Apakah Maksud Peranti | Device Pada Perkakas Komputer

Kebanyakan orang telah mendengar perkataan “peranti/device”. Ya, kata itu sangat berkait rapat dengan teknologi. Walaupun ramai orang telah mendengar perkataan “peranti”, ramai di antara mereka juga tidak tahu makna perkataan itu.

Bagi Anda yang tidak mengetahui makna perkataan itu tidak kahawatir, kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya, mari kita lihat!


Apakah Maksud Peranti?

apakah maksud peranti

Pada asasnya, peranti adalah unit hardware atau peralatan yang mempunyai bentuk fizikal yang menyediakan satu atau lebih fungsi pengkomputeran berhubung dengan sistem komputer. Peranti juga boleh dipanggil perkakas, alat, atau alatan elektronik.

Alat ini boleh membekalkan input ke komputer, menerima output dari komputer, atau boleh melaksanakan input dan output dalam 1 peranti.

Peranti ini boleh menjadi sebarang unsur elektronik yang mempunyai beberapa keupayaan pengkomputeran yang boleh menyokong pemasangan firmware atau software daripada pihak ketiga.

Perkakasan yang biasa ditemui dalam kehidupan seharian seperti mouse komputer, speaker, pencetak, dan mikrofon.


CariTekno Menerangkan Peranti

caritekno menerangkan peranti

Pemasangan peranti ini boleh dibenamkan dalam komputer atau disambungkan secara luaran, tetapi semua peranti secara umum boleh dipasang atau diganti secara berasingan. Anda perlu tahu bahawa peranti dalam buku nota dan komputer mudah alih lain lebih bersepadu.

Dalam kes ini terdapat 2 pandangan atau percanggahan yang berbeza mengenai skop peranti, sesetengah orang mengatakan bahawa ia adalah komponen komputer, sementara yang lain berpendapat bahawa komputer adalah Peranti itu sendiri.

Jika kami mengikuti pendapat bahawa peranti adalah komponen komputer, maka terdapat beberapa contoh peranti, iaitu seperti berikut:

  • Input device: keyboard, mouse, webcam, barcode scanner, joystick, scanner, mikrofon, fingerprint scanner, kinect, flash disk, dan hard disk eksternal.
  • Output device: monitor, printer, proyektor, headphone, headset, plotter, flat panel display, speaker, sound card, dan sebagainya.
  • Processing device: CPU, motherboard, power supply, random access memory (RAM), dan sebagainya.