Maksud Komputer Bersaiz Tapak Tangan | Fungsi, Contoh

Komputer tangan (handheld computer) sebenarnya adalah teknologi yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian kita hari ini.

Ya, ini kerana hampir semua kerja hari ini boleh dilakukan menggunakan handheld computer.

Di samping itu, peranti ini juga boleh menjadi alat hiburan bagi penggunanya untuk melegakan tekanan.

Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan oleh seseorang dengan peranti ini. Walau bagaimanapun, masih terdapat ramai orang yang tidak tahu makna komputer tangan.

Okay, jangan risau, kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya mengenai handheld computer. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Maksud Komputer Tangan?

apa maksud komputer tangan

Secara umum, komputer tangan adalah komputer yang mempunyai saiz yang kecil, jadi peranti ini boleh dipegang.

Apabila dilihat dari fungsi, peranti ini pasti mempunyai fungsi yang hampir sama seperti komputer biasa (PC).

Walaupun sangat mudah digunakan untuk orang yang mempunyai mobiliti yang tinggi, tetapi fungsi peranti ini tidak boleh menggantikan komputer biasa.

Ini kerana, peranti ini tidak mempunyai keyboard dan hanya mempunyai skrin kecil. Sesetengah pengeluar cuba menyelesaikan masalah keyboard yang terlalu kecil ini.

Keyboard yang terlalu kecil ini digantikan oleh electronic pen. Walaupun begitu, electronic pen masih bergantung pada teknologi pengiktirafan tulisan tangan dan masih dalam peringkat pembangunan.

Kerana peranti ini mempunyai peranan yang hampir sama seperti komputer biasa, peranti ini dapat menyimpan dan mengatur data dengan lebih cekap dan tepat.

Hari ini, hampir semua komputer tangan dilengkapi dengan pelbagai teknologi canggih, salah satunya adalah Bluetooth.

Memang benar, pada masa ini penggunaan teknologi Bluetooth sangat diperlukan untuk melakukan pelbagai perkara dengan mudah.

Anda boleh menggunakan teknologi Bluetooth untuk mencetak secara wayarles, menyambung antara peranti dan sebagainya.

Oleh itu, pada dasarnya peranti ini dapat meningkatkan produktiviti pengguna dan dapat menjadikannya lebih mudah untuk berfungsi dengan lebih cekap.

Sejarah dan Contoh Handheld Computer

sejarah dan contoh handheld computer

Konsep pertama handheld computer telah wujud sejak pertengahan tahun 1970-an. Walau bagaimanapun, peranti ini menjadi kenyataan kira-kira 20 tahun kemudian, apabila IBM membuat Simon Personal Communicator pada tahun 1992.

Simon Personal Communicator memang layak dipanggil komputer tangan kerana peranti ini boleh menghantar dan juga menerima e-mel dan faks.

Di samping itu, Simon Personal Communicator juga mempunyai skrin sentuh monokrom, stilus, dan juga charging base station.

Seiring dengan zaman, kemajuan teknologi terus mengalami perkembangan yang sangat pesat.

Pada 27 Jun 2000 IBM memperkenalkan jam tangan prototaip yang menggunakan teknologi Linux, yang biasanya digunakan untuk teknologi PC.

Berikut adalah beberapa contoh komputer tangan yang boleh Anda dapati dalam kehidupan seharian.

  • Smartwatch
  • Smartphone
  • Tablet
  • dan sebagainya