Apa Maksud Mock Up? | Definisi Penuh, Fungsi, & Anatomi

Bagi designer, istilah mock up telah menjadi perkara yang sangat biasa.

Biasanya, sebelum mereka mula membuat reka bentuk secara rasmi, pereka grafik akan membuat mock up terlebih dahulu.

Membuat mock up sangat penting dalam membantu pereka dalam menyokong reka bentuk produk yang dibuat untuk pelanggan.

Dari mock up, pelanggan dapat melihat dengan jelas dan terperinci bagaimana reka bentuk akan kelihatan apabila dilaksanakan ke dunia nyata.

Nah, dalam artikel ini akan membincangkan maksud mock up, untuk itu melihat penjelasan berikut.

Apakah Maksud Mock Up?

apakah maksud mock up

Mock up adalah satu bentuk prototype atau model kasar yang dibuat untuk menunjukkan bentuk atau fungsi produk yang sedang dibangunkan.

Mock-up boleh mengambil bentuk model fizikal atau digital yang digunakan untuk menguji dan menilai reka bentuk, fungsi, dan estetika produk sebelum pengeluaran besar-besaran.

Biasanya, mock up dibuat pada peringkat awal proses reka bentuk dan pembangunan produk supaya pereka dan jurutera dapat menilai sama ada reka bentuk itu seperti yang dikehendaki.

Oleh itu, mock up boleh membantu menjimatkan masa dan kos pada proses pembangunan produk dengan membenarkan penambahbaikan dan perubahan dibuat pada peringkat reka bentuk

Penjelasan Penuh Mengenai Mock Up

apa itu mock up

Bagi designer, membuat mock up adalah perkara penting yang perlu dilakukan kerana ia akan memudahkan untuk menunjukkan hasil reka bentuk kepada pelanggan.

Di samping itu, mock up juga mempunyai beberapa fungsi, termasuk:

 • Membantu dalam visualisasi dan penilaian reka bentuk produk sebelum pengeluaran besar-besaran.
 • Menjimatkan kos dan masa dalam pembangunan produk.
 • Memudahkan komunikasi antara pihak yang berkaitan.
 • Meningkatkan kejayaan produk dengan menguji tindak balas pasaran sebelum pengeluaran besar-besaran.
 • Meningkatkan kualiti produk dan mengurangkan risiko kegagalan.

Untuk lebih memahami konsep mock-up, adalah penting untuk mengetahui anatomi atau komponen yang terkandung di dalamnya.

Berikut adalah anatomi mock up yang biasa digunakan:

 • Reka Bentuk Produk: Adakah bahagian utama mock-up, iaitu reka bentuk atau idea produk yang akan dibuat. Reka bentuk ini boleh menjadi lakaran tangan atau reka bentuk digital.
 • Pembentangan: Mock up juga harus dapat dipersembahkan dengan cara yang menarik dan profesional. Ini termasuk cara mengumpulkan mock up, susun atur, dan pembungkusan yang menarik.
 • Warna: Pemilihan warna yang betul akan membantu menggambarkan produk dengan lebih tepat. Biasanya mock up menggunakan warna yang sama seperti produk akhir atau menggunakan pengekodan warna Pantone.
 • Dimensi: Mock up mesti mempunyai dimensi yang tepat dan sepadan dengan produk yang akan dibuat. Dimensi ini akan memastikan bahawa mock up sepadan dengan saiz produk akhir.
 • Butiran: Butiran yang ditunjukkan dalam mock up harus sepadan dengan produk akhir. Ini termasuk butiran kecil seperti logo, ukiran atau tandatangan yang sepatutnya kelihatan jelas.
 • Bahan: Bahan yang digunakan untuk membuat mock up adalah sangat penting untuk mencapai hasil yang tepat. Bahan yang biasa digunakan termasuk kadbod, kertas, plastik, dan Styrofoam.
 • Fungsi: Mock-up mesti dapat mewakili fungsi produk yang akan dibuat. Sekiranya produk itu adalah alat, maka mock up harus dapat menggambarkan bagaimana alat berfungsi.