Litar Bersepadu (IC) | Definisi & Penjelasan Penuh

Seiring dengan zaman, evolusi teknologi elektronik juga terus berkembang, terutamanya dari segi litar bersepadu (IC/Integrated Circuit).

Yeah, pada masa kini dengan perkembangan teknologi elektronik, menjadikan jenis IC ini lebih lengkap dibekalkan untuk siku linear dan digital.

Ini sudah tentu akan menjadikan produk peranti elektronik kelihatan lebih kecil dan lebih canggih. Okay untuk maklumat lanjut mengenai IC, mari kita lihat artikel ini!


Apa Itu Litar Bersepadu (IC/Integrated Circuit)?

apa itu litar bersepadu

Definisi litar bersepadu (IC) adalah peranti elektronik kecil dengan sistem semikonduktor yang terdiri daripada transistor, resistor, dan kapasitor fabrikasi.

Peranti elektronik ini digunakan sebagai blok bangunan atau komponen kebanyakan peranti serta peralatan elektronik. Secara umum, IC ini lebih dikenali sebagai cip atau mikrocip.

Biasanya, IC ini mempunyai bentuk segi empat tepat yang hitam dengan banyak kaki di bawahnya. Komponen ini ditemukan sekitar tahun 1958 oleh seorang jurutera bernama Jack Kilby yang bekerja di Texas Instruments.

Pada masa itu Jack Kilby memikirkan konsep di mana semua komponen elektronik boleh digabungkan menjadi blok bahan semikonduktor.


CariTekno Menerangkan Litar Terpadu (IC)

caritekno menerangkan litar terpadu (ic)

Litar bersepadu ini dibuat dengan matlamat utama untuk menanam sebanyak mungkin transistor di dalam cip semikonduktor dengan nombor mencapai berbilion-bilion.

Berdasarkan pemasangan reka bentuknya, IC ini telah mengalami beberapa perkembangan generasi, iaitu seperti berikut:

  • SSI (Small Scale Integration): Ia mempunyai sepuluh hingga beratus-ratus transistor setiap cip.
  • MSI (Medium Scale Integration): Ia mempunyai beratus-ratus hingga beribu-ribu transistor setiap cip.
  • LSI (Large Scale Integration): Ia mempunyai beribu-ribu hingga beberapa ratus ribu transistor setiap cip.
  • VLSI (Very Large Scale Integration): Ia ada 1 juta transistor setiap cip.
  • ULSI (Ultra Large Scale Integration):  Generasi litar bersepadu ini mewakili generasi moden dengan berjuta-juta transistor setiap cip.

IC boleh dikumpulkan ke dalam beberapa jenis, iaitu digital, analog, atau gabungan analog dengan digital.

Contoh yang paling biasa dari litar bersepadu dan sering ditemui adalah pemproses komputer. Ia terdiri daripada berbilion-bilion transistor tiruan, logic gates, dan litar digital lain.