Apa Maksud Digital? | Definisi Penuh, Beza dengan Analog

Pada masa ini, kita telah memasuki era serba digital. Pada asasnya, digital adalah teknologi yang mampu menyimpan, menghasilkan dan memproses pelbagai data kita.

Jadi, apa maksud digital? Bagaimanakah dunia digital terbentuk? Apakah faedah di dalamnya? Dan apakah perbezaan antara digital dan analog?

Dapatkan jawapannya dengan membaca artikel tentang digital di bawah sehingga selesai.

Apakah Maksud Digital?

apa maksud digital

Digital ialah teknologi elektronik yang menggunakan nilai discrete, secara amnya sifar dan satu, untuk menjana, menyimpan dan memproses data.

alam teknologi digital, data dihantar dan disimpan sebagai rentetan sifar dan satu, setiap satunya dirujuk sebagai bit.

Bits ini dikumpulkan bersama ke dalam bytes untuk mewakili data seperti nombor, huruf, imej atau bunyi.

Kaedah pengiraan ini dikenali sebagai sistem binari, dan walaupun ia kelihatan mudah, ia boleh digunakan untuk mewakili sejumlah besar data kompleks, seperti lagu daripada iTunes atau filem yang dimuat turun.

Sebelum teknologi digital, penghantaran elektronik dihadkan kepada analog, yang menyampaikan data sebagai aliran berterusan isyarat elektronik dengan frekuensi atau amplitud yang berbeza-beza.

Komputer hanya berfungsi dengan maklumat digital dan ia mempunyai banyak kelebihan berbanding analog.

Oleh itu, ia telah menjadi cara yang paling biasa untuk menyimpan dan membaca data.

Penjelasan Penuh Mengenai Digital

ilustrasi digital

Teknologi digital adalah sistem pengiraan yang sangat cepat, yang dilakukan dengan memproses maklumat dalam bentuk kod digital atau nilai angka atau nombor.

Sebelum diproses, sensor tertentu diperlukan untuk dapat menukar maklumat sebenar kepada satu siri kod digital, contohnya, adalah kamera digital.

Kod digital yang dihantar oleh sensor kemudiannya akan diproses oleh peranti komputer di mana setiap peranti digital pasti wujud.

Selepas itu, hasil pemprosesan data digital akan diproses dan maklumat tersebut akan dipaparkan pada skrin.

Pada asasnya, teknologi digital ini hanyalah alat yang sangat mudah, iaitu program yang telah ditetapkan sedemikian dengan tetapan khas, seperti dalam komputer analog.

Pada asasnya, komputer analog adalah alat pengukur yang biasanya digunakan dalam pelbagai mesin dan kemudiannya akan memberikan maklumat dan kawalan secara automatik.

Kelemahan teknologi ini ialah ia tidak lagi dapat mengukur dengan tepat dan memerlukan masa yang lama untuk memproses maklumat.

Tidak seperti data analog, yang berterusan, data digital pada asasnya terdiri daripada banyak sampel kecil aliran berterusan, seperti isyarat pendengaran dan visual.

Seberapa tepat maklumat digital bergantung pada jumlah maklumat yang disertakan dalam setiap sampel, dan seberapa tepat ia disatukan untuk mewakili input analog.

Kerana data digital pada asasnya menganggarkan maklumat analog, analog sebenarnya lebih tepat.

Inilah sebabnya mengapa sesetengah peminat muzik berkata bahawa rekod vinyl berbunyi lebih baik daripada rakaman digital, seperti CD dan MP3.

Rekod adalah rakaman analog, dan oleh itu lebih dekat dengan pengalaman sebenar mendengar muzik secara langsung.

Walau bagaimanapun, tidak seperti rekod vinyl, rakaman digital boleh disalin, diedit dan dipindahkan tanpa kehilangan kualiti bunyi.

Data digital juga boleh disimpan dengan lebih mudah.

Anda boleh menyimpan beribu-ribu lagu pada kekunci USB, sementara anda memerlukan bilik yang penuh dengan rekod untuk menyimpan jumlah muzik yang sama.