Apakah Maksud Access? | Definisi Penuh & Contoh

Dalam kehidupan seharian, kita sangat biasa dengan perkataan “akses atau access”, tetapi kebanyakan orang masih tidak tahu maksud akses sebenarnya.

Kita boleh menggunakan istilah ini dalam beberapa aspek kehidupan kita.

Okey, bagi anda yang tidak tahu tentang akses secara keseluruhan, mari kita lihat dengan lebih terperinci dalam artikel ini.


Apakah Maksud Access?

apakah maksud access

(Access) atau Akses, dalam konteks keselamatan ialah keistimewaan atau kebenaran yang diberikan untuk menggunakan data atau sumber komputer dalam beberapa cara.

Sebagai contoh, pengguna boleh dibenarkan akses baca ke fail, tetapi tidak akan dibenarkan untuk mengedit atau memadamnya.

Akses juga merupakan jumlah kemasukan yang dibenarkan kepada mana-mana entiti tertentu atau ia boleh bermakna kebenaran untuk kemasukan.

Capaian adalah penting dalam menjaga keselamatan dalam sistem komputer.

Ia mengehadkan penggunaan dan pengedaran maklumat, tetapan dan penggunaan umum sistem.


Penjelasan Penuh Mengenai Access

apa itu access atau akses

Access rights atau privileges adalah aspek penting dalam mana-mana sistem, keselamatan atau sebaliknya.

Dalam sistem pengendalian, sebagai contoh, akses disediakan melalui akaun pengguna. Jumlah akses yang diberikan kepada setiap akaun ditentukan oleh jenis pengguna.

Akaun pengguna dan hak akses terdiri daripada pentadbir kepada tetamu.

Akses biasanya diberikan oleh seseorang yang mempunyai access rights yang lengkap atau sekurang-kurangnya tinggi.

Biasanya, pentadbir sistem ialah orang yang menetapkan kebenaran atau keistimewaan akses, yang diberikan atau dinafikan kepada pengguna atau set pengguna tertentu.

Mereka yang mempunyai access rights rendah mungkin terhad kepada bahagian tertentu sistem.

Mereka yang mempunyai access yang lebih tinggi mungkin mempunyai hak untuk setiap aspek sistem.

Dalam dunia perniagaan, akses juga sering digunakan untuk merujuk kepada peluang untuk memasuki pasaran atau industri tertentu.

Sebagai contoh, syarikat mungkin berusaha untuk mendapatkan akses kepada pasaran global dengan membuka pejabat di luar negara atau dengan bekerjasama dengan syarikat tempatan.

Secara keseluruhannya, access merupakan satu konsep penting dalam banyak aspek kehidupan terutamanya dalam konteks teknologi maklumat.

Dalam kes ini, access berfungsi sebagai ukuran keselamatan dan kawalan akses, dengan itu memastikan data dan sistem hanya boleh diakses oleh orang yang diberi kuasa.