Apa Maksud Host? | Definisi Penuh & Jenis-Jenisnya

Perkembangan dunia teknologi pada masa ini sememangnya sangat maju. Ini kerana teknologi sangat berkait rapat dengan kehidupan manusia.

Salah satu bentuk teknologi yang tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan manusia ialah internet.

Dalam sesebuah internet terdapat satu komponen yang sangat penting iaitu host. Bagi sesetengah orang yang biasa dengan IT, sudah tentu mereka tahu tentang host.

Namun, masih ramai orang yang tidak tahu tentang host. Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini akan diterangkan sepenuhnya.

Apakah Maksud Host?

apakah maksud host

Host boleh diterjemahkan ke dalam bahasa menjadi tuan rumah. Salah satu tugas tuan rumah pada sesuatu majlis ialah melayan dan memberikan perkhidmatan kepada tetamu.

Pemahaman ini juga boleh diaplikasikan dalam dunia teknologi. Host dalam internet hosting ialah tempat untuk menyimpan data atau server yang disambungkan ke rangkaian.

Host ialah sejenis web server yang menyimpan, melayani dan mengurus laman web dan/atau aplikasi dan perkhidmatan berasaskan Web.

Ia adalah remote server yang menyediakan perkakasan kolektif, perisian, storan dan keupayaan rangkaian untuk mengehos laman web.

Penjelasan Penuh Mengenai Host

apa itu host

Host bertindak sebagai pengganti web server dalaman dan merupakan blok bangunan asas di sebalik perkhidmatan pengehosan Web.

Host dibina, dihantar dan diuruskan oleh penyedia perkhidmatan pengehosan yang menyewakan beberapa bahagian kuasa pengkomputeran host dengan berkongsi sumber tersebut antara beberapa laman web/pengguna.

Secara ringkas, host boleh ditafsirkan sebagai komputer atau peranti yang menyediakan perkhidmatan atau sumber untuk peranti lain yang disambungkan ke rangkaiannya.

Dalam konteks rangkaian komputer, host sering merujuk kepada pelayan yang menyediakan perkhidmatan seperti mengehos laman web atau aplikasi.

Host juga boleh merujuk kepada penggunaan perkhidmatan pengkomputeran awan, di mana syarikat menyediakan perkhidmatan pengehosan dan storan data pada pelayan mereka.

Dalam kes ini, hos ialah pelayan yang digunakan oleh pelanggan untuk menyimpan dan mengurus data mereka.

Selain itu, pengacara juga boleh merujuk kepada rancangan atau rancangan televisyen di mana MC atau pengacara bertindak sebagai host untuk menghubungkan antara tetamu dan penonton.

Secara umum, host merujuk kepada entiti yang menyediakan sumber atau perkhidmatan untuk digunakan oleh orang lain.

Takrifan ini boleh berbeza-beza bergantung pada konteks penggunaannya.

Terdapat beberapa jenis hos yang boleh ditemui dalam dunia teknologi dan komputer. Beberapa jenis hos yang biasa ialah:

  • Web Host
  • Cloud Host
  • Game Host
  • File Host
  • DNS Host
  • Mail Host

Setiap jenis host mempunyai kegunaan dan ciri yang berbeza bergantung pada keperluan pengguna.