10 Punca Kerosakan Hard Disk | Cara Melindunginya

Hard disk adalah salah satu media penyimpanan pada komputer atau komputer riba, walaupun menjadi penyimpanan utama.

Tanpa hard disk, komputer atau komputer riba tidak akan dapat digunakan. Kerana, semua penyimpanan berada dalam hard disk, seperti sistem operasi (OS), aplikasi, dan lain-lain.

Oleh kerana ia menjadi pusat penyimpanan pada komputer, hard disk berfungsi lebih keras selagi komputer dihidupkan. Ini menjadikan hard disk lebih terdedah kepada masalah atau ralat.

Kesan terbesar kerosakan pada hard disk adalah bahawa semua data pada komputer akan hilang dan sukar untuk dikembalikan.

Oleh itu, disyorkan untuk mengawal kesihatan hard disk, boleh dengan menggunakan aplikasi HDD Sentinel.

Dengan kawalan itu, sekurang-kurangnya Anda boleh bersedia jika hard disk telah mengurangkan kesihatan, dengan backup data penting supaya ia tidak hilang.


Punca Hard Disk Rosak

punca hard disk rosak
Credit: Freepik.com

Berikut adalah beberapa punca kerosakan hard disk:

1. Elektrik Tidak Stabil

Elektrik yang tidak stabil akan menjejaskan keupayaan untuk menghidupkan hard disk komputer riba atau komputer.

Inilah yang menyebabkan kerosakan kepada hard disk, boleh berlaku bad sector juga boleh berlaku kerosakan yang membawa maut.

Oleh itu, sebelum menghidupkan komputer adalah lebih baik untuk menyemak terlebih dahulu sama ada elektrik stabil atau tidak.

Untuk menjadi lebih selamat, Anda boleh menggunakan penstabil yang berguna untuk menstabilkan aliran elektrik.

Untuk pembelian, Anda boleh pergi ke kedai elektronik terdekat atau membeli-belah dalam talian melalui Shopee. Sekurang-kurangnya dengan alat ini dapat meminimumkan berlakunya elektrik yang tidak stabil.

2. Jatuh

Terjatuh atau bumped akan menyebabkan kerosakan pada hard disk. Kerana hard disk adalah peranti sensitif jika ia jatuh atau bumped.

Untuk menjadi lebih selamat, apabila Anda mengembara membawa komputer riba Anda perlu menggunakan beg komputer riba khas. Ini mengurangkan kesan secara langsung.

3. Overheat

Di samping mempunyai sifat-sifat sensitif, hard disk juga mempunyai sifat mudah panas. Suhu panas ini adalah apa yang menyebabkan prestasi hard disk jatuh.

Jika dibenarkan terlalu panas, akan ada kerosakan pada hard disk dengan lebih cepat.

Untuk mengendalikan kes ini, Anda boleh menambah kipas ke hard disk. Dengan kipas ini, suhu pada hard disk akan lebih stabil dan tidak panas dengan cepat.

4. Umur Penggunaan

Kerosakan hard disk kerana penggunaan adalah perkara semula jadi dan biasa. Seperti makhluk hidup, hard disk juga memiliki seumur hidup.

Supaya kehidupan hard disk lebih lama, Anda boleh melakukan rawatan pada hard disk.

5. Pemasangan Berlebihan

Masih ada banyak pengguna PC dan komputer yang tidak tahu tentang hal ini.

Pemasangan yang berlebihan akan menambah prestasi hard disk yang lebih berat dan cakera pada hard disk akan berputar lebih cepat daripada biasa yang akhirnya memanaskan suhu hard disk cepat.

Di samping itu, penggunaan software atau aplikasi berat juga memberi kesan kepada prestasi hard disk. Adalah lebih baik aplikasi yang tidak digunakan dihapuskan sahaja.

6. Penggunaan Berlebihan

Bukan sahaja manusia yang memerlukan rehat, hard disk juga memerlukan masa untuk berehat.

Hard disk digunakan secara berlebihan, maka suhu pada hard disk akan menjadi panas dan berpotensi merosakkan atau memendekkan hayat hard disk.

Sekiranya memang komputer mesti terus hidup seperti server, maka Apnda perlu melakukan penjagaan rutin supaya suhu lebih stabil. Dan yang terbaik berada di ruangan khusus.

7. Mati Seketika

Komputer riba atau komputer yang mati tiba-tiba akan menjejaskan prestasi hard disk. Sama ada ia disebabkan oleh gangguan kuasa, elektrik yang tidak stabil, atau dimatikan secara paksa dengan menekan butang kuasa.

Ini menjadikan cakera keras yang pada mulanya berputar seperti biasa, tiba-tiba berhenti serta-merta yang membuat cakera terkejut.

Anda perlu melakukan prosedur yang betul jika Anda mahu mematikan komputer riba atau komputer supaya kehidupan cakera keras dan peranti lain lebih lama.

Gejala Hard Disk Rosak

gejala hard disk rosak (masalah pada hard disk)
Credit: Freepik.com

Berikut adalah beberapa masalah yang sering berlaku pada hard disk:

1. Tidak Dapat Menyalin dan Membaca Fail

Jika Anda tidak dapat menyalin atau menyalin fail dan tidak dapat membaca fail, maka ini boleh menjadi gejala hard disk yang rosak. Biasanya akan ada notifikasi error reading file..

2. Bunyi Bising pada Hard Disk

Gejala-gejala ini lebih mudah untuk dicirikan kerana hard disk menjadi lebih bising daripada biasa.

Bunyi dijana kerana beban kerja terlalu keras, tetapi proses pemindahan fail tidak diterima oleh hard disk.

Jika gejala-gejala ini muncul, segera periksa kesihatan hard disk dengan aplikasi sentinel HDD dan sandaran data pada hard disk supaya fail tidak charred.

3. Memuatkan Lama

Pemuatan panjang biasanya berlaku kerana terlalu panas atau mungkin kerana komponen pada hard disk rosak tidak dapat membaca data.

4. Hard Disk Gagal Booting

Ia biasanya ditanda semasa memasang komputer riba atau komputer tidak boleh booting atau log masuk ke dalam sistem pengendalian.

Hard Disk tidak dikesan oleh BIOS, tetapi kadangkala muncul semula apabila dimulakan semula.

5. File Hilang Secara Tiba-tiba

Sebagai tambahan kepada virus, fail yang tiba-tiba hilang juga merupakan gejala kerosakan kepada cakera keras. Kami mengesyorkan agar menyandarkan data lain sebelum fail lain hilang.

6. Hard Disk Cepat Panas

Suhu hard disk yang cepat memanaskan badan walaupun ia digunakan dalam penggunaan biasa, maka ia menjadi gejala hard disk mengalami kerosakan.

Kesan hard disk panas yang cepat adalah bahawa prestasi komputer riba atau komputer akan menjadi lebih perlahan.

7. Restart Sendiri

Komputer riba atau komputer dimulakan semula dengan sendirinya boleh disebabkan oleh haba yang tidak normal pada hard disk yang mengganggu prestasi chipset dan aliran maklumat pada kabel SATA atau IDE.

8. Hard Disk Sukar atau Tidak Diformatkan

Hard Disk sukar atau tidak boleh diformatkan menjadi salah satu gejala kerosakan pada hard disk.

Ini boleh berlaku kerana hard disk mempunyai perlanggaran atau kejatuhan, hard disk sudah lama, atau hanya ralat setting dalam BIOS.

9. Blue Screen of Death (BSoD)

BSoD atau bluescreen adalah peristiwa penampilan biru dan disertai dengan bunyi error pada monitor apabila komputer riba atau komputer dihidupkan. Ini boleh menjadi gejala kerosakan pada hard disk.

10. Muncul Garisan Pada Monitor

Ini boleh berlaku kerana kerja platter dan keeping magnetik pada hard disk berfungsi dengan lebih cepat, menyebabkan cepat panas. Dan memaparkan garisan putus pada monitor.

Penghujung Perkataan

Oleh itu, sedikit perbincangan tentang beberapa masalah pada hard disk atau gejala hard disk yang rosak dan puncanya.

Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda. Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.