10 Kelebihan & Kekurangan iPhone 13 [UPDATE! 2023]

Seperti biasa, setiap tahun Apple sentiasa mengeluarkan telefon pintar iPhone generasi terbaru. Pada 24 September 2021 yang lalu, Apple secara rasmi mengeluarkan iPhone 13.

Sememangnya setiap produk keluaran Apple sentiasa mendapat perhatian ramai orang. Ini sudah tentu kerana pelbagai inovasi dan spesifikasi yang ada dalam smartphone yang ditawarkan oleh Apple.

Sebagai penerus generasi terdahulu, iPhone 13 sudah tentu mempunyai beberapa penambahbaikan berbanding generasi sebelumnya.

Jika Anda ingin membeli iPhone 13, sudah tentu menjadi satu kemestian untuk Anda mengetahui kelebihan dan kekurangan iPhone 13.

Okay, dalam artikel kali ini, kami akan menerangkan sepenuhnya tentang kelebihan dan kekurangan yang terkandung dalam Apple iPhone 13.

Spesifikasi Apple iPhone 13

spesifikasi apple iphone 13

Sebelum Anda mengetahui pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone 13, sudah tentu Anda perlu mengetahui spesifikasi iPhone 13.

DisplaySuper Retina XDR OLED 6.1 inci
ChipsetApple A15 Bionic
CPUHexa-core
RAM4 GB
Memory128 GB, 256 GB, 512 GB
CameraMP (wide) 12 MP (ultrawide), front camera 12 MP
BatteryLi-Ion 3240 mAh
Harga (Shopee Malaysia)RM3,599.00 – RM5,299.00

Kelebihan iPhone 13

kelebihan iphone 13

Okay, setelah anda mengetahui spesifikasi yang ada pada Apple iPhone 13, barulah kita akan membincangkan kelebihan Apple iPhone 13.

Terdapat beberapa kelebihan yang wujud pada Apple iPhone 13, iaitu seperti berikut:

1. Reka Bentuk Minimalis dan Moden

reka bentuk minimalis dan moden

Minimalis dan moden adalah perkataan yang boleh menggambarkan bahasa reka bentuk semua produk Apple.

Sama ada smartphone, laptop, komputer, semuanya direka bentuk dengan cara yang minimalis dan moden untuk memancarkan kesan yang elegan. Begitu juga dengan iPhone 13 ini.

Jika dilihat sekali imbas, nampaknya memang tiada perubahan pada rekaan iPhone 13. Ya, rekaan iPhone 13 memang serupa dengan iPhone 11 dan iPhone 12.

Ini dapat dilihat dari notch pada skrin dan bentuk kamera belakang. Walau bagaimanapun, bukan Apple jika ia tidak membuat sebarang perubahan sama sekali.

Apabila ia mengeluarkan iPhone 12, Apple mengubah bentuk body daripada melengkung kepada rata. Perubahan kecil seperti ini turut berlaku pada iPhone 13 iaitu pada susunan kamera belakang dan kelebaran notch.

Kini reka bentuk kamera iPhone 13 dibuat secara menyerong, tidak lagi menegak seperti pada iPhone 12. Perubahan kedudukan ini, sudah tentu, bukan tanpa tujuan.

Apple menjelaskan bahawa perubahan kedudukan ini diperlukan supaya sensor kamera (lebih besar) pada iPhone 13 boleh dimuatkan ke dalam modul.

Apple mendakwa bahawa saiz notch pada iPhone 13 adalah 20% lebih kecil jika dibandingkan dengan saiz notch pada iPhone 12.

Perubahan saiz notch ini sudah tentu diikuti dengan perubahan pada kedudukan earpiece yang dialihkan ke tepi bingkai.

2. Display Terbaik

display terbaik

Super Retina XDR OLED ialah panel paparan yang digunakan pada Apple iPhone 13.

Keputusan untuk menggunakan panel ini menunjukkan bahawa Apple juga mengikuti trend pengeluar telefon pintar flagship masa kini.

Ya, hari ini panel OLED dan derivatifnya menjadi standard untuk skrin telefon pintar premium. iPhone 13 mempunyai size skrin 6.1 inci. Saiz skrin ini sama dengan saiz skrin pada Apple iPhone 12.

Kemudian Apple iPhone 13 mempunyai resolusi 1170 x 2532 piksel, yang boleh menghasilkan ketumpatan piksel 460 ppi apabila dibahagikan dengan landskap skrin.

Skrin dengan nisbah 19.5: 9 menyokong HDR10 dan Dolby Vision untuk meningkatkan kontras dan julat dinamik apabila memaparkan kandungan HDR.

Skrin iPhone 13 juga dilengkapi dengan tetapan suhu warna automatik TrueTone. Terdapat juga ciri Haptic Touch berkat Taptic Engine yang digunakan dalam iPhone 13.

3. Mempunyai Performance yang Sangat Baik

mempunyai performance yang sangat baik

iPhone 13 ini menggunakan cipset Apple A15 Bionic yang mempunyai dua teras prestasi dipanggil Avalanche (3.23 GHz), dan empat teras lain, iaitu teras kecekapan, dinamakan Blizzard (1.82 GHz).

Chipset yang digunakan oleh iPhone 13 sememangnya telah terbukti menghasilkan prestasi yang sangat baik untuk telefon pintar.

Ujian pertama menggunakan aplikasi GeekBench 5 untuk melihat prestasi CPU.

Hasilnya juga menunjukkan bahawa iPhone 13 dengan chipset A15 Bionic mengalahkan semua telefon flagship di dunia, termasuk iPhone 12. Skor multicore ialah 4645, manakala single core ialah 1727.

mempunyai performance yang sangat baik single core

Ujian kedua menggunakan aplikasi GFX Bench untuk melihat keupayaan GPU pada smartphone.

Dalam ujian ini, GSM Arena menyertakan pembolehubah iPhone daripada pelbagai generasi sebagai perbandingan.

Hasilnya, kategori GFX Manhattan ES 3.1 (offscreen 1080p) merekodkan keupayaan pemaparan sehingga 150 fps.

mempunyai performance yang sangat baik gfx manhattan es 3.1 (offscreen 1080p)

Nombor ini sangat baik, tetapi tidak lebih baik daripada iPhone 13 Pro Max yang mempunyai GPU 5 teras (178).

Perkara yang sama berlaku pada kategori GFX Car Chase ES 3.1 (offscreen 1080p). iPhone 13 merekodkan 98 fps, manakala iPhone 13 Pro Max merekodkan 121 fps.

4. Mempunyai Kamera yang Berkualiti

mempunyai kamera yang berkualiti

Bilangan kamera belakang pada iPhone 13 adalah sama dengan bilangan kamera pada iPhone 12, iaitu 2. Kedua-dua kamera ini dilengkapi dengan denyar dwi-nada dwi-LED dan mikrofon.

Kamera utama menggunakan resolusi 12 MP dan apertur f/1.6, manakala kamera ultrawide mempunyai resolusi 12 MP dengan apertur f/2.4 dan sudut tontonan 120°.

Apa yang berbeza ialah sensor kamera utama yang kini lebih besar. Setiap piksel tunggal yang dihasilkan oleh penderia kamera utama iPhone 13 berukuran 1.7 m (baca: mikrometer). iPhone 12 hanya 1.4 m.

Peningkatan seterusnya adalah dalam sektor penstabilan. iPhone 13 kini menggunakan sensor-shift OIS seperti iPhone 12 Pro Max.

Persoalannya, apa bezanya dengan OIS biasa? Sebelum menjawabnya, Anda harus tahu bahawa sensor kamera dan lensa kamera adalah dua komponen yang berasingan. Sensor kamera terletak di bawah kanta.

Sensor-shift OIS ialah kaedah meredam getaran dengan menggerakkan sensor kamera semasa lensa tidak bergerak. Dalam OIS biasa, apa yang bergerak ialah lensa.

Ada yang mendakwa bahawa sensor-shift OIS lebih sensitif dalam meminimumkan getaran kerana sensor lebih ringan daripada kanta.

5. Hayat Bateri Lebih Lama

hayat bateri lebih lama

Apple mendakwa bahawa bateri dalam iPhone 13 boleh bertahan 2.5 jam lebih lama daripada bateri dalam iPhone 12, apabila digunakan untuk memainkan video tempatan.

Jika dibandingkan dengan iPhone 12, kapasiti bateri yang digunakan pada iPhone 13 telah meningkat.

iPhone 13 mempunyai bateri berkapasiti 3240 mAh, manakala Apple iPhone 12 hanya mempunyai bateri berkapasiti 2815 mAh.

Peningkatan kapasiti bateri ini adalah salah satu sebab yang menjadikan iPhone 13 lebih berat daripada iPhone 12.

Terdapat tiga senario ujian yang dijalankan oleh GSM Arena, iPhone 13 boleh bertahan selama 19 jam 21 minit apabila digunakan untuk membuat panggilan pada rangkaian 3G.

Apabila digunakan untuk menyemak imbas melalui WiFi, iPhone 13 boleh bertahan selama 16 jam 8 minit.

Manakala, apabila digunakan untuk memainkan video tempatan, hayat bateri yang terhasil ialah 16 jam 50 minit.

Kekurangan Apple iPhone 13

kekurangan apple iphone 13

Memiliki status telefon pintar premium sudah tentu tidak menjadikan iPhone 13 bebas daripada kekurangan.

Oleh itu, tidak akan ada telefon yang sempurna untuk semua orang. Terdapat beberapa kelemahan pada iPhone 13, iaitu seperti berikut:

1. Reka Bentuk Tidak Banyak Berubah

reka bentuk tidak banyak berubah

Mungkin Anda antara segelintir orang yang merasakan iPhone ini mempunyai reka bentuk yang boleh dikatakan sama.

Sebagai smartphone yang ditawarkan pada harga yang cukup mahal, sudah tentu ini menjadi sesuatu yang wajar jika iPhone menampilkan rekaan berbeza.

Namun, pada hakikatnya, iPhone sentiasa mempersembahkan reka bentuk yang hampir sama dalam setiap produk yang ditawarkannya.

Apple sememangnya kurang fokus untuk menukar reka bentuk smartphone yang ditawarkan sejak mereka memperkenalkan reka bentuk skrin yang mempunyai notch pada iPhone X (2017).

Sejak itu, semua telefon iPhone telah menggunakan skrin dengan reka bentuk takuk, termasuk iPhone 13 ini.

Beberapa perubahan kecil sebenarnya telah dibuat. Bermula daripada menukar model modul kamera belakang, menukar bentuk bingkai, dan terbaru mengecilkan saiz takuk.

2. Mempunyai Refresh Rate Tidak Lebih Daripada 60 Hz

mempunyai refresh rate tidak lebih daripada 60 hz

Apple memilih untuk tidak menyediakan teknologi refresh rate 120 Hz pada skrin iPhone 12 Mini dan iPhone 13.

Teknologi ini hanya tersedia dalam iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max. Akibatnya, refresh rate skrin iPhone 12 Mini dan iPhone 13 tersekat pada 60 Hz, malah 90 Hz tidak diberikan.

Saya tidak tahu mengapa Apple tidak menyediakan teknologi refresh rate yang tinggi untuk varian bukan Pronya.

Walau bagaimanapun, terdapat 3 perkara yang mungkin betul untuk menjawabnya. Pertama, SoC Apple A15 Bionic iPhone 13 dan iPhone 13 mini tidak direka untuk refresh rate yang tinggi, memandangkan hanya mempunyai 4 core GPU.

Kedua, refresh rate yang tinggi dihapuskan untuk mengurangkan kos pengeluaran, jadi smartphone ini boleh dijual dengan lebih berpatutan.

Ketiga, ciri ini sememangnya disimpan oleh Apple supaya apabila iPhone 14 atau iPhone 15 meluncur ini boleh digunakan sebagai salah satu penambahbaikan.

3. Tiada Keupayaan Zum Optik

tiada keupayaan zum optik

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, kamera pada iPhone 13 sememangnya terbukti sebagai kamera smartphone yang sangat baik.

Bagaimanapun, kamera pada iPhone 13 masih mempunyai beberapa kelemahan, salah satunya ialah tiada keupayaan zum optikal.

Ciri ini sememangnya salah satu ciri yang tidak wujud sejak iPhone 11 diperkenalkan.

Bagaimanapun, iPhone X, iaitu siri iPhone yang muncul sebelum iPhone 11, sudah mempunyai kamera telefoto dengan keupayaan pembesaran optik 2x.

4. Teknologi Pengecasan Kurang Cepat

teknologi pengecasan kurang cepat

Apple tidak memberikan penambahbaikan kepada teknologi fast charging pada Apple iPhone 13. Ya, smartphone ini masih menyokong teknologi fast charging 20W (berwayar) seperti iPhone 12.

Pada pendapat kami, masa yang diambil untuk mengecas selama 30 minit adalah agak pantas.

Namun, apabila bateri smartphone dicas sepenuhnya, masa yang diambil agak lama untuk tahap smartphone premium. Inilah yang diadukan GSM Arena dan Mark Spoonauer.

Teknologi pengecasan untuk iPhone 13 dianggap kurang cepat berbanding dengan smartphone flagship lain.

Ambil contoh Samsung Galaxy S21 5G. Smartphone ini sudah menyokong teknologi fast charging 25W, berbeza 5W daripada iPhone 13. Manakala bateri yang digunakan jauh lebih besar iaitu 4000 mAh.

Bagaimanapun, bateri Samsung Galaxy S21 lebih cepat untuk dicas penuh kerana hanya mengambil masa 1 jam 13 minit untuk mengecas, menurut ujian GSM Arena.

5. Tidak Termasuk Charger

tidak termasuk charger

Apabila Anda membeli iPhone 13, Anda akan mendapat satu kabel converter Lightning ke USB-C dan satu unit smartphone. Maksudnya, Anda perlu membeli kepala pengecas secara berasingan.

Sebab Apple mengeluarkan aksesori ini adalah untuk mengurangkan kesan pencemaran alam sekitar.

Walau bagaimanapun, ini sering menjadi halangan, kerana memerlukan kos tambahan yang besar hanya untuk membeli kepala pengecas secara berasingan.