Apa Maksud Doodle? | Definisi Penuh & Jenis-Jenis

Adakah anda tahu bahawa semua orang boleh membuat doodle? kerana, seseorang secara tidak sengaja boleh membuat seni doodle ketika bosan atau mengelamun.

Pada mulanya, seni Doodle ialah imej yang dibuat secara tidak sengaja/sedar tanpa tujuan tertentu. Pelbagai bentuk boleh dalam bentuk huruf, haiwan atau hanya coretan abstrak.

Walaupun pada asalnya ia dicipta secara tidak sengaja, kini Seni Doodle telah menjadi salah satu bidang seni yang perlu diberi perhatian.

Malah, setiap tahun acara “Doodle Art Competition” sentiasa diadakan dan peminatnya semakin meningkat setiap hari.

Namun, masih ada sebahagian orang yang masih tidak tahu tentang maksud doodle. Jangan risau kerana dalam artikel ini akan diterangkan sepenuhnya.

Apa Itu Doodle?

apa maksud doodle

Jika ditafsirkan secara literal doodle bermaksud “coretan” dalam kamus ia ditakrifkan sebagai “lukisan yang tidak bermakna semasa mengelamun / sambil memikirkan sesuatu”.

Doodle Art ialah gaya lukisan dengan cara mencoret, terhasillah gambar abstrak (yang kelihatan rumit) yang mempunyai makna tertentu atau tidak bermakna.

Kadang-kadang juga digabungkan dengan tipografi untuk menjadikannya kelihatan unik dan menarik.

Karya doodle biasanya menggambarkan perasaan pembuatnya, seperti yang dilihat daripada goresan yang terhasil yang kadangkala keluar dengan sendiri tanpa disedari.

Seni Doodle mampu menenangkan hati si pembuatnya. Semakin ia dibuat dengan sepenuh hati dan perasaan, karya yang terhasil akan kelihatan lebih unik, menarik dan bermakna.

Membuat karya Seni Doodle bukan sekadar hobi mencoret tetapi mempunyai gaya dan ciri tersendiri serta makna yang mendalam.

Penjelasan Penuh Mengenai Doodle

apa itu doodle

Perkataan “doodle” pertama kali muncul pada abad ke-17 bermaksud “Fool (bodoh) / Simpleton (bodoh)”.

Ini mungkin berasal dari Dudeltopf Jerman atau Dudeldop yang bermaksud bodoh.

Makna moden timbul pada tahun 1930-an daripada kata kerja “to Dawdle”, yang sejak abad ke-18 mempunyai makna membuang masa.

Di sinilah doodle pertama kali muncul, kebanyakan orang ketika bosan atau mengelamun (tidak mempunyai aktiviti) cenderung mencoret.

Kita boleh lihat ini daripada contoh nota atau meja sekolah terutama sekolah menengah yang penuh dengan coretan pelajar kerana termenung. / bosan dalam kelas.

Oleh itu, pada era moden ini, perkataan “doodle” telah bertukar makna kepada mencoret atau melukis sambil mengelamun/sambil memikirkan sesuatu.

Pada masa ini seni doodle telah berkembang dan mempunyai beberapa jenis cabang antaranya seperti berikut:

  • Fantasy Doodle
  • Graffiti Doodle
  • Floral Doodle
  • Animation Doodle
  • Pattern Doodle