10 Kelebihan & Kekurangan iPhone 13 Pro Max [UPDATE! 2023]

Apple sentiasa mendapat perhatian ramai orang apabila ia melancarkan produk terbaharunya, termasuk apabila ia mengeluarkan siri iPhone 13.

Ramai orang memuji kehebatan Apple dalam menghasilkan iPhone, kerana iPhone menawarkan pengalaman yang sangat baik untuk penggunanya.

Pada tahun 2021 lalu, siri iPhone 13 telah dikeluarkan secara rasmi dalam beberapa varian iaitu iPhone 13 regular, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, dan iPhone 13 Pro Max.

Setiap varian yang ditawarkan daripada siri iPhone 13 tentunya menawarkan pelbagai perkara berbeza mengikut bajet dan keperluan penggunanya.

Walaupun setiap varian mempunyai daya tarikan tersendiri, hanya iPhone 13 Pro Max yang mempunyai kesemuanya di antara semua siri iPhone 13.

Jika Anda ingin membeli iPhone 13 Pro Max, sudah tentu menjadi satu kemestian untuk Anda mengetahui kelebihan dan kekurangan iPhone 13 Pro Max.

Spesifikasi Apple iPhone 13 Pro Max

spesifikasi apple iphone 13 pro max

Okay, sebelum Anda mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan iPhone 13 Pro Max, lebih baik Anda mengetahui spesifikasi iPhone 13 Pro Max terlebih dahulu.

DisplaySuper Retina XDR OLED 6.7 inci
ChipsetApple A15 Bionic
RAM6 GB
Memory128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB
Camera12 MP (wide) 12 MP (telephoto) 12 MP (ultrawide) 12 MP (front camera)
BatteryLi-Ion 4352 mAh

Kelebihan Apple iPhone 13 Pro Max

kelebihan apple iphone 13 pro max

Okey, selepas anda mengetahui secara sekilas tentang spesifikasi iPhone 13 Pro Max, kini anda perlu tahu kelebihan iPhone 13 Pro Max.

Terdapat beberapa kelebihan yang wujud pada iPhone 13 Pro Max, iaitu seperti berikut:

1. Chipset Terkini dan Tercepat

chipset terkini dan tercepat

Pada masa menulis artikel ini, cipset A15 Bionic ialah set cip tertinggi yang ditawarkan oleh Apple dan merupakan salah satu set cip terbaik di dunia.

Chipset Apple A15 Bionic ini adalah gabungan 6 teras. Enam teras pada chipset ini terdiri daripada 2 teras Avalanche yang mempunyai kelajuan 3.223 GHz dan 4 teras Blizzard yang mempunyai kelajuan 1.82 GHz.

Chipset ini membawa proses fabrikasi 5 nanometer dengan TDP (Thermal Design Power) sebanyak 6W untuk kecekapan bateri yang dipertingkatkan lagi.

Apple A15 Bionic turut mempersembahkan GPU (raphical Processing Unit) dengan 5 teras yang didakwa 50% lebih berkuasa daripada mana-mana chipset telefon pintar lain.

Anda perlu tahu bahawa Apple A15 Bionic adalah satu-satunya chipset yang dibina dengan proses fabrikasi 5 nanometer di dunia.

Prestasi cemerlang chipset ini telah dibuktikan dengan menguji Benchmark AnTuTu v9.

Berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada AnTuTu.com, iPHone 13 Pro Max berada di kedudukan ketiga sebagai telefon pintar dengan skor Antutu terbesar.

iPhone 13 Pro Max dikalahkan oleh iPad Pro 5 (12.9 inci) dan iPad Pro 5 (11 inci). Kedua-dua iPad ini mempunyai skor AnTuTu v9 sebanyak 1 juta.

Ini sememangnya sesuatu yang wajar kerana iPad 5 Pro sudah menggunakan cipset Apple M1 yang mempunyai prestasi yang setara dengan MacBook.

Skor AnTuTu v9 yang iPhone 13 Pro Max berjaya perolehi ialah 854218.

Skor ini sudah tentu lebih tinggi jika dibandingkan dengan telefon pintar permainan Android seperti ASUS ROG Phone 5 (822290) dan Nubia Red Magic 6 Pro (825145).

2. Mempunyai Hayat Bateri yang Panjang

mempunyai hayat bateri yang panjang

iPhone 13 Pro Max memang mempunyai ciri ProMotion yang boleh menukar refresh rate skrin kepada 120 Hz. Ini biasanya menghabiskan banyak bateri.

Bagaimanapun, Apple mempunyai penyelesaian untuk mengelak masalah ini iaitu dengan melaraskan refresh rate berdasarkan jenis aktiviti yang sedang dilakukan oleh pengguna.

Apabila pengguna membuka ebook yang cenderung tidak memerlukan banyak peralihan skrin, refresh rate yang diaktifkan ialah 10 Hz.

Kemudian apabila bermain permainan tertentu yang menyokong refresh rate tinggi, refresh rate aktif ialah 120 Hz.

iPhone 13 Pro Max juga mempunyai hayat bateri yang lebih baik jika dibandingkan dengan varian iPhone 13 yang lain, iaitu sehingga 2.5 jam lebih lama. Kapasiti bateri iPhone 13 Pro Max ialah 4352 mAh atau 16.75 Whr.

Jika dibandingkan dengan iPhone 12 Pro Max, sudah tentu iPhone 13 Pro Max mempunyai hayat bateri yang lebih baik.

Contohnya, apabila iPhone 13 Pro Max digunakan untuk melakukan aktiviti main balik video luar talian, telefon pintar ini boleh bertahan selama 24 jam atau 9 jam lebih lama daripada iPhone 12 Pro Max.

GSMArena berkata bahawa endurance rating iPhone 13 Pro Max ialah 121 jam. Skor ini sudah tentu lebih tinggi jika dibandingkan dengan iPhone 12 Pro Max (95 jam), Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (114 jam), dan Xiaomi Mi 11 Ultra (95 jam).

3. Saiz Skrin Besar dan menyokong ProMotion 120 Hz

saiz skrin besar dan menyokong promotion 120 hz

iPhone 13 Pro Max ini menggunakan skrin dengan panel OLED Super Retina XDR dengan HDR10 dan boleh memaparkan standard kualiti Dolby Vision.

Skrin milik iPhone 13 Pro Max mempunyai saiz 6.7 inci dengan resolusi 1284 x 2778 piksel pada nisbah aspek 19.5: 9 pada ketumpatan 458 ppi.

Apabila menikmati kandungan HDR, sama ada foto atau video, skrin mampu memberikan kecerahan sehingga 1200 nits.

Apple juga mendakwa bahawa skrin ini memberikan kecerahan 25% lebih baik apabila digunakan di luar rumah pada siang hari.

Berdasarkan ujian yang dijalankan oleh GSMArena, iPhone 13 Pro Max ini berjaya mendapatkan tahap kecerahan sehingga 1050 nits dalam mod auto pada waktu siang di bawah sinar matahari.

Dan apabila tahap kecerahan ditingkatkan secara manual, tahap kecerahan mencapai 852 nits. Bagi gamut warna pula, Apple mendakwa iPhone 13 Pro Max ini boleh memaparkan warna pada standard DCI-P3.

4. Stereo Speaker Berkualiti Baik

stereo speaker berkualiti baik

Sesiapa sahaja akan berasa lebih gembira jika mereka dapat merasakan kualiti bunyi yang baik apabila mendengar muzik dan video.

Satu perkara yang Apple tahu benar, sehingga Apple turut mempersembahkan pembesar suara stereo dengan kualiti bunyi yang unggul supaya pengguna berasa selesa.

Pembesar suara yang ditawarkan oleh iPhone 13 Pro Max sememangnya boleh menghasilkan bunyi yang sangat jelas dan bagus.

Berdasarkan keputusan ujian yang dijalankan oleh GSMArena, iPhone 13 Pro Max ini mendapat skor kelantangan -24.0 LUFS. Skor ini adalah skor dengan predikat yang sangat baik.

5. Quad Camera Terbaik

quad camera terbaik

Resolusi kamera pada iPhone 13 Pro Max berbeza jika dibandingkan dengan pada iPhone 12 Pro Max.

Kanta utama pada iPhone 13 Pro Max mempunyai resolusi 12 MP dengan apertur f/1.5 dan focal length 26mm, turut disertakan dengan ciri dwi piksel PDAF dan OIS.

Pada lensa kedua, terdapat penderia telefoto 12 MP yang mempunyai apertur f/2.8 dan panjang fokus 77mm, membolehkan iPhone 13 Pro Max dapat mengezum lossless (optik) sebanyak 3 kali.

Tidak lupa, kanta telefoto ini tentunya turut dilengkapi dengan OIS supaya boleh menghasilkan gambar bebas kabur walaupun dizoom.

Kemudian pada lensa ketiga, adalah lensa ultrawide 12 MP dengan diafragma f/1.8 dengan  field of view 120 darjah. Kanta ini juga boleh menyokong pengguna untuk mengambil gambar makro.

Pada lensa terakhir ini, iPhone 13 Pro Max sudah menyediakan penderia Time of Flight 3D LiDar (Light Detection and Rangingscanner yang boleh memaksimumkan pengalaman AR (Augmented Reality).

Dengan LiDAR, iPhone 13 Pro Max boleh mengukur jarak antara objek yang wujud di dunia nyata dan menggunakan hasil pengukuran ini dalam pelaksanaan AR.

6. Mempunyai Ciri Pengecasan Lengkap

mempunyai ciri pengecasan lengkap

Sebagai antara telefon terbaik yang ditawarkan pada harga premium, sudah tentu Apple iPhone 13 Pro Max dilengkapi dengan pelbagai ciri pengecasan yang begitu lengkap.

Salah satunya ialah ciri wired fast charging menggunakan kuasa 27 W. Selain itu, iPhone 13 Pro Max juga boleh dicas melalui protokol Qi magnetis fast wireless charging 7.5 W.

Kemudian, iPhone 13 Pro Max turut dilengkapi dengan protokol MagSafe, ciri unik dan eksklusif. Fungsinya adalah sebagai ekosistem aksesori yang menyokong pelbagai kegunaan.

Contohnya, seperti memasangkan wallet tambahan atau sebagai ciri pengecasan tanpa wayar yang lebih pantas, yang menggunakan kuasa 15 W.

Tetapi malangnya, untuk pengecasan biasa, ia menggunakan port Lightning dan bukannya USB Type-C.

Sementara itu, peranti atau aksesori yang serasi USB-C biasanya lebih banyak jika dibandingkan dengan Lightning.

7. Kehadiran Penderia Ultra Wideband

kehadiran penderia ultra wideband

Anda perlu tahu bahawa sensor Ultra Wideband atau yang biasa dipanggil UWB mempunyai fungsi unik yang dapat memudahkan pelbagai aktiviti yang dijalankan oleh penggunanya.

UWB ialah teknologi radio bertenaga rendah yang boleh menghubungkan komunikasi antara 2 peranti pada jarak yang agak pendek, tetapi dengan bandwidth yang luas.

Penggunaan UWB agak unik, contohnya, boleh membantu Anda mencari barang yang hilang.

Dalam kes ini, Anda hanya perlu membenamkan AirTags pada pelbagai item yang Anda miliki. Kemudian, iPhone 13 Pro Max akan memberitahu Anda lokasi sebenar item tersebut.

Anda hanya perlu mengikut beberapa arahan yang dipaparkan pada skrin untuk sampai ke lokasi item tersebut.

Lebih menarik, ciri UWB ini boleh menjadi asas kepada ciri CarKey supaya iPhone 13 Pro Max Anda boleh digunakan sebagai kunci kereta.

Kekurangan Apple iPhone 13 Pro Max

kekurangan apple iphone 13 pro max

Selain mempunyai beberapa kelebihan, iPhone 13 Pro Max juga mempunyai beberapa kelemahan. Ini sudah tentu semulajadi untuk peranti elektronik yang dibuat oleh manusia.

Terdapat beberapa kelemahan pada Apple iPhone 13 Pro Max, iaitu seperti berikut:

1. Ciri Fast Charging Tidak Dapat Bersaing

ciri fast charging tidak dapat bersaing

Sebelum ini, kami ada menyebut bahawa iPhone 13 Pro Max mempunyai pelbagai ciri pengecasan berkat dua protokol pengecasan tanpa wayar.

Walau bagaimanapun, untuk keupayaan fast charging, ia masih lebih rendah daripada smartphone flagship lain.

Selain itu, Apple juga tidak menyediakan wang tunai di dalam kotak pembelian atas alasan untuk mengurangkan kesan karbon.

Dan walaupun Anda membeli pengecas USB Power Delivery secara berasingan, Anda akan mengambil masa 1 jam 46 minit untuk mengecas bateri sepenuhnya.

Ini sudah tentu terlalu lama untuk smartphone kelas premium, di mana OPPO Find X3 Pro, OnePlus 9 Pro, dan Xiaomi Mi 11 Ultra hanya mengambil masa kira-kira 30 minit untuk mencapai keadaan bateri penuh daripada 0.

2. Terlalu Berat

terlalu berat

Sebagai varian tertinggi siri iPhone 13, sudah tentu iPhone 13 Pro Max mempunyai ciri yang paling canggih dan lengkap berbanding yang lain.

Malah, ini dapat dilihat serta-merta daripada saiz skrin yang besar iaitu 6.7 inci manakala versi biasa hanya 6.1 inci.

Namun, ini pun memberi kesan kepada berat badan yang menjadi bertambah. Seperti yang diketahui, varian Pro Max ini mempunyai berat 240 gram dengan dimensi body 160.8 x 78.1 x 7.7 mm.

Sudah tentu ini adalah berat yang terlalu berat untuk saiz smartphone, benar-benar jauh berbeza daripada iPhone 13 biasa yang hanya seberat 174 gram.

3. Reka Bentuk yang Tidak Banyak Berubah

reka bentuk yang tidak banyak berubah

Segelintir peminat smartphone Apple sudah tentu mengecam kerana reka bentuk iPhone sentiasa sama dari tahun ke tahun.

Perkara ini berlaku sejak kemunculan iPhone 11 yang mempunyai reka bentuk kamera bulat lebar. Dan reka bentuk di bahagian hadapan tidak berubah sejak kemunculan iPhone X.

Malah, reka bentuk dengan notch di hadapan smartphone telah ditinggalkan oleh banyak smartphone Android.

Reka bentuk notch terakhir dilihat pada smartphone Android pada 2018 pada Xiaomi Pocophone F1.