Apa Maksud Refurbished? | Definisi & Beza Recondition

Ramai orang bersetuju bahawa telefon hari ini atau yang biasa kita sebut sebagai telefon pintar seolah-olah telah menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka.

Salah satu produk telefon pintar yang popular digunakan oleh kebanyakan masyarakat dunia ialah iPhone.

Setiap tahun, minat orang ramai tidak terkecuali di Malaysia, terhadap iPhone semakin meningkat walaupun harganya agak mahal jika dibandingkan dengan produk telefon pintar lain.

Ternyata perkara ini sering digunakan oleh penggiat perniagaan untuk mengeluarkan idea dalam bentuk kitar semula produk iPhone yang dinamakan reconditioning.

Malangnya, ramai yang berpendapat bahawa reconditioning adalah sama seperti refurbished, walaupun kedua-duanya mempunyai takrifan yang berbeza.

Jadi, apa maksud refurbished? Adakah selamat jika kita menggunakan telefon Android atau iPhone yang telah melalui proses refurbished ini?

Apakah Maksud Refurbished?

apakah maksud refurbished

Refurbished ialah keadaan barang elektronik yang telah ditarik balik oleh pengilang kerana tidak memenuhi piawaian kualiti yang ditetapkan, kemudian diubahsuai sedemikian rupa sehingga boleh dijual semula pada harga yang lebih rendah.

Refurbished merujuk kepada komputer/elektronik lama, terpakai atau dikembalikan yang dipulihkan oleh pengilang untuk diubahsuai seperti keadaan baharu, dari segi prestasi dan penampilan.

Common sources ialah peranti perkakasan yang dikembalikan kerana kecacatan pembuatan, atau peranti yang dikembalikan oleh peruncit kerana pembungkusan yang buruk atau rosak.

Penjelasan Penuh Mengenai Refurbished

apa itu refurbished

Ramai orang tidak dapat membezakan antara barangan elektronik yang refurbished dan recondition.

Malah, ada di antara mereka sering beranggapan kedua-dua syarat itu adalah sama.

Jadi, berikut adalah perbezaan antara barangan yang refurbished dan barangan recondition yang sering berada di pasaran!

RefurbishedRecondition
Ia telah dibaiki dan diubah suai sedemikian secara langsung oleh kilang, aka pemegang jenama rasmi (pihak dalaman).Telah dibaiki dan diubah suai oleh pihak luar (biasanya oleh seseorang yang mempunyai kepakaran dalam memasang telefon bimbit atau elektronik di kaunter).
Terdapat jaminan yang dilampirkan padanya, dengan tempoh minimum 1 tahun dari masa refurbished.Terdapat jaminan tetapi ia lebih pendek daripada barangan yang refurbished.
Menggunakan komponen rasmi yang datang dari kilang, jadi ia tidak cuai.Menggunakan bahagian daripada telefon bimbit atau elektronik lain untuk dipasang semula, jadi kualiti selalunya tidak baik.
Mempunyai pembungkusan yang lebih kemas.Jika ia berkaitan dengan telefon bimbit, bunyi yang dihasilkan tidak jelas.
Harganya sedikit lebih murah daripada barangan baru, tetapi lebih mahal jika dibandingkan dengan barangan recondition.Harganya lebih murah, kerana pemasangan cenderung menggunakan komponen terpakai dan kurang berkualiti.