11 Kelebihan dan Kelemahan iPhone 14 Anda Perlu Tahu

CariTekno.com – Kelebihan dan Kelemahan iPhone 14 adalah topik hangat yang dibincangkan kerana ia memperkenalkan empat model iPhone sekaligus iaitu iPhone 14 “reguler”, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, dan iPhone 14 Pro Max.

Dilancarkan pada September 2022, iPhone 14 Series secara rasmi diperkenalkan melalui acara tahunan Apple Event dengan tema kali ini adalah “Far Out”.

iPhone 14 Series merupakan penerus kepada iPhone 13 Series yang dilancarkan pada September 2021.

Sebagai penerus, iPhone 14 Series pastinya membawa beberapa perubahan dan peningkatan dari segi spesifikasi.

Hal ini dapat dilihat dari banyaknya perbincangan mengenai siri ini semasa pelancarannya.

Salah satu perubahan yang ketara pada siri ini adalah tiada model “mini”, digantikan dengan model “Plus”.

Ini menjadikan iPhone 14 “reguler” sebagai model paling asas di antara tiga model yang lain.

Sebagai model asas, iPhone 14 mempunyai harga yang paling rendah di antara model lain.

Walaupun begitu, keupayaannya tidak jauh berbeza dengan model lain, terutama dengan iPhone 14 Plus yang mempunyai persamaan yang ketara.

Jika anda bercadang untuk memiliki salah satu model iPhone 14 Series, iPhone 14 boleh menjadi pilihan yang baik.

Namun, sebelum membuat keputusan, penting untuk mengetahui kelebihan dan kelemahan model ini.

Berita baiknya, artikel ini akan membincangkan kelebihan dan kelemahan iPhone 14 secara terperinci.

Kelebihan iPhone 14Kekurangan iPhone 14
– Reka bentuk dan kualiti badan yang tersendiri
– Skrin dengan kecerahan 1200 nit
– Konfigurasi kamera yang baik
– Prestasi SoC Apple A15 Bionic yang pantas
– Hayat bateri yang panjang
– Ciri keselamatan kecemasan
– Beroperasi pada iOS 16
– Tiada slot microSD dan lubang jack 3.5mm
– Belum menggunakan USB-C
– Masih terdapat notch

Jika anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan dan kelemahan iPhone 14, teruskan membaca artikel ini. Anda juga boleh melihat spesifikasi penuh iPhone 14 di bawah ini.

Kelebihan iPhone 14

Dalam artikel ini, terdapat lapan kelebihan utama yang dimiliki oleh iPhone 14. Kelebihan-kelebihan inilah yang menjadi sebab mengapa telefon pintar ini masih sangat sesuai untuk dijadikan pilihan.

Berikut adalah penjelasan terperinci mengenai setiap kelebihan tersebut.

1. Berjalan pada iOS 16

kelebihan iphone 14 anda perlu tahu
kelebihan iphone 14 – berjalan pada ios 16

iPhone 14 Series, termasuk iPhone 14, telah dilengkapi dengan sistem operasi terbaru dari iPhone, iaitu iOS 16.

iOS 16 ini memperkenalkan beberapa pembaharuan dan peningkatan dalam perisian, contohnya anda boleh menyesuaikan skrin kunci dengan widget, foto, memilih jenis font yang diingini, dan banyak lagi.

Antara kemas kini lain yang dibawa oleh iOS 16 termasuklah ciri untuk membatalkan penghantaran teks dan menyuntingnya, penggantian kata laluan atau Passkeys, aplikasi kecergasan, serta indikator peratusan bateri yang kembali diperkenalkan dalam versi iOS terbaru ini.

iOS terbaru ini juga memainkan peranan penting dalam mempertingkatkan ciri keselamatan terbaru yang telah dijelaskan sebelumnya.

Dengan sokongan iOS terbaru, ciri pengesanan kemalangan (crash detection) bukan sahaja akan membuat panggilan kecemasan secara automatik, tetapi juga akan menghantar anggaran koordinat lokasi kejadian tersebut secara automatik.

2. Ciri keselamatan kecemasan

ciri keselamatan kecemasan
ciri keselamatan kecemasan

Dalam iPhone 14 Series, Apple memperkenalkan beberapa ciri terkini yang bertujuan untuk meningkatkan keselesaan dan keselamatan pengguna.

Antara ciri yang turut hadir dalam iPhone 14 adalah panggilan kecemasan SOS dan sensor untuk mengesan kemalangan.

Ciri panggilan kecemasan SOS ini sangat berguna terutamanya apabila anda berada di kawasan terpencil yang tidak mempunyai jaringan selular atau Wi-Fi.

Ini kerana ciri ini boleh digunakan tanpa menggunakan rangkaian atau Wi-Fi, tetapi melalui satelit di kawasan terbuka.

Namun, Apple menyarankan agar anda cuba membuat panggilan kecemasan (911) terlebih dahulu sebelum menggunakan ciri tersebut.

Ciri panggilan kecemasan SOS ini dijangka akan tersedia untuk iPhone 14 pada November 2022. Selain itu, ciri ini hanya akan tersedia di Amerika Syarikat dan Kanada sahaja buat masa ini.

Ciri keselamatan seterusnya adalah pengesanan kemalangan atau Crash Detection. Ciri ini menggunakan akselerometer dan giroskop yang telah dipertingkatkan dalam iPhone 14.

Apabila sensor tersebut diaktifkan, ciri ini akan secara automatik menghubungi perkhidmatan kecemasan dan memaklumkan kepada kenalan kecemasan yang telah anda tetapkan sebelumnya.

Apabila kejadian ini berlaku, skrin iPhone 14 akan bertanya kepada pengguna sama ada mereka mengalami kemalangan atau tidak.

Sistem ini akan secara automatik membuat panggilan kecemasan untuk meminta bantuan jika tiada respon daripada pengguna.

3. Kuasa bateri tahan lama

kuasa bateri tahan lama
kuasa bateri tahan lama

Sudah menjadi kebiasaan bagi Apple untuk tidak menyebutkan kapasiti bateri yang dimiliki oleh peranti mereka secara terang-terangan.

Apple hanya menyatakan bahawa iPhone 14 mampu bertahan sepanjang hari, dengan ketahanan sehingga 20 jam untuk pemutaran video tempatan.

Namun begitu, iPhone 14 sebenarnya memiliki kapasiti bateri yang tidak terlalu besar, iaitu hanya 3279 mAh, berbeza sedikit dengan pendahulunya iPhone 13 yang mempunyai kapasiti bateri sebanyak 3240 mAh.

Bateri pada iPhone 14 juga disokong oleh ciri pengecasan pantas 20W, yang dikatakan mampu mengisi daya sehingga 50% dalam masa hanya 30 minit sahaja.

Selain itu, telefon pintar ini juga menyokong kaedah pengecasan lain seperti pengecasan tanpa wayar MagSafe 15W dan pengecasan tanpa wayar Qi 7.5W.

Dalam ujian yang dilakukan oleh Mark Spoonauer, iPhone 14 mampu bertahan sepanjang hari dengan penggunaan biasa bermula dari pukul 8 pagi.

Seperti mengambil gambar, merakam video, dan memuat turun aplikasi atau permainan. Sehingga pukul 8 malam, iPhone 14 masih mempunyai baki bateri sebanyak 28%.

Manakala untuk ujian pengecasannya, iPhone 14 mampu memberikan hasil yang lebih baik daripada yang dinyatakan oleh Apple sendiri, iaitu mencapai daya 54% dalam masa hanya 30 minit.

Namun, hal ini boleh dianggap wajar kerana kelajuan pengecasan yang dimiliki adalah 20W.

4. Prestasi Apple A15 Bionic Soc lebih pantas

kelebihan dan kelemahan iphone 14 - prestasi apple a15 bionic soc lebih pantas
prestasi apple a15 bionic soc lebih pantas

Walaupun menggunakan cipset yang sama seperti pendahulunya iaitu iPhone 13 dengan cipset atau SoC yang dinamakan Apple A15 Bionic, prestasi yang dimiliki oleh iPhone 14 ini lebih pantas. Peningkatan prestasi ini terletak pada kinerja grafiknya dengan GPU 5 teras.

Apple A15 Bionic ini mempunyai enam teras CPU yang terdiri daripada dua teras berprestasi tinggi yang dinamakan Avalanche dengan frekuensi 3.24 GHz dan empat teras cekap tenaga yang dinamakan Blizzard yang beroperasi pada frekuensi 2.0 GHz.

SoC iPhone 14 ini direka dengan proses pembuatan 5 nm, sama seperti pendahulunya.

Namun, Apple mendakwa bahawa GPU SoC ini mempunyai kemampuan lebih pantas berbanding pendahulunya kerana mempunyai 5 teras GPU.

Apple A15 Bionic ini digabungkan dengan RAM sebanyak 6 GB dan storan dalaman dengan beberapa pilihan, iaitu 128 GB, 256 GB, dan 512 GB. Jadi, bagaimana prestasi dan kemampuan yang dihasilkan oleh SoC ini?

Berdasarkan ujian yang dilakukan oleh Mark Spoonauer dan pasukan Tom’s Guide, mereka sangat terkesan dengan visual mirip konsol yang dipaparkan oleh Oceanhorn 2, sejenis permainan pengembaraan seperti Zelda.

Paparan air di dekat dermaga dan cahaya yang berkelip-kelip kelihatan memantul dengan mengagumkan di atas riaknya.

Beliau juga mencuba bermain NBA 2K yang ternyata memberikan grafik yang memukau dan kelihatan realistik.

Selain itu, iPhone 14 juga mempunyai kelebihan dalam menstabilkan suhunya dengan tidak menghasilkan haba yang berlebihan ketika dimainkan selama 30 minit.

Sebagai gambaran, berikut adalah hasil ujian GeekBench 5 dan 3DMark Wild Life Unlimited yang dilakukan oleh Mark Spoonauer.

iPhone 14 dengan SoC A15 Bionic mampu mengatasi iPhone 13 Pro yang menggunakan SoC yang sama, serta jauh mengungguli Galaxy S22 Ultra, Pixel 6 Pro, Galaxy Z Fold 4, dan ROG Phone 6 Pro.

geekbendch 5 atau ml iphone 14
iPhone 14 Pro benchmarks — here’s how powerful A16 Bionic is | Tom’s Guide (tomsguide.com)
3dmark wild life iphone 14
iPhone 14 Pro benchmarks — here’s how powerful A16 Bionic is | Tom’s Guide (tomsguide.com)

Namun begitu, tiada peningkatan ketara ketika melakukan ujian penyuntingan video yang melibatkan penukaran klip video berkualiti 4K ke 1080p menggunakan aplikasi Adobe Premiere Rush.

Walau bagaimanapun, masa yang diambil oleh iPhone 14 tidak jauh berbeza kerana iPhone 13 hanya sedikit lebih pantas sahaja.

5. Konfigurasi kamera yang baik

kelebihan dan kelemahan iphone 14 - konfigurasi kamera yang baik
konfigurasi kamera yang baik

Kamera utama yang dimiliki iPhone 14 tidaklah sehebat kamera iPhone 14 Pro yang mempunyai resolusi tinggi sehingga mencapai 48 MP.

Tetapi, iPhone 14 ini tetap memiliki fitur kamera yang diperbaiki dengan ciri-ciri tersendiri. iPhone 14 dilengkapi dengan kamera utama beresolusi 12 MP dengan bukaan f/1.5.

Kamera utama ini mempunyai sensor yang lebih besar berbanding dengan model sebelumnya iaitu lensa 26mm dengan sensor saiz 1/1.7 inci dan mampu menghasilkan piksel individu setinggi 1.9µm (mikrometer).

Sebagai tambahan, iPhone 14 juga mempunyai kamera ultrawide 12 MP yang dikatakan mampu menangkap pemandangan 4 kali ganda lebih banyak dan memberikan prestasi cahaya rendah 2 kali ganda lebih baik. Kamera ini mempunyai bukaan f/2.4 dan lensa berukuran 13mm.

Kamera utama iPhone 14 ini sudah tentu dilengkapi dengan ciri autofocus PDAF dan dikuatkuasakan dengan komponen penstabil sensor-shift OIS.

Kedua-duanya mempunyai ciri-ciri mencapai resolusi HDR untuk foto dan panorama. Tukar ke bahagian hadapan, iPhone 14 mempunyai kamera selfie 12 MP dengan bukaan f/1.9.

Kamera selfie ini mempunyai sensor dengan lensa 23mm dan sensor berukuran 1/3.6 inci, dilengkapi dengan ciri autofocus PDAF dan SL 3D.

Teknologi terdahulu yang masih digunakan kerana mempunyai kualiti yang baik, seperti kemampuan rakaman video yang sudah mencapai 4K dengan 60 fps, HDR, Dolby Vision mencapai 60fps, dan speaker stereo yang sudah sedia ada.

Sementara itu, peningkatan yang paling ketara dari iPhone 14 terletak pada mod Cinematic dan mod aksi yang direka untuk memberikan video yang lebih halus dan stabil seperti profesional.

Untuk mengaktifkannya, anda hanya perlu menekan butang di aplikasi kamera dan ia akan berfungsi sepenuhnya.

6. Skrin dengan kecerahan 1200 nit

kelebihan dan kelemahan iphone 14 - skrin dengan kecerahan 1200 nit
skrin dengan kecerahan 1200 nit

Skrin iPhone 14 ini mempunyai keupayaan yang tinggi diperkuat oleh skrin Super Retina XDR OLED dengan size 6,1 inci.

Walaupun tiada peningkatan dari pendahulunya, panel tersebut masih dianggap sebagai panel terbaik dalam kelas harga ini dari segi kualiti.

Namun, malangnya, skrin iPhone 14 ini mempunyai kadar segar yang tidak terlalu tinggi iaitu hanya 60Hz.

Walaupun tidak mempunyai penjejalan dan animasi super halus seperti model “Pro”, skrin ini masih mampu menghasilkan resolusi tinggi iaitu 1170 x 2532 piksel dengan kepadatan piksel mencapai 460 ppi.

Tambahan pula, tahap kecerahan yang boleh dicapai oleh iPhone 14 adalah 1200 nit untuk kecerahan puncak dan 800 nit untuk kecerahan biasanya.

Dengan sokongan teknologi Dolby Vision, skrin ini juga mampu menunjukkan visual HDR10 dan rentang warna Wide yang tinggi.

Menurut ujian yang dilakukan oleh Mark Spoonauer dan pasukan Tom’s Guide, iPhone 14 mencatatkan 117,4% rentang warna sRGB dan 83,1% untuk ruang warna DCI-P3 yang lebih tajam.

Selain itu, skor ketepatan Delta-E dari iPhone 14 ini cukup baik iaitu 0,25 (dalam konteks di mana 0 adalah sempurna).

Dengan hasil ujian tersebut, iPhone 14 sesuai digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti menonton filem, bermain permainan, mengedit, atau sekadar berinteraksi di media sosial.

Keamanan peranti juga terjamin dengan penggunaan kaca keramik anti calar dan lapisan anti minyak.

7. Reka bentuk dan kualiti badan yang tersendiri

reka bentuk dan kualiti badan yang tersendiri
reka bentuk dan kualiti badan yang tersendiri

Reka bentuk yang dimiliki iPhone 14 tidaklah mengalami banyak perubahan. Pada dasarnya, reka bentuk iPhone 14 adalah peniruan daripada pendahulunya iaitu iPhone 13, lengkap dengan modul kamera dan notch-nya.

Walaupun begitu, kualiti badan telefon ini cukup menarik, iaitu dilengkapi dengan badan aluminium dan kaca yang kukuh di bahagian hadapan dan belakang.

Kaca tersebut juga boleh dilepas apabila berlaku kerosakan dan dipasang semula sendiri. Tetapi, jika anda berasa ragu, lebih baik serahkan kepada pakar di pusat servis Apple.

Walau bagaimanapun, bukan bermakna kaca iPhone 14 ini mudah pecah, kerana disokong oleh Gorilla Glass di bahagian hadapan dan belakang.

Tidak hanya itu, telefon ini juga telah mendapat sijil IP68. Dengan sijil tersebut, iPhone 14 sudah tahan debu dan air, malah boleh berada dalam air sehingga kedalaman 6 meter selama 30 minit.

iPhone 14 ini tersedia dalam lima pilihan warna yang menarik, iaitu Starlight, Midnight, Blue, Red, dan Purple.

Walaupun begitu, mungkin anda akan merasa cemburu dengan Dynamic Island yang dimiliki oleh iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max yang lebih kecil dan lebih interaktif untuk notifikasi dan aktiviti secara langsung.

Bagi mempunyai reka bentuk yang lebih optimum, iPhone 14 mengambil langkah yang agak kontroversi dengan menghapuskan slot kad SIM dan hanya bergantung kepada eSIM sahaja.

Tetapi, anda tidak perlu risau, kerana di luar pasaran Amerika, termasuk Malaysia, iPhone 14 dijangka masih mempunyai slot SIM.

Selain itu, iPhone 14 ini masih mengekalkan dimensi dan berat yang ringan iaitu hanya mempunyai berat 172 g. Manakala dimensinya adalah 146,7 x 71,5 x 7,8 mm.

Dengan saiz dan berat tersebut, iPhone 14 sedikit lebih ringan dan nipis berbanding pendahulunya iPhone 13.

Kekurangan iPhone 14

iPhone 14 menawarkan banyak penambahbaikan dan perkembangan yang menarik.

Walaupun begitu, telefon pintar ini tidak datang tanpa kelemahan, terdapat beberapa kelemahan yang masih ada pada iPhone 14 yang perlu dipertimbangkan jika anda ingin membelinya.

1. Masih ada takuk

kelemahan iphone 14
kelemahan iphone 14 – masih ada takuk

Berbeza dengan model “Pro” dalam Siri iPhone 14, iPhone 14 ini masih mengekalkan notch berbentuk poni pada bahagian skrin hadapan.

Reka bentuk itu adalah warisan dari pendahulunya, iPhone 13, dan tiada penambahbaikan yang diperkenalkan dalam perkara tersebut.

Sebaliknya, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro tampak serius dalam meningkatkan bahagian skrin hadapan terutamanya notch dengan menggantikannya dengan teknologi canggih dan baru yang dikenali sebagai Dynamic Island.

Teknologi tersebut bukan sahaja berfungsi sebagai tempat untuk kamera hadapan, tetapi juga mempunyai fungsi yang lebih interaktif dan menarik.

2. Bukan USB C

kelebihan dan kelemahan iphone 14 - bukan usb c
bukan usb c

Sebenarnya, terdapat dasar yang disampaikan oleh Kesatuan Eropah yang meminta agar pengeluar telefon pintar menyeragamkan port untuk pengecasan.

Dalam dasar yang telah diluluskan pada Jun 2022 oleh Suruhanjaya Kesatuan Eropah tersebut, semua pengeluar diwajibkan menggunakan port USB jenis C.

Tujuan dasar ini dilaksanakan adalah jelas untuk mengurangkan sisa elektronik dan memberi kemudahan kepada pengguna.

Dengan langkah ini, pengguna tidak perlu memiliki pelbagai jenis pengecas untuk setiap peranti elektronik yang dimilikinya.

Namun begitu, Siri iPhone 14 termasuk iPhone 14 masih belum beralih ke port jenis C dan masih menggunakan port Lightning.

Sedangkan, MacBook dan iPad Pro terbaru telah menggunakan port jenis C seperti yang biasa digunakan.

3. Tiada slot microSD dan lubang bicu 3.5mm

kelebihan dan kelemahan iphone 14 - tiada slot microsd dan lubang bicu 3.5mm
tiada slot microsd dan lubang bicu 3.5mm

Dalam usaha untuk membawa iPhone tanpa port atau portless, Apple tidak hanya menghapuskan slot kad SIM pada telefon pintar ini, tetapi juga dengan menghilangkan slot memori tambahan iaitu microSD dan lubang jack berukuran 3,5mm.

Dengan tiadanya slot untuk microSD, maka penyimpanan memori iPhone 14 ini hanya bergantung pada RAM dan penyimpanan dalaman yang dibawanya sahaja.

Dengan itu, penyimpanan memori akan semakin terhad, menyebabkan anda perlu memikirkan cara untuk menjimatkan penyimpanan dan mengelakkannya daripada cepat penuh.

Selain itu, lubang jack 3,5mm juga tidak turut hadir kerana saiznya yang cukup besar.

Nampaknya Apple enggan untuk memasukkan lubang besar tersebut yang mungkin akan merosakkan reka bentuk iPhone 14 itu sendiri.