15 Jenis Mouse Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli

Apabila kita menggunakan komputer, hardware input ini pastinya tidak akan hadir kerana peranannya yang sangat penting. Ya, peranti ini adalah tetikus (mouse). Anda perlu tahu jenis mouse ini terdapat banyak.

Kerana terdapat banyak jenis dan juga mempunyai ciri yang berbeza dan mempunyai kelebihan dan kelemahan mereka sendiri, maka Anda perlu memilih jenis mouse yang sesuai dengan keperluan Anda.

Oleh itu, sangat penting bagi Anda untuk mengetahui jenis jenis mouse. Oke, mari kita bahas dalam artikel ini!

1. Wired Mouse

Wired Mouse

Wired mouse adalah jenis tetikus yang masih menggunakan kabel untuk bersambung dengan komputer.

Sesungguhnya pada masa ini mouse dengan kabel dianggap ketinggalan zaman, kerana pada masa ini terdapat mouse tanpa wayar.

Walau bagaimanapun, sebenarnya, tetikus dengan kabel ini mempunyai tahap sambungan yang lebih tinggi berbanding dengan tetikus tanpa wayar.

Jadi, mouse dengan kabel ini minimum terjadi delay. Di samping itu, pengguna juga tidak perlu bimbang tentang kehabisan kuasa bateri dalam tetikus.

Perkembangan teknologi, wired mouse juga mengalami pembangunan dari awal menggunakan serial port jenis D dengan 9 pin (DB9M / BUS), PS/2, sehingga kini USB.

2. Wireless Mouse

Wireless mouse

Wireless mouse adalah jenis mouse nirkabel yang tidak memerlukan kabel untuk dapat bersambung ke komputer, tetapi melalui mesej wayarles yang diterima oleh receiver device pada cip.

Ini bermakna mouse ini boleh disambungkan ke komputer menggunakan 2 komponen utama, iaitu transmitter (pemancar) dan receiver (penerima).

Transmitter ini terletak di dalam badan mouse. Alat ini berfungsi untuk menghantar isyarat elektromagnet dalam bentuk maklumat pergerakan tetikus dan butang yang diklik.

Kemudian receiver ini adalah dalam bentuk persegi kecil port USB  yang diletakkan pada slot USB pada PC / komputer.

Receiver ini berfungsi untuk menerima isyarat dari transmitter dan menterjemahkan dan memajukannya ke software drive mouse yang telah dipasang pada PC / komputer.

3. Ball/Mechanical Mouse

Ball atau Mechanical Mouse

Ball mouse atau mechanical mouse adalah tetikus di mana ia mengandungi bola yang diperbuat daripada logam atau getah yang berfungsi sebagai pengesan pengesan pergerakan.

Pada saat mouse dipindahkan, bola di dalamnya juga akan bergerak. Jadi, sensor di dalamnya akan dapat mengesan arah pergerakan bola dan kemudian menghantar maklumat ke PC / peranti komputer.

Mechanical mouse adalah tetikus yang sangat popular pada tahun 90-an dan masih wujud pada awal tahun 2000-an.

Walau bagaimanapun, pada masa ini mechanical mouse ini jarang ditemui di pasaran, kerana ia telah digantikan dengan tetikus yang lebih maju dari segi teknologi.

4. Opto Mechanical Mouse

opto mechanical mouse

Pada asasnya opto mechanical mouse hampir sama dengan mechanical mouse, yang sama-sama menggunakan teknologi bola sebagai pengesan pergerakan.

Perbezaannya adalah bahawa opto mechanical mouse sudah menggunakan sensor rasuk yang dapat memberikan tahap ketepatan bacaan yang lebih baik.

Oleh itu, opto mechanical mouse ini mempunyai tahap ketepatan yang lebih baik jika dibandingkan dengan mechanical mouse biasa secara umum.

5. Wheel/Scroll Mouse

Wheel atau Scroll Mouse

Wheel mouse atau scroll mouse yang boleh kita dapati dalam jenis mouse lain seperti wayarles, bluetooth, berwayar, optik dan sebagainya.

Ini kerana mouse ini adalah jenis yang paling biasa digunakan hari ini. Roda yang dipersoalkan adalah roda kecil yang boleh diskrol, terletak di antara butang klik kanan dan kiri.

Fungsi wheel adalah untuk menskrol halaman ke atas dan ke bawah tanpa perlu menggunakan opsyen skrol di sebelah kiri halaman secara manual.

6. Optical Mouse

Optical mouse

Optical mouse ialah tetikus yang menggunakan kaedah pengesanan pergerakan dengan LED (Light Emitting Diode), penderia optik, dan DSP (igital Signal Processing).

Mouse ini tidak lagi menggunakan bola atau transducer elektromatik seperti yang terdapat dalam mechanical mouse.

Teknologi dalam optical mouse ini mampu menjadikan prestasinya lebih tepat berbanding dengan mechanical mouse yang telah dibincangkan sebelum ini.

Menggunakan teknologi ini, optical mouse boleh digunakan pada lebih banyak jenis permukaan kecuali pada permukaan yang terlalu kasar atau diperbuat daripada kaca.

Di samping itu, berat tetikus ini juga agak ringan dan mempunyai tahap ketepatan yang tinggi.

7. Laser Mouse

Laser mouse

Laser mouse ini pada dasarnya mempunyai cara yang sama bekerja sebagai optical mouse, yang menggunakan sensor cahaya.

Perbezaannya ialah laser mouse ini menggunakan sensor cahaya laser, jadi tetikus ini boleh digunakan pada permukaan kaca serta plastik.

Walaupun mouse ini boleh digunakan pada permukaan kaca dan plastik, ia mempunyai kadar ketepatan yang lebih rendah daripada optical mouse.

8. Blue Track Mouse

Blue Track Mouse

Blue track mouse ini dicipta atau dicipta oleh Microsoft. Mouse ini mempunyai teknologi unik yang menggabungkan penderia imej dan geometri piksel untuk mengesan pergerakan dengan tepat pada semua jenis permukaan.

9. External Touchpad

External Touchpad

External touchpad adalah jenis mouse yang mempunyai bentuk permukaan rata yang memerlukan sentuhan jari untuk mengawal pergerakan kursor.

Biasanya terdapat 2 butang yang terletak di sebelah kanan dan kiri di bahagian bawah touchpad yang berfungsi sebagai klik kanan dan kiri.

Di samping dapat menggunakan, butang 2 Anda juga boleh menekan sebanyak 2 kali di kawasan touchpad.

10. Trackball Mouse

Trackball mouse

Trackball mouse adalah sama dengan mechanical mouse yang kedua-duanya mempunyai bahagian berbentuk bola.

Walau bagaimanapun, kedua-dua mouse ini sangat berbeza. Trackball mouse ini mempunyai bola yang berfungsi untuk mengesan pergerakan dengan gelongsong menggunakan ibu jari atau tapak tangan.

Oleh itu, jenis mouse ini dapat memberikan pengalaman penggunaan yang sangat berbeza jika dibandingkan dengan mouse secara umum.

Pengguna tidak perlu menggerakkan mouse ke kanan atau kiri supaya dapat menggerakkan kursor.

Ini kerana untuk menggerakkan kursor, pengguna hanya boleh menggerakkan bola pada mouse.

11. Gaming Mouse

Gaming Mouse

Seperti namanya, jenis mouse ini memang dibuat khusus untuk bermain permainan.

Jadi, biasanya penggunaan sensor pergerakan adalah teknologi terkini dan mouse ini dilengkapi dengan beberapa butang tambahan untuk menyokong semasa bermain permainan.

Di samping itu, tetikus ini juga direka dengan reka bentuk ergonomik yang menjadikan pemain selesa berlama-pusing menggunakan mouse ini.

12. Vertical Mouse

Vertical Mouse

Ya, seperti namanya, jenis mouse ini mempunyai reka bentuk unik yang menegak. Bentuk mouse ini direka dengan reka bentuk ergonomik yang meletakkan pergelangan tangan dalam kedudukan seperti seseorang berjabat tangan.

Bentuk menegak sudah tentu berbeza daripada tetikus secara umum yang mempunyai bentuk simetri.

13. Stylus/gStick Mouse

Stylusg atau Stick Mouse

Stylus mouse adalah jenis mouse yang boleh dikatakan jarang digunakan. Ini kerana mouse ini menggabungkan fungsi pen dengan tetikus.

Seperti namanya, penggunaan mouse ini adalah seperti kita menggunakan pen biasa, ia hanya dilengkapi dengan beberapa butang yang mempunyai fungsi seperti mouse.

Oleh itu, stylus mous ini biasanya digunakan oleh pengguna yang ingin menggunakannya sebagai alat alternatif untuk melukis selain menggunakan mouse konvensional.

Sudah tentu dengan fungsi ini, bagi Anda yang suka mereka bentuk, mengedit, atau cat akan menjadi sangat mudah.

Mouse ini boleh menyambung ke PC / peranti komputer tanpa menggunakan kabel atau wayarles dengan kuasa yang datang dari bateri AAA.

14. Bluetooth Mouse

Bluetooth Mouse

Seperti namanya, mouse Bluetooth ini menggunakan sambungan Bluetooth supaya dapat menyambung dengan PC / komputer.

Ini bermakna mouse ini tidak memerlukan kabel untuk dapat menyambung dengan PC / komputer.

Mouse ini boleh digunakan selagi peranti PC / komputer yang kami juga ada Bluetooth. Julat tetikus ini boleh dikatakan agak luas iaitu kira-kira 10 meter.

Walau bagaimanapun, walaupun julatnya yang luas, mouse ini sangat terdedah kepada gangguan dari peranti Bluetooth lain.

Untuk mengelakkan ini, sudah tentu, Anda perlu menjauhkan mouse Anda daripada peranti Bluetooth yang lain.

Oh, mouse Bluetooth ini tidak memerlukan transmitter (pemancar) dan receiver (penerima) seperti dalam wireless mouse.

15. Foot Mouse

Foot Mouse

Jenis mouse terakhir adalah foot mouse. Ya mouse ini adalah yang paling pelik daripada 14 tikus yang telah dibincangkan sebelum ini.

Ini kerana mouse ini membolehkan penggunanya menavigasi kursor menggunakan kaki mereka.

Oleh itu, pengguna tidak perlu mengeluarkan tangan mereka dari keyboard apabila menggerakkan kursor.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang jenis mouse. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.