Apa Itu Peranti Storan ? | Jenis-jenis, Fungsi, dan Contoh

Pada masa ini perkembangan teknologi sangat maju. Salah satu perkara yang menunjukkan ini adalah bahawa peranti komputer menjadi salah satu keperluan wajib bagi sesetengah orang. Jika kita bercakap tentang komputer sudah tentu mempunyai kaitan dengan peranti storan.

Hari ini, terdapat banyak orang yang memerlukan peranti storan (storage device) untuk melakukan pelbagai keperluan yang berkaitan dengan storan data digital.

Walaupun peranti ini sering digunakan dalam kehidupan seharian kita, masih terdapat banyak orang yang tidak tahu secara terperinci mengenai storage device.

Okay, jangan risau kerana dalam artikel ini akan dijelaskan sepenuhnya mengenai storage device. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Peranti Setoran?

apa itu peranti setoran

Pada dasarnya definisi peranti storan (storage device) adalah hardware yang mempunyai fungsi untuk menyimpan pelbagai jenis data digital.

Sebilangan besar orang hari ini lebih suka menyimpan data berasaskan digital, yang merupakan salah satu faktor yang menjadikan penggunaan peranti ini terus meningkat.

Seiring dengan masa, peranti storan mempunyai saiz fizikal yang semakin kecil, tetapi mempunyai kapasiti penyimpanan yang besar.

Pada masa lalu, peranti ini mempunyai saiz fizikal yang sangat besar seperti almari pakaian. Tetapi, pada masa ini peranti ini mempunyai saiz fizikal sebesar cengkaman tangan, ada yang lebih kecil.

Sesungguhnya, perkembangan peranti storan ini sangat unik, kerana semakin besar kapasiti penyimpanan, semakin kecil saiz fizikal peranti ini.

Sesungguhnya, ini adalah konsep pembangunan teknologi, kerana manusia sentiasa memerlukan sesuatu yang mudah tetapi mempunyai manfaat yang besar.

Fungsi Storage Device

fungsi storage device

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, peranti storan berfungsi untuk menyimpan dan juga menguruskan pelbagai data digital.

Data tersebut akan dapat dikongsi dengan orang lain atau dipindahkan ke peranti lain dengan mudah.

Kaedah ini boleh dikatakan sangat berkesan kerana proses menyalin data akan berlaku dengan cepat kerana tidak melalui proses percetakan.

Pada masa ini storage device dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu storan utama dan storan sekunder.

Sesungguhnya, kedua-dua peranti ini mempunyai sedikit perbezaan, tetapi pada dasarnya mempunyai fungsi yang sama sebagai alat untuk menyimpan data digital.

Jenis Peranti Storan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, storage device terdiri daripada 2 jenis, iaitu storan utama dan storan sekunder.

1. Storan Utama (Primary Storage)

storan utama primary storage

Storan utama (memory internal) adalah media storan yang mempunyai fungsi untuk menyimpan data digital yang mempunyai sifat hanya buat sementara waktu.

Biasanya storan utama ini mempunyai kelajuan yang lebih cepat jika dibandingkan dengan storan sekunder.

Tetapi, storan utama hanya mempunyai kapasiti penyimpanan yang terhad jika dibandingkan dengan storan sekunder.

Storan utama digunakan oleh CPU atau processor untuk memproses data digital. Peranan ini tidak boleh digantikan dengan storan sekunder kerana CPU mempunyai kelajuan yang tidak boleh diimbangi oleh storan sekunder.

Contoh storan utama ialah RAM (Random Access Memory) dan ROM (Read Only Memory).

2. Storan Sekunder (Secondary Storage)

storan sekunder secondary storage

Storan sekunder adalah media storan yang mempunyai fungsi untuk menyimpan data digital secara kekal.

Tidak seperti storan utama, storan sekunder tidak bergantung kepada elektrik (non volatile memory). Oleh itu, jika elektrik terputus peranti ini masih boleh digunakan untuk menyimpan data digital.

Jika Anda menggunakan storan utama, apabila elektrik terputus atau komputer mati, data akan hilang.

Contoh storan sekunder ialah hard disk (HDD), SSD, flash disk, diskette, CD / DVD, dan SD card.

Contoh Peranti Storan

Selepas memahami definisi, fungsi, dan jenis peranti storan, Anda juga perlu memahami beberapa contohnya.

1. Hard Disk (HDD)

hard disk hdd

Bagi Anda yang sering menggunakan komputer, tentu saja tidak asing dengan hard disk.

Ya, hard disk dimasukkan ke dalam jenis storan sekunder. Hari ini hard disk dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu hard disk dalaman dan luaran.

Hard disk dalaman adalah hard disk yang berada di dalam komputer dan sukar digunakan secara fleksibel.

Sementara itu, hard disk luaran adalah hard disk yang wujud di luar komputer. Oleh itu, hard disk ini boleh digunakan secara fleksibel.

2. Flash Disk

flash disk

Flash disk adalah medium storan mudah alih yang mempunyai saiz fizikal yang kecil. Walaupun flash disk mempunyai saiz fizikal yang kecil, tetapi peranti ini mempunyai kapasiti penyimpanan yang besar.

Peranti ini boleh diakses dengan mudah melalui komputer kerana peranti ini boleh disambungkan secara langsung melalui slot USB.

Di samping itu, Anda juga boleh mengakses peranti ini menggunakan smartphone dengan bantuan kabel OTG.

Ini adalah salah satu faktor penyebab, peranti ini lebih disukai untuk menyimpan data kerana peranti ini boleh diperlukan secara tiba-tiba.

3. SSD

ssd

SSD adalah peranti storan yang serupa dengan HDD. Perbezaannya ialah SSD tidak menggunakan komponen bergerak, sedangkan HDD menggunakan komponen bergerak.

Kerana SSD ini termasuk storan sekunder, data yang disimpan dalam SSD akan disimpan secara kekal.

Dalam erti kata lain, jika elektrik terputus atau komputer dimatikan, data digital yang disimpan di dalamnya masih kekal.

4. RAM

ram

RAM (Random Access Memory) adalah medium storan yang termasuk dalam kategori storan utama dan mempunyai fungsi untuk membantu processor dalam memproses data.

Peranan RAM adalah sangat penting kerana hard disk tidak dapat membantu secara langsung dalam pemprosesan data dalam processor.

Ini kerana kelajuan processor dalam pemprosesan data jauh lebih cepat jika dibandingkan dengan kelajuan hard disk.

Oleh itu, dalam proses memproses data diperlukan RAM yang boleh membantu pemprosesan data dengan menyediakan perkhidmatan penyimpanan sementara yang datanya diambil dari hard disk dan kemudian akan disalurkan kepada processor.

5. ROM

rom

ROM (Read Only Memory) adalah cip pada komputer, mempunyai fungsi sebagai tempat untuk menyimpan maklumat atau data firmware.

Data firmware ini mengandungi pelbagai kod program yang diperlukan oleh komputer untuk dapat dijalankan.

Oleh itu, ROM mempunyai peranan yang sangat penting untuk proses booting yang berlaku pada komputer.

Data dalam ROM tidak akan dapat diubah, tetapi hanya boleh dibaca. Sebab data dalam ROM tidak boleh diubah atau dipadamkan adalah kerana data dalam ROM adalah pelbagai kod yang membuat semua komponen pada komputer berkomunikasi antara satu sama lain.