Apakah Maksud Aplikasi Mudah Alih ? | Definisi Penuh

Perkembangan dunia digital semakin maju hari ini, di mana reka bentuk digital menghasilkan bukan sahaja hardware, tetapi juga software yang dikendalikan oleh brainware.

Salah satunya ialah pembangunan aplikasi mudah alih (mobile apps). Aplikasi ini biasanya digunakan pada sesetengah peranti seperti telefon pintar, smartwatches, tablet, dan sebagainya.

Pada asasnya aplikasi ini adalah hasil pemrograman mudah alih yang direka menggunakan bahasa pemrograman khas. Oke, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mobile apps, mari kita lihat artikel ini!


Apakah Maksud Aplikasi Mudah Alih?

apakah maksud aplikasi mudah alih

Aplikasi mudah alih adalah sejenis software yang direka atau dicipta dengan tujuan untuk dijalankan pada peranti mudah alih atau peranti yang bergerak seperti smartwatch dan smartphone.

Aplikasi ini pada dasarnya mempunyai fungsi yang sama seperti aplikasi pada komputer secara umum, iaitu untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan.

Penggunaan aplikasi ini pada asalnya dipopularkan oleh Apple Inc., yang pada masa itu melalui App Store-nya menawarkan banyak aplikasi untuk iPhone, iPad, dan iPod Touch.


CariTekno Menerangkan Aplikasi Mudah Alih

caritekno menerangkan aplikasi mudah alih

Aplikasi ini adalah pemindahan sistem software bersepadu, biasanya ditemui pada komputer peribadi. Pada asasnya, aplikasi dibahagikan kepada 2 kategori asas, iaitu aplikasi asli dan aplikasi web.

Aplikasi asli direka untuk tujuan digunakan pada sistem pengendalian mudah alih (OS) tertentu, contohnya seperti iOS atau Android.

Aplikasi asli ini mempunyai prestasi yang lebih baik dan juga mempunyai antara muka (UI) yang lebih lancar, dan biasanya perlu melalui proses pembangunan dan juga jaminan kualiti yang lebih ketat sebelum dikeluarkan.

Aplikasi mudah alih yang paling mudah diambil dari aplikasi berasaskan PC dan kemudian akan dihantar ke peranti mudah alih.

Di samping itu, terdapat satu lagi pendekatan yang lebih canggih yang melibatkan pembangunan khusus untuk mudah alih.

Sebagai contoh, aplikasi yang menggunakan ciri-ciri secara tempatan secara semula jadi dibina dari bawah ke atas dengan perhatian kepada peranti mudah alih kerana pengguna tidak mempunyai konsep lokasi yang sama pada PC.

Penghujung perkataan

Itu sedikit bercakap tentang aplikasi mudah alih. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkannya di ruangan komen. Terima kasih.