Apa Maksud Media Sosial? | Definisi Penuh & Jenis-jenis

Media sosial telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian ramai orang di seluruh dunia.

Hari ini, hampir semua orang mempunyai akaun media sosial dan menghabiskan masa berinteraksi dengan rakan dan keluarga, mengakses berita, mempromosikan perniagaan, atau bahkan untuk berjuang untuk tujuan politik dan sosial.

Dengan begitu ramai orang menggunakan media sosial, penting untuk memahami bagaimana media sosial berfungsi dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan seharian kita.

Kemudian, apakah maksud media sosial? Untuk mengetahui lengkap maksud media sosial, lihat artikel berikut.

Apakah Maksud Media Sosial?

apakah maksud media sosial

Media sosial adalah platform digital yang membolehkan pengguna berinteraksi dan berkongsi kandungan dengan orang lain di seluruh dunia melalui internet.

Contoh media sosial yang popular termasuk Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube, Snapchat, dan TikTok.

Media sosial membolehkan pengguna membuat profil peribadi, menambah rakan, pengikut, dan berkongsi pelbagai jenis kandungan seperti teks, imej, video dan pautan.

Pengguna juga boleh menghantar mesej peribadi atau mengambil bahagian dalam sembang kumpulan untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Penjelasan Penuh Mengenai Media Sosial

apa itu media sosial

Dalam era teknologi yang sentiasa berkembang, media sosial adalah cara untuk mendapatkan maklumat dengan cepat.

Terdapat pelbagai media sosial yang sering digunakan, termasuk:

  • Rangkaian sosial: Platform ini membolehkan pengguna membuat profil peribadi, berhubung dengan rakan dan keluarga, dan berinteraksi melalui mesej atau kumpulan, seperti Twitter, Facebook, dan LinkedIn.
  • Blog: Platform ini membolehkan pengguna membuat kandungan bertulis yang panjang seperti artikel dan menerbitkannya untuk dibaca oleh orang lain. Contoh blog termasuk WordPress dan Blogger.
  • Perkongsian foto dan video: Platform ini membolehkan pengguna memuat naik dan berkongsi foto dan video, biasanya dengan ciri tambahan seperti penapis, kesan, dan muzik. Contoh platform ini termasuk Snapchat, Instagram, dan TikTok.
  • Perkongsian muzik: Platform ini membolehkan pengguna memuat naik dan mendengar muzik, membuat senarai main, dan berkongsi dengan orang lain. Contoh platform ini termasuk Apple Music, Spotify dan SoundCloud.
  • Forum: Platform ini membolehkan pengguna mengambil bahagian dalam perbincangan dalam talian di mana mereka boleh membuat dan bertindak balas terhadap siaran, biasanya di sekitar topik tertentu. Contoh forum termasuk Quora, Reddit, dan Stack Exchange.
  • Perkongsian fail: Platform ini membolehkan pengguna memuat naik dan berkongsi fail seperti foto, video, dan dokumen dengan orang lain. Contoh platform ini termasuk Google Drive, Dropbox, dan Microsoft OneDrive.

Sudah tentu, terdapat banyak jenis media sosial lain, tetapi ini adalah antara yang paling biasa.

Setiap jenis media sosial mempunyai ciri-ciri unik dan boleh digunakan untuk pelbagai tujuan.