8 Tanda & Punca Motherboard Handphone (Telefon) Rosak

Motherboard secara general diketahui hanya wujud pada laptop dan komputer. Fungsi motherboard pada komputer adalah sebagai terminal untuk susunan komponen komputer.

Contohnya seperti tempat menyimpan pemproses, RAM komputer, VGA, port USB, hard disk, dan pelbagai hardware komputer yang lain.

Seiring dengan perkembangan teknologi, kini telefon pintar juga menggunakan sistem yang tidak jauh berbeza dengan komputer.

Termasuk motherboard. Malangnya, ini membuatkan kita tertanya-tanya adakah masalah yang menimpa telefon pintar kita adalah berkaitan dengan motherboard handphone?

Untuk mengetahui jawapannya, berikut adalah tanda dan punca motherboard handphone (telefon) rosak.

1. Tidak Boleh Memasuki Proses But

tidak boleh memasuki proses but

Pernahkah Anda mematikan telefon pintar Anda dan kemudian menghidupkannya semula, tetapi gagal untuk but?

Kemungkinan yang berlaku ialah telefon pintar Anda rosak pada bahagian motherboard. Seperti yang kita tahu bahawa apabila handphone dihidupkan, ia sepatutnya memasuki bahagian but.

Dalam bahagian but ini, proses semua komponen telefon pintar “prepare” sebelum memasuki bahagian utama.

Jika proses booting gagal, maka ada sesuatu yang tidak kena dengan motherboard handphone.

2. Telefon Dimulakan Semula dengan Kerap

telefon dimulakan semula dengan kerap

Tanda seterusnya motherboard handphone rosak ialah telefon pintar sering dimulakan semula secara automatik. Dalam kes ini, kita tidak pernah menetapkan telefon pintar untuk dimulakan semula.

Keadaan seperti ini tentunya merugikan kita sebagai pengguna dan komponen dalam telefon pintar itu sendiri.

Mulakan semula yang dijalankan secara berterusan boleh mewujudkan ketidakstabilan dalam sistem pengendalian telefon pintar. Akibatnya, kerosakan kekal boleh berlaku.

3. Smartphone Mati Sepenuhnya

smartphone mati sepenuhnya

Tanda paling mudah dan paling disahkan kerosakan pada motherboard telefon pintar ialah ia tidak boleh dihidupkan.

Jumlah kematian pada telefon pintar biasanya disebabkan oleh masalah yang berlaku pada motherboard.

Mungkin juga pada pemproses, RAM, ROM atau komponen lain. Mungkin pada mulanya Anda fikir masalahnya adalah dengan bateri.

Namun, jika masalah berlaku pada bateri, pasti telefon pintar masih boleh dihidupkan terlebih dahulu.

4. Missing Signal

missing signal

Kehilangan signal pada telefon pintar juga boleh menjadi tanda masalah dengan telefon pintar.

Lebih teruk lagi, adalah mustahil untuk membuat panggilan kecemasan. Pada mulanya, Anda mungkin berfikir bahawa terdapat masalah dengan rangkaian sim kad.

Anda boleh cuba menukar kad operator secara bergilir-gilir dan lihat rangkaian.

Jika Anda telah menukar kad dengan operator yang berbeza tetapi hasilnya masih sama, maka Anda boleh pastikan terdapat masalah pada bahagian dalam telefon pintar.

5. Lampu Tidak Menyala

Lampu Tidak Menyala

Semua telefon pintar menggunakan lampu untuk menerangi skrin.

Jika Anda melihat skrin telefon pintar terlalu malap malah cenderung mati, ia boleh menjadi petanda bahawa terdapat masalah dengan motherboard handphone Anda.

Untuk memastikan sama ada skrin benar-benar mengalami masalah dengan lampu atau tidak, Anda boleh menyemak dengan menyalakan skrin smartphone menggunakan lampu suluh atau di bawah cahaya matahari.

Jika Anda melihat bahawa terdapat paparan skrin di dalam telefon pintar, maka masalahnya adalah pada lampu.

6. Aplikasi Tidak Berjalan

aplikasi tidak berjalan

Pernahkah Anda cuba membuka aplikasi, tetapi sentiasa ada mesej muncul mengatakan “Unfortunately the application stopped”?

Jika Anda sering menjumpai mesej seperti itu, maka Anda boleh pastikan ada masalah dengan telefon pintar yang Anda punya.

Pada mulanya Anda mungkin cuba memasang semula aplikasi sekali lagi. Namun, hasilnya tetap sama. Kejadian sedemikian telah menunjukkan bahawa terdapat kerosakan pada motherboard handphone Anda.

7. Telefon Pintar Sering Hang (Lag)

telefon pintar sering hang (lag)

Tanda seterusnya ialah telefon pintar yang sering hang atau lag. Jika dilihat dari sisi memori dalaman dan memori RAM masih agak luas.

Dalam kes ini, ada dua kemungkinan atau punca yang boleh berlaku pada telefon pintar yang Anda miliki.

Pertama ada virus atau kemungkinan punca kedua iaitu ada kerosakan pada motherboard telefon. Jika tiada virus ditemui, kemungkinan punca kedua adalah lebih tinggi.

8. Bateri Tidak Dicas Sepenuhnya

bateri tidak dicas sepenuhnya

Bateri yang tidak dicas sepenuhnya semasa mengecas juga boleh menjadi tanda kerosakan pada motherboard telefon.

Secara amnya, bateri biasa akan penuh dalam masa kira-kira 3 jam.

Jika telefon pintar menggunakan sistem fast charging, masa yang diambil adalah lebih singkat, iaitu 1-2 jam sahaja. Cuba periksa bateri dahulu jika ia rosak.


Mengalami smartphone yang rosak sudah tentu membuatkan kita cukup cemas. Sebab, hampir semua aktiviti harian kita hari ini menggunakan smartphone.

Namun, jangan terlalu cemas jika smartphone Anda mengalami masalah. Jika Anda mempunyai komputer atau laptop, Anda boleh gunakan software PC pengesanan kerosakan smartphone.

Dengan menggunakan sistem pengesanan tersebut, kita boleh mengetahui sama ada smartphone yang kita gunakan rosak atau tidak.

Jika masalah telah dikesan, kita boleh membawanya ke pusat servis yang dipercayai. Semoga artikel ini memberi maklumat yang berguna.