Apa Itu Bateri CMOS ? | Fungsi, Hayat, Cara Baiki, Harga

Walaupun pada masa ini komputer atau laptop telah menjadi keperluan harian kita, tetapi masih banyak orang yang masih tidak tahu tentang bateri CMOS.

Walaupun bateri CMOS mempunyai saiz yang sangat kecil, tetapi komponen ini pada dasarnya mempunyai peranan yang sangat penting untuk menyokong prestasi komputer riba.

Komponen kecil ini dipasang di dalam motherboard yang dipasang di dalam komputer riba yang kita ada.

Kerana komponen ini mempunyai peranan yang sangat penting, maka jika komponen ini rosak sudah tentu akan memberi kesan kepada komputer riba yang kita ada.

Okay jangan risau, kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya mengenai CMOS. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Bateri CMOS?

apa itu bateri cmos?

CMOS bermaksud “Complementary Metal Oxide Semiconductor”.

CMOS adalah semikonduktor yang dikuasakan oleh bateri yang terdapat dalam motherboard komputer dengan transistor khas yang diperbuat daripada logam oksida semikonduktor elektrik jenis -p (+) dan jenis -n (-) sebagai fungsi logik konfigurasi untuk litar (IC) tertentu, seperti IC BIOS dan IC RTC (Real Time Clock).

Transistor CMOS tentu saja memerlukan sedikit kuasa jika dibandingkan dengan transistor lain yang ada di dalam motherboard komputer riba.

Transistor CMOS ini bertindak untuk melaksanakan pelbagai fungsi Boolean seperti NOT, OR, AND, NAND, dan XOR.

Logik Boolean adalah konsep asas dalam matematik, algebra boolean, yang aplikasinya digunakan secara meluas dalam kejuruteraan elektronik.

Bateri CMOS adalah bateri yang bertindak sebagai memori setoran maklumat konfigurasi CMOS dalam bentuk isyarat elektrik.

Maklumat ini dicipta oleh transistor CMOS dengan mengaktifkan fungsi logik menggunakan elektrik dalam logam setoran bateri CMOS.

Maklumat yang disimpan boleh menjadi tarikh serta konfigurasi utiliti persediaan bios. Maklumat dalam bentuk frekuensi isyarat elektrik yang dibuat oleh transistor CMOS akan dikuasakan oleh bateri CMOS, seperti memori yang menyimpan maklumat.

Fungsi Bateri CMOS

fungsi bateri cmos

Seperti yang dijelaskan di atas pada dasarnya bateri CMOS ini mempunyai fungsi sebagai memori setoran maklumat konfigurasi CMOS dalam bentuk isyarat elektrik.

Di samping itu, terdapat juga beberapa fungsi lain bateri CMOS ini, iaitu seperti berikut:

 • Simpan peraturan BIOS.
 • Tetapkan masa dan tarikh, bukan sahaja apabila komputer riba dihidupkan tetapi juga apabila komputer riba dimatikan.
 • Berfungsi seperti RAM kapasiti kecil (menyimpan data kecil seperti tetapan boot dan bacaan semua komponen yang dipasang di komputer riba.
 • Untuk memberikan kuasa, apabila komputer riba dimatikan.

Jika bateri CMOS ini dikeluarkan dan dimasukkan semula ke dalam soketnya, kata laluan BIOS dan semua tetapan lain akan dipadamkan.

Cip CMOS memerlukan tenaga yang datang dari bateri untuk menyimpan data dan maklumat yang ditubuhkan dalam BIOS.

Hayat Bateri CMOS

hayat bateri cmos

Pada asasnya setiap bateri mesti mempunyai jangka hayat pada tempoh masa tertentu, biasanya hayat bateri CMOS kira-kira 5 tahun selepas itu bateri akan menjadi lemah.

Sekiranya ini berlaku, maka yang perlu Anda lakukan ialah menggantikan CMOS battery dengan yang baru.

Anda perlu tahu umur CMOS battery boleh kurang daripada 5 tahun, ini sudah tentu bergantung kepada penggunaan atau beberapa faktor lain seperti habuk atau disebabkan oleh kejutan.

Cara Baiki Bateri CMOS yang Rosak

cara baiki bateri cmos yang rosak

Bateri CMOS yang rosak sebenarnya sangat mudah untuk dikenal pasti, terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa komponen ini rosak.

Nah, apabila Anda menghadapi beberapa tanda kerosakan pada CMOS battery, terdapat beberapa perkara yang boleh Anda lakukan untuk memperbaikinya, iaitu seperti berikut:

1. Melakukan Clear CMOS

Cara pertama yang boleh Anda ambil apabila sistem tidak berfungsi adalah untuk clear CMOS. Cara ini boleh dikatakan cara yang betul dan paling berkesan untuk mengetahui masalah yang sedia ada.

Dengan mengembalikan setting ke default akan membantu Anda mengetahui punca masalah. Adakah kerana setting atau kerana kerosakan pada perkakasan? Anda akan mengetahui apabila Anda clear CMOS.

Untuk menggunakan cara ini, terdapat beberapa langkah yang perlu Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

 • Matikan komputer riba dengan cara yang betul.
 • Tunggu 1-5 minit sehingga arus elektrik di komputer riba hilang.
 • Buka casing komputer riba dan cari CMOS Jumper. Ia tidak jauh dari CMOS battery.
 • Terdapat beberapa model CMOS Jumper, ini bergantung kepada jenis dan jenama motherboard komputer riba Anda. Ia biasanya terdiri daripada 2 dan 3 pin. Terdapat juga butang clear CMOS yang tersedia secara khusus.
jumper cmos 2 pin
 • Cara untuk clear CMOS dengan model jumper CMOS 2 pin adalah dengan menyambungkan 2 pin dengan bantuan screwdriver. Selepas itu, ambil screwdriver Anda lagi.
jumper cmos 3 pin
 • Untuk yang 3 pin, ia biasanya dilengkapi dengan jumper. Gerakkan kedudukan jumper pada pin di sebelahnya beberapa saat dan kemudian kembalikannya ke kedudukan asalnya.
jumper cmos dengan butang
 • Bagi jenis jumper yang menggunakan butang, Anda hanya perlu menekan butang “clr CMOS” beberapa saat.
 • Pasang semula casing komputer riba Anda.
 • Hidupkan komputer riba Anda.
 • Selesai.

2. Semak Kedudukan Bateri

Cara seterusnya adalah untuk memeriksa kedudukan bateri. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, CMOS battery terdedah kepada kejutan.

Oleh itu, Anda boleh menyemak untuk memastikan kedudukan bateri sesuai dengan kedudukannya, atau tidak longgar.

3. Menggantikan Bateri

Sekiranya Anda telah melakukan beberapa perkara di atas dan tidak berfungsi, maka Anda perlu menggantikan bateri dengan yang baru.

Tetapi apabila membeli bateri, ada beberapa perkara yang perlu Anda perhatikan. Jangan lupa untuk membawa bateri lama ke tempat pembelian.

Ini kerana setiap bateri mempunyai nombor siri yang berbeza. Juga cuba jenis bateri yang Anda beli sama seperti bateri sebelumnya.

Tanda Bateri CMOS Habis

tanda bateri cmos habis

Sebenarnya, adalah penting bagi pengguna komputer riba, untuk mengetahui beberapa tanda CMOS battery yang habis.

Ini supaya Anda boleh menjangkakan sebelum bateri habis sepenuhnya. Kerana jika CMOS battery habis, sudah tentu akan menghalang prestasi komputer atau laptop yang Anda ada.

1. Muncul amaran atau Tanda Apabila Booting

Booting adalah proses memulakan semula sistem komputer dan dalam proses booting ini Anda akan mendapati post-boot.

Post-boot adalah paparan hitam yang memaparkan amaran dalam bentuk keputusan ujian keadaan hardware komputer dan beberapa amaran mengenai sistem sebelum komputer berjaya masuk ke OS (operating system).

Semasa proses post-boot ini, akan ada beberapa amaran yang menunjukkan bahawa komputer atau laptop kehabisan kuasa bateri.

2. CMOS Checksum Bad/Error/Invalid

Sebenarnya amaran ini mempunyai makna yang sama, tetapi biasanya penampilan amaran ini berbeza bergantung kepada jenis BIOS yang digunakan.

Jika amaran ini muncul, membuat setting BIOS yang telah Anda lakukan sebelum ini akan hilang dan menjadi default.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana ini bukan disebabkan oleh CMOS battery yang telah kehabisan kuasa, tetapi kerana proses update BIOS yang membuat setting pada sistem BIOS kembali default.

3. Time and Date Not Set

Seterusnya adalah amaran tentang tetapan tarikh dan masa yang tidak sesuai, biasanya dalam bentuk “Time and Date Not Set” atau “System Date and Time Invalid”.

Atau amaran lain yang pada dasarnya memberitahu Anda bahawa terdapat konfigurasi yang salah pada sistem masa pada komputer atau laptop.

Ini berkaitan dengan amaran awal yang mengatakan bahawa terdapat error dalam CMOS yang membuat BIOS tidak dapat menyimpan tetapan.

Kesan Bateri CMOS Habis

kesan bateri cmos habis

Terdapat beberapa kesan yang boleh disebabkan jika bateri CMOS rosak, iaitu seperti berikut:

 • Tidak Boleh Booting Windows
 • RAM tidak boleh dibaca
 • Tetapan sistem dan tarikh, bulan, tahun tidak disimpan
 • Tidak boleh menggunakan internet
 • Menyebabkan hang di tengah-tengah operasi dan permulaan
 • Menyebabkan laptop atau komputer black display
 • Menyebabkan kerosakan kekal pada motherboard

Harga Bateri CMOS

harga bateri cmos
Panasonic CR2032 3V CMOS BIOS Lithium Computer BatteryRM1.90 (Shopee Malaysia)
SONY Button Cell CR2032 3V CMOS Lithium Computer BatteryRM0.67 – RM0.75 (Shopee Malaysia)
Panasonic Rechargeable CMOS Button Cell 3V ML1220RM18.00 – RM25.00 (Shopee Malaysia)
Knife CR1220 side stand button battery 3V vertical welding foot notebook CMOS BIOS battery pitch 4mmRM1.97 – RM1.99 (Shopee Malaysia)
HP DV2000 COMPAQ V3000 V3500 V3700 BIOS/CMOS BATTERY CR2032 WITH THREE PINS WIRERM10.00 (Shopee Malaysia)