.

Apabila anda menaip nama domain, akan berlaku proses untuk mencari data laman web pada web server destinasi mengikut identiti alamat IP.

Sebagai contoh, apabila menaip Caritekno.com, anda boleh mengakses laman web Caritekno dengan mudah tanpa perlu mengetahui alamat IP Caritekno.

Tidak perlu risau tentang alamat yang salah, asalkan maklumat yang dimasukkan adalah betul.

Sebabnya, domain adalah satu perkara yang unik. Kerana tiada siapa boleh menggunakan nama domain yang telah didaftarkan atas nama orang lain.

Ini kerana terdapat organisasi khas yang dipanggil ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) yang tugasnya adalah untuk menyimpan database semua nama domain di dunia.

Jadi, apabila anda ingin mendaftar nama domain, penyedia perkhidmatan akan menyemak sistem ICANN untuk memastikan sama ada nama domain yang anda inginkan masih tersedia atau tidak.

Secara umumnya, terdapat 3 jenis domain iaitu TLD, ccTLD dan gTLD. Setiap makna domain ini mempunyai kegunaan tersendiri.

  • TLD (Top Level Domain)
  • ccTLD (Country Code Top Level Domain)
  • gTLD (Generic Top Level Domain)