Mencari Arah Kiblat dengan Kompas Smartphone | 100% Work

Hal penting untuk mencari arah kiblat yang tepat apabila di bangunan tinggi, hotel, atau kawasan lainnya.

Walaupun menggunakan bayangan matahari adalah mungkin, ia kurang tepat kerana kedudukan matahari berubah mengikut bulan-bulan tertentu dan hanya tepat apabila matahari berada di atas Kaabah pada bulan Mei dan Julai sahaja.

Sebaliknya, penggunaan Orion pada waktu malam juga tidak selalu berkesan apabila hujan atau di dalam bangunan, kawasan gelap, atau hutan tebal.

Oleh itu, menggunakan kompas adalah cara terbaik untuk menentukan arah kiblat.

Walaupun ada yang berfikir bahawa mereka tidak membawa kompas, tetapi pada hakikatnya, kebanyakan orang kini mempunyai telefon pintar yang dilengkapi dengan kompas digital.

Sekiranya tidak tersedia, aplikasi kompas digital boleh dimuat turun dan disimpan pada telefon pintar.

Untuk maklumat, kompas sentiasa menunjukkan arah utara dengan betul, jadi yang perlu anda ketahui ialah arah kiblat dalam kompas.

Cara Mencari Arah Kiblat dengan Kompas Smartphone

cara mencari arah kiblat dengan kompas smartphone

Setelah mencuba beberapa kali, anda boleh mencari kedudukan Qibla menggunakan kompas pada telefon pintar anda.

Kiblat sentiasa kira-kira 300 darjah dari barat (W) dan 60 darjah dari utara (N) selepas mengetahui arah utara (N).

Oleh itu, anda perlu menandakan garis merah pada nombor 300 pada kompas saya untuk memudahkan saya menentukan arah kiblat pada masa akan datang.

Langkah pertama dalam menentukan arah kiblat ialah menentukan arah utara (N) kerana jarum kompas sentiasa menunjuk ke arah itu.

Tambahan pula, kiblat sentiasa berada pada kedudukan 300 darjah dari barat (W).

Walaupun nombor ini bukan ukuran yang tepat, ia dapat membantu anda mengelakkan kesilapan dalam menentukan arah kiblat.

Hasil penyelidikan di beberapa tempat, didapati bahawa arah purata kiblat berkisar antara 291 dan 292 darjah di Semenanjung.

Sekiranya anda mengetahui arah kiblat di setiap tempat yang anda lawati, ia benar-benar akan membantu anda menentukan arah kiblat dengan tepat.

Walau bagaimanapun, jika anda menghadapi masalah mengingati arah kiblat di setiap tempat yang anda lawati, menandakan nombor 300 pada kompas anda dapat membantu anda mengelakkan kesilapan dalam menentukan arah kiblat.

Jika anda mempunyai koordinat yang lebih tepat, sila beritahu saya supaya saya boleh melakukan penyelidikan yang lebih tepat.