Apa Maksud Data Entry | Tugas dalam Perusahaan

Dalam era digital ini, banyak pekerjaan baru sangat menarik dengan gaji yang besar, terutama yang berkaitan dengan pangkalan data. Ya, pekerjaan ini adalah salah satu dari mereka yang berkaitan dengan data entry.

Anda boleh melakukan kerja dalam talian dari rumah, atau dengan kata lain boleh dilakukan secara freelance.

Jenis kerja ini bersifat perkeranian atau pentadbiran yang boleh membantu syarikat dalam menguruskan maklumat dengan mengambil data dari pelbagai sumber untuk dimasukkan ke dalam sistem dan memastikan data disimpan dengan tepat dan cekap.

Adakah Anda tahu apakah data entry? Nah, jika Anda belum tahu lagi, mari kita lihat perbincangan dalam artikel ini!


Apa Maksud Data Entry?

apa maksud data entry

Definisi data entry adalah proses penyalinan maklumat ke dalam medium elektronik atau sistem seperti komputer atau peranti elektronik lain.

Proses ini boleh dilakukan secara manual atau automatik dengan bantuan mesin atau komputer.

Kebanyakan kerja data entry ini mengambil banyak masa, tetapi data entry dianggap sebagai tugas asas yang diperlukan oleh sesetengah organisasi pada masa ini.


CariTekno Menerangkan Data Entry

caritekno menerangkan data entry

Bagi kebanyakan organisasi, data entry dianggap sebagai proses bukan teras dan biasanya dilakukan menggunakan borang data seperti spreadsheet, dokumen tulisan tangan atau diimbas, audio atau video.

Terdapat 3 kaedah operasi dalam data entry, iaitu penambahan, pengubahsuaian, dan juga penghapusan. Kerja masukan data ini sesuai untuk sesiapa sahaja yang boleh menguasai beberapa program atau aplikasi tambahan seperti excel, access dan sebagainya.

Ini kerana pekerjaan ini tidak memerlukan kelayakan, pengetahuan, atau bakat khas, dan hanya memerlukan tahap ketepatan dan juga pemulihan yang cepat. Oleh itu, kerja ini sering disourced dengan tujuan untuk mengurangkan kos yang ditanggung.

Komputer juga merupakan peranti yang sering digunakan dalam melaksanakan data entry automatik, kerana ia mempunyai tahap ketepatan yang tinggi dan boleh ditetapkan untuk mendapatkan dan juga menyalin data ke media yang diperlukan.

Data yang dimasukkan dengan tepat oleh syarikat digunakan sebagai asas dalam menjalankan analisis dan membuat rancangan untuk mencapai matlamat syarikat.

Kemasukan data yang dilakukan secara manual sudah tentu memerlukan kepekatan dan juga tumpuan yang baik dalam jangka masa yang panjang.

Ini sudah tentu akan menjadi sangat mengalirkan tenaga fizikal dan mental untuk pekerja yang melakukan kemasukan data. Di samping itu, kadang-kadang masih ada data yang masih tidak benar, karena faktor kesalahan manusia.