18 Jenis Keyboard dan Fungsinya [+ Imej Sampel]

Papan kekunci (keyboard) menjadi salah satu bahagian penting dan mesti pada peranti komputer / PC. Bentuk alat ini juga pelbagai, yang bermaksud bahawa terdapat beberapa jenis keyboard dari fizikal ke maya.

Keyboard adalah salah satu hardware input yang digunakan untuk menaip aksara seperti huruf, simbol, nombor dan sebagainya.

Selama ini Anda hanya tahu jenis papan kekunci QWERTY sahaja, kan? Jenis keyboard ini banyak. Nah, Anda perlu tahu jenis keyboard sebelum Anda membuat pembelian papan kekunci, ini sangat penting!

1. Keyboard QWERTY

keyboard qwerty

Keyboard QWERTY pertama kali dicipta pada tahun 1878. Tambahan pula, dalam perkembangannya, keyboard QWERTY menjadi standard yang digunakan untuk mesin taip komersial pada tahun 1905.

Nama QWERTY itu sendiri berasal dari 6 huruf Q, W, E, R, T, dan Y yang terletak di baris kedua kekunci abjad angka pada keyboard. Papan kekunci ini biasanya digunakan di beberapa negara di Eropah Tengah dan Asia.

2. Keyboard Numeric

keyboard numeric

Keyboard numeric atau biasanya dipanggil numeric keypad, number pad, numpad, atau ten key, adalah keyboard yang mengandungi 17 kekunci dari papan kekunci standard.

Keyboard ini dicipta dengan tujuan untuk meningkatkan kecekapan dalam memasukkan nombor. Jadi, jika Anda sering memasukkan nombor dalam kerja Anda, keyboard ini sangat membantu. Ini bukan tanpa sebab, tetapi kerana susun atur butang mudah dicapai.

Keyboard ini Anda boleh temui juga di sebelah kanan papan kekunci QWERTY standard. Papan kekunci ini akan mempunyai fungsi sebagai alat input nombor jika penunjuk num lock dihidupkan.

Sementara itu, jika penunjuk num lock tidak dihidupkan, keyboard ini berfungsi sebagai arrow key.

3. Keyboard Alphabetic

keyboard alphabetic

Keyboard alphabetic adalah papan kekunci mempunyai tataletak huruf yang sepadan dengan tertib huruf abjad.

Papan kekunci ini jarang digunakan, kerana ia dianggap lambat dalam proses menaip.

4. Keyboard Stenotype

keyboard stenotype

Keyboard stenotype adalah salah satu jenis keyboard chord yang sering digunakan oleh stenographers atau wartawan untuk menaip berita supaya lebih cepat dalam proses kerja.

Keyboard ini mempunyai bilangan kekunci yang lebih kecil berbanding keyboard standard atau konvensional yang lain.

Oleh kerana keyboard ini disertakan dalam keyboard chord, beberapa kekunci ditekan secara serentak untuk menggunakannya. Keyboard stenotype ini juga tidak mengandungi semua huruf abjad.

5. Keyboard Palantype

keyboard palantype

Keyboard palantype ini juga disertakan dalam jenis keyboard chord yang sama seperti keyboard stenotype.

Keyboard palantype ini mempunyai 3 kumpulan tataletak aksara, iaitu di sebelah kiri, tengah dan kanan.

Bahagian-bahagian disusun berdasarkan konsonan mereka. Di sebelah kiri, menunjukkan konsonan awal perkataan, tengah adalah bahagian vokal perkataan, dan kanan adalah akhir suku kata.

Sama seperti keyboard stenotype, keyboard palantype juga tidak mengandungi semua huruf atau konsonan.

Ini adalah kerana huruf yang tidak wujud boleh diakses menggunakan gabungan beberapa butang.

6. Keyboard Klockenberg

keyboard klockenberg

Jenis keyboard berikutnya adalah keyboard klockenberg. Papan kekunci ini mempunyai tataletak berasingan, iaitu untuk tangan kanan menggunakan 1 bahagian papan kekunci dan tangan kiri juga menggunakan 1 bahagian papan kekunci.

Pemisahan susun atur bertujuan untuk mengurangkan ketegangan otot apabila menaip data.

7. Keyboard JCUKEN

Keyboard jcuken

Keyboard JCUKEN atau lebih dikenali sebagai ЙЦУКЕН, YCUKEN, YTSUKEN, dan JTSUKEN adalah keyboard yang digunakan khusus di Rusia.

Di negara itu penggunaan keyboard QWERTY dianggap tidak berguna, kerana dengan menggunakan surat rasmi yang dipanggil Cyrillic, huruf abjad tidak diperlukan.

Oleh itu, keyboard JCUKEN ini menjadi papan kekunci standard atau default di Rusia. Penggunaan keyboard ini telah berlaku sejak tahun 1917 apabila Rusia melakukan pembaharuan.

Apabila diterjemahkan ke dalam huruf abjad, susunan huruf JCUKEN adalah FYWAPR.

8. Keyboard Maltron

keyboard maltron

Keyboard maltron ini adalah satu jenis keyboard yang mempunyai bentuk unik, kerana bentuknya cenderung concave.

Keyboard ini dibuat khusus untuk orang yang mempunyai keperluan khas untuk memasukkan data ke dalam komputer supaya lebih mudah dan cepat.

Reka bentuk keyboard maltron direka dengan tujuan untuk mempercepatkan kelajuan menaip orang dengan keperluan khas, untuk memberikan keselesaan, dan tidak menyebabkan Repetitive Stress Injuries.

9. Keyboard Colemak

keyboard colemak

Keyboard Colemak adalah keyboard yang mempunyai susun atur untuk huruf Latin. Keyboard ini dicipta oleh dan juga dinamakan oleh Shai Coleman pada tahun 2006.

Reka bentuk susun atur pada keyboard colemak dicipta dengan tujuan untuk membuat menaip lebih cekap dan mudah dengan meletakkan huruf yang paling kerap digunakan.

10. Keyboard Dvorak

keyboard dvorak

Keyboard dvorak adalah keyboard dengan susun atur untuk bahasa Inggeris yang dipatenkan pada tahun 1936 oleh Ogos Dvorak dan William Dealey.

Keyboard ini sebenarnya direka dengan tujuan untuk menjadi alternatif yang lebih cepat dan ergonomik berbanding dengan papan kekunci QWERTY.

Walau bagaimanapun, tataletak dvorak ini gagal menggantikan QWERTY sebagai tataletak papan kekunci yang paling biasa.

Ini kerana QWERTY diperkenalkan 60 tahun lebih awal dan kerana kelebihan susun atur dvorak ini tidak cukup besar berbanding QWERTY.

11. Keyboard AZERTY

keyboard azerty

Keyboard AZERTY adalah jenis keyboard yang tataletaknya khusus untuk aksara abjad lain.

Sama seperti QWERTY, nama AZERTY juga berdasarkan 6 huruf pertama yang muncul pada baris kedua kekunci abjad angka pada keyboard.

Keyboard ini direka dan dimaksimumkan untuk wilayah Perancis yang menyokong watak-watak Latin Kesatuan Eropah, Greece, dan Esperanto.

12. Keyboard Roll

keyboard roll

Pada asasnya keyboard roll atau papan kekunci fleksibel ini adalah gabungan papan kekunci dalam komputer riba dengan papan kekunci standard, sama ada dari segi fungsi atau tujuan.

Seperti namanya, papan kekunci ini boleh dilipat atau digulung. Ini boleh dilakukan kerana bahan itu diperbuat daripada silikon.

13. Keyboard Ergonomik

jenis papan kekunci ergonomik

Pada asasnya keyboard ergonomik ini adalah jenis keyboard standard yang direka secara ergonomik.

Matlamatnya adalah untuk mengurangkan ketegangan otot, sakit belakang, kebas dan tingling di tangan dan lengan yang disebabkan oleh saraf yang dicubit.

Secara umum, reka bentuk keyboard ergonomik ini dibentuk seperti huruf V yang membolehkan kedua-dua tangan kekal dalam kedudukan yang lebih semula jadi apabila menaip.

Keyboard ergonomik ini mempunyai beberapa subjenis termasuk keyboard split dan keyboard handheld yang serupa dengan gamepad.

14. Keyboard Mechanical

jenis keyboard mechanical

Keyboard mechanical adalah jenis keyboard yang mempunyai sifat mekanikal dengan menggunakan switch yang terletak di bawah keycap.

Oleh itu, apabila menekan kekunci pada keyboard, jari akan berasa tekanan belakang. Inilah yang menjadikan keyboard ini lebih selesa jika dibandingkan dengan keyboard lain.

15. Keyboard Serial

keyboard serial

Keyboard serial adalah keyboard yang menggunakan DIN 5 male atau port serial yang mempunyai 5 jarum.

5 jarum ini mempunyai fungsi untuk menyambungkan keyboard dengan komputer. Jenis port DIN 5 male ini mempunyai saiz yang besar dengan kabel yang agak tebal.

Pada masa ini keyboard ini jarang digunakan dan biasanya digunakan pada komputer dengan jenis AT.

16. Keyboard USB

keyboard usb

Seperti namanya, keyboard USB ini menggunakan port Universal Serial Bus atau USB yang berfungsi sebagai penyambung untuk menyambungkan keyboard dengan komputer.

Pada masa ini, keyboard USB ini telah digunakan secara meluas kerana pemasangannya yang sangat mudah jika dibandingkan dengan keyboard dengan penyambung lain.

17. Keyboard PS 2

keyboard ps 2

Papan kekunci ini menggunakan port PS 2 sebagai pautan antara papan kekunci dan peranti komputer.

Biasanya papan kekunci PS 2 ini ditemui pada komputer jenis ATX dan port biasanya berwarna ungu.

18. Keyboard Wireless

keyboard wireless

Keyboard waireless adalah keyboard yang tidak memerlukan kabel disambungkan ke peranti PC. Ini kerana papan kekunci ini menggunakan sambungan WiFi, inframerah, dan Bluetooth.

Agar papan kekunci ini bersambung dengan betul ke komputer, ia memerlukan unit pemancar dan juga penerima.

Secara umum, unit pemancar terletak di dalam keyboard dan unit penerima akan dipasangkan ke port USB atau bersiri pada CPU komputer.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit bercakap tentang jenis keyboard. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.