10 Perkhidmatan Penghantaran Barang Terbaik di Malaysia

Dalam membuat transaksi pembelian dalam talian (online), memerlukan perkhidmatan penghantaran barangan.

Perkhidmatan penghantaran barangan sangat membantu Anda, terutamanya dari segi masa dan tenaga, tanpa meninggalkan rumah barang yang Anda pesan akan datang sendiri.

Di samping itu, wang yang mesti dibayar juga agak berpatutan berbanding dengan Anda perlu mengambil barang itu sendiri atau di suatu tempat.

Dalam pelbagai dunia, sudah ada banyak syarikat yang terlibat dalam penghantaran barangan ini, terutamanya Malaysia. Anda boleh menghantar barangan dalam negara atau di luar negara.

Jika Anda ingin menggunakan perkhidmatan penghantaran barangan di luar negara, Anda boleh menggunakan Flexipack, AsiaExpress, dan sebagainya.

Nah, dalam artikel ini, maklumat mengenai perkhidmatan penghantaran barangan di Malaysia akan dibincangkan. Apakah Perkhidmatan Penghantaran Barang di Malaysia? Lihat penjelasan berikut.

1. Grab Malaysia

grab malaysia

Perkhidmatan penghantaran barang pertama di Malaysia ialah Grab Malaysia.

Grab sendiri menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti penghantaran makanan, penghantaran barangan, menghantar makanan ke pelbagai destinasi, dan sebagainya.

Jika ada acara, Grab biasanya menyediakan promosi khas untuk pelanggannya, contohnya diskaun, caj percuma, atau sebagainya.

Jenis barangan yang boleh dihantar melalui perkhidmatan Grab termasuk ubat-ubatan, dokumen, barang jualan, barangan dapur, makanan yang telah dibungkus dan tidak mudah rosak, dan sebagainya.

2. Pickupp

pickupp

Perkhidmatan penghantaran barang kedua di Malaysia adalah Pickupp. Perkhidmatan ini mampu menghantar barangan dalam jarak jauh dengan masa yang agak singkat.

Salah satu kelebihan pickupp ialah Anda boleh menetapkan masa penghantaran jika Anda tidak berada di rumah.

Proses penghantaran adalah kira-kira dalam masa 4 jam. Di samping itu, pickupp juga menyediakan perkhidmatan hari yang sama.

Walau bagaimanapun, salah satu kelemahan Pickupp adalah bahawa penghantaran pada hari yang sama hanya di kawasan Lembah Klang dari Isnin hingga Jumaat dan waktu operasi adalah dari jam 9 pagi hingga 9 malam.

3. Mat Kilat Express

mat kilat express

Perkhidmatan penghantaran barang seterusnya di Malaysia ialah Mat Kilat Express.

Hampir sama dengan perkhidmatan penghantaran barang lain, tetapi perbezaannya ialah Mat Kilat Express hanyalah perkhidmatan barangan.

Mat Kilat Express adalah salah satu perkhidmatan penghantaran lori. Bukan sahaja menyediakan kenderaan trak, Mat Kilat Express juga menyediakan motosikal untuk menghantar barangan.

Sekiranya penghantaran adalah di sekitar kawasan Kuala Kumpur, proses penghantaran akan diproses dalam masa kira-kira 24 jam.

Tetapi malangnya, Mat Kilat Express masih belum mempunyai permohonan untuk memudahkan proses.

4. Zepto Express

zepto express

Perkhidmatan penghantaran barang seterusnya di Malaysia ialah Zepto Express.

Harga perkhidmatan penghantaran Zepto Express bermula dari RM4.80, jika Anda menghantar ke Sarawak atau Sabah maka Anda perlu membayar sekitar RM8.

Menariknya, Anda boleh memilih berapa lama barangan dihantar ke destinasi, bermula dari 1 jam, 3 jam, dan sebagainya.

Anda juga boleh melakukan kebaikan melalui Zepto Express untuk orang yang memerlukan dan barangan untuk didermakan dalam bentuk ubat atau masakan.

Semua jenis barangan boleh diterima Zepto Express dengan syarat mereka tidak melebihi berat 15 kilogram.

5. Karhoo Express

karhoo express

Perkhidmatan penghantaran barang seterusnya di Malaysia ialah Karhoo Express.

Karhoo Express boleh membuat penghantaran pada hari yang sama, tetapi mesti berada di bandar terdekat atau bandar yang sama.

Perkhidmatan penghantaran ini hanya terdapat di kawasan Lembah Klang. Barangan yang dihantar pada hari yang sama di Lembah Klang akan dihantar dalam masa kira-kira 1 hingga 3 jam.

Walau bagaimanapun, jika dihantar ke luar bandar atau di luar Lembah Klang, penghantaran akan diproses dalam masa kira-kira 2 hingga 3 hari bekerja.

Karhoo Express menawarkan penghantaran semua jenis barangan kecuali barangan terlarang, barangan yang boleh dihantar seperti bakul buah hadiah, sejambak, dan sebagainya.

6. Matdespatch

matdespatch

Perkhidmatan penghantaran barang seterusnya di Malaysia ialah Matdespatch.

Matdespatch ditubuhkan pada tahun 2016, sehingga kini Matdespatch terus mengembangkan perkhidmatannya dan meningkatkan perkhidmatannya kepada pelanggan.

Matdespatch mampu membuat penghantaran ke seluruh wilayah di Malaysia pada harga yang berpatutan dan dalam masa yang agak singkat.

Semua barangan boleh dihantar menggunakan perkhidmatan Matdespatch kecuali barangan terlarang.

7. GoGet

goget

Perkhidmatan penghantaran barang seterusnya di Malaysia ialah GoGet. Mungkin Anda masih tidak biasa dengan perkhidmatan GoGet, tetapi ternyata GoGet mempunyai 13 perkhidmatan.

Perkhidmatan GoGet termasuk mengambil dan menghantar barangan, kerja pembersihan, mendepositkan cek dan sebagainya.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan memesan makanan atau minuman yang basah atau kering, yang cukup untuk menyenaraikan barang-barang yang akan dibeli.

Semua jenis barangan boleh dihantar menggunakan GoGet kecuali yang dilarang secara sah.

8. Bungkusit

bungkusit

Perkhidmatan penghantaran seterusnya di Malaysia ialah Bungkusit.

Tidak seperti perkhidmatan penghantaran barangan lain, Bungkusit bertujuan untuk menghantar barangan dalam masa yang cepat.

Proses perkhidmatan yang diambil oleh Bungkusit adalah kira-kira 1 jam untuk memproses penghantaran.

Salah satu kelebihan Bungkusit ialah jika Bungkusit dalam perjalanan menghantar barang yang Anda pesan, kemudian Anda terlupa ada tertinggal sesuatu, Anda boleh menghantarnya semula dengan menghubungi Bungkusit.

Semua jenis barang boleh dihantar menggunakan perkhidmatan Bungkusit kecuali barang larangan dan barang yang melebihi 10 kilogram.

9. Lalamove

lalamove

Perkhidmatan penghantaran barang seterusnya di Malaysia adalah Lalamove. Lalamove adalah salah satu pilihan perkhidmatan penghantaran yang praktikal dan cepat semasa PKP.

Lalamove mempunyai banyak kenderaan yang digunakan untuk menghantar barangan, seperti motosikal, van, kereta, dan lori.

Cara memesan perkhidmatan penghantaran ini agak mudah, iaitu dengan memuat turun aplikasi Lalamove di Play Store.

Pilih lokasi pengambilan dan lokasi destinasi, pilih kenderaan dengan melaraskan jenis barangan yang dihantar, pembayaran dan pesanan Anda akan diproses serta-merta.

Di samping itu, Anda juga boleh memantau sejauh mana pesanan Anda dihantar melalui kurier dengan memasukkan kod yang diberikan setiap kali Anda membuat pesanan.

10. Flexipack

flexipack

Perkhidmatan penghantaran barang terakhir di Malaysia adalah Flexipack.

Flexipack adalah salah satu perkhidmatan penghantaran barangan ke Indonesia, Laos, Kemboja, dan luar negara-negara Asia Tenggara yang lain.

Masa yang diperlukan dalam proses penghantaran lebih lama daripada penghantaran domestik.

Harga setiap penghantaran berbeza-beza bergantung kepada jarak dan berat barangan yang dihantar. Semua jenis barangan boleh dihantar Flexipack kecuali barangan yang dilarang.