10 Kelebihan & Kekurangan iPhone XR [UPDATE! 2023]

Sebagai smartphone yang dikeluarkan pada 26 Oktober 2018, Apple iPhone XR masih digemari ramai orang.

Dengan pelbagai pilihan warna yang sangat menarik, Apple iPhone XR mampu mewakili pelbagai personaliti setiap orang khususnya generasi muda.

Bagi Anda yang pertama kali menggunakan smartphone keluaran Apple, sudah tentu iPhone XR adalah pilihan terbaik untuk Anda mula mengenali iPhone dengan lebih dekat.

Selain ditawarkan pada harga yang sudah murah, iPhone XR juga mempunyai reka bentuk yang tidak lapuk.

Smartphone ini sudah tentu dapat memenuhi pelbagai aktiviti harian Anda dengan penampilan yang minimalis dan moden.

Jika Anda ingin membeli iPhone XR, sudah tentu wajib untuk Anda mengetahui kelebihan dan kekurangan iPhone XR.

Spesifikasi Apple iPhone XR

spesifikasi apple iphone xr

Sebelum Anda mengetahui pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone XR, sudah tentu Anda perlu mengetahui spesifikasi Apple iPhone XR.

DisplayLiquid Retina HD display LCD IPS 6.1 inci
ChipsetA12 Bionic chip
CPUHexa-core
RAM3 GB
Memory64 GB, 128GB, 256GB
Camera12 MP (wide), front camera 7 MP
BatteryLi-Ion 2942 mAh

Kelebihan Apple iPhone XR

kelebihan apple iphone xr

Walaupun sudah ketinggalan beberapa generasi, iPhone XR masih mampu memenuhi pelbagai keperluan penggunanya.

Sudah tentu, bagi Anda yang ingin mencuba atau beralih kepada ekosistem Apple, membeli iPhone XR adalah salah satu langkah terbaik.

Untuk membuatkan Anda lebih yakin apabila membeli iPhone XR, sudah tentu Anda perlu tahu pelbagai kelebihan yang ada pada iPhone XR.

Terdapat beberapa kelebihan yang ada pada iPhone XR, iaitu seperti berikut:

1. Mempunyai Pilihan Warna yang Menarik

mempunyai pilihan warna yang menarik

Bagi memenuhi pelbagai keperluan untuk penampilan yang menarik, iPhone XR didatangkan dengan 6 pilihan warna cantik yang boleh anda pilih.

Anda boleh menemui blue, white, black, yellow, red, dan coral pada iPhone XR ini.

Dengan adanya banyak pilihan warna yang menarik, sudah tentu dapat membantu Anda untuk memilih warna yang bersesuaian dengan keinginan Anda.

Pelbagai pilihan warna yang ada pada iPhone XR juga tidak terlalu menyerlah dan masih sedap mata memandang.

2. Face ID Terbaik

face id terbaik

Seperti yang sudah kita ketahui bahawa Apple telah beralih daripada sistem keselamatan Touch ID kepada Face ID yang mengutamakan keselamatan melalui wajah penggunanya.

Dengan sokongan sensor inframerah, teknologi Face ID yang ditawarkan oleh iPhone XR boleh memudahkan Anda membuka kunci telefon pintar Anda.

Selain itu, dengan menggunakan sensor inframerah yang diletakkan di notch di hadapan, keselamatan iPhone XR sudah tentu sukar untuk dipecahkan.

iPhone XR tidak akan dibuka kunci menggunakan foto wajah Anda atau semasa Anda sedang tidur.

3. Chipset Sangat Baik

chipset sangat baik

Apple iPhone XR ini menggunakan cipset A12 Bionic yang sudah menggunakan fabrikasi 7nm.

Chipset ini sememangnya dikenali sebagai chipset yang boleh memaksimumkan prestasi sesebuah telefon pintar.

Selain itu, chipset ini juga boleh menjadikan penggunaan bateri pada iPhone XR lebih cekap.

Gabungan chipset Apple A12 Bionic dengan Apple GPU sudah tentu boleh digunakan untuk bermain pelbagai permainan 3D dengan lancar.

Jika Anda bukan orang yang suka bermain permainan di telefon pintar, prestasi iPhone XR juga boleh membantu Anda untuk pelbagai aktiviti.

4. Kualiti Kamera yang Baik

kualiti kamera yang baik

Dengan konfigurasi kamera tunggal, keluarga siri X ini mempunyai skor 104 untuk foto dan 96 pada DxOMark.

Untuk mengambil gambar, iPhone XR mampu menyediakan imej dengan pendedahan, warna dan perincian yang hampir sama dengan telefon pintar flagship Apple pada masa itu, iPhone XS.

Dalam tangkapan video, kanta tunggal yang dimiliki oleh telefon ini juga mampu menghasilkan tangkapan dengan dynamic range yang baik dalam semua keadaan cahaya.

Dalam tangkapan video, kanta tunggal yang dimiliki oleh telefon ini juga mampu menghasilkan tangkapan dengan julat dinamik yang baik dalam semua keadaan cahaya.

Bukan itu sahaja, hasil video yang diambil tidak goyah kerana iPhone XR mempunyai penstabilan imej yang sangat baik.

5. Hayat Bateri yang Panjang

hayat bateri yang panjang

Satu perkara yang menjadikan Apple iPhone XR lebih menarik daripada iPhone XR, ialah hayat bateri yang dimilikinya.

Malah, daripada kenyataan yang dikemukakan oleh Apple sendiri, iPhone XR mampu bertahan 90 minit lebih lama jika dibandingkan dengan iPhone 8 Plus yang mempunyai hayat bateri selama 14-15 jam.

Walaupun harganya lebih berpatutan berbanding siri lain, Apple tetap membenamkan ciri wireless charging pada telefon pintar ini.

Walaupun Anda perlu mengecas menggunakan kabel, Anda boleh mengecas telefon pintar ini pada kelajuan 15 Watt.

6. Mempunyai Ciri Tahan Air dan Habuk

mempunyai ciri tahan air dan habuk

Bagi Anda yang gemar membawa telefon pintar untuk pelbagai aktiviti berkaitan dengan air, maka iPhone XR adalah pilihan yang tepat untuk Anda gunakan.

Ini kerana iPhone XR telah menerima pensijilan IP67, yang menjadi bukti bahawa iPhone XR adalah peranti kalis air dan habuk.

Pensijilan IP67 ini adalah bukti bahawa iPhone XR boleh bertahan di dalam air dengan kedalaman maksimum 1 meter selama 30 minit.

Selain itu, iPhone XR juga dijamin menjadi telefon pintar yang boleh bertahan daripada habuk. Jadi habuk yang berada di luar tidak akan dapat memasuki iPhone XR.

7. Telah Dijual Pada Harga yang Rendah

telah dijual pada harga yang rendah

Bagi Anda yang ingin merasai ekosistem Apple atau ingin menaik taraf daripada siri sebelum ini, iPhone XR merupakan telefon termurah keluaran Apple yang sudah menggunakan reka bentuk yang serupa dengan flagshipnya.

Jika dibandingkan dengan harga yang ditawarkan ketika baru muncul, sudah tentu harga iPhone XR kini sangat murah.

Walaupun mempunyai harga yang lebih berpatutan, iPhone XR masih boleh memberikan pengalaman yang sangat baik dengan reka bentuk yang minimalis dan moden.

Jika dibandingkan dengan iPhone SE 2020, iPhone XR sudah tentu masih cemerlang dalam hayat bateri dan prestasi.

Kekurangan Apple iPhone XR

kekurangan apple iphone xr

Selepas membincangkan pelbagai perkara mengenai spesifikasi, serta kelebihan yang ada pada iPhone XR, maka kita akan membincangkan beberapa kekurangan iPhone XR.

Pada asasnya, terdapat beberapa kekurangan pada iPhone XR, iaitu seperti berikut:

1. Tiada Ultra Wide Lens

tiada ultra wide lens

Seperti yang dijelaskan di atas, iPhone XR hanya menggunakan 1 kamera belakang dan tidak mempunyai kanta ultrawide.

Walaupun mempunyai hasil imej yang sangat berkualiti tinggi, tetapi ketiadaan kanta ultrawide adalah kelemahan iPhone XR.

Ini sudah tentu akan menjadi sangat menarik, jika dibandingkan dengan telefon pintar Android yang ditawarkan pada harga yang sama.

Ini kerana, secara purata, konfigurasi kamera yang digunakan pada telefon pintar Android pada harga yang sama sudah menggunakan 4-5 kanta.

2. Tiada Pengecas dalam Pakej Jualan

tiada pengecas dalam pakej jualan

Selepas keluaran telefon terbaharunya, Apple turut mengumumkan kemas kini pakej jualan telefon pintar lamanya.

iPhone XR adalah salah satu peranti yang disertakan dalam kemas kini yang disebut oleh syarikat teknologi California ini.

Sama seperti smartphone flagship terbaharunya, Apple menjual iPhone XR bersama beberapa smartphone iPhone lain tanpa menyediakan pengecas dalam pakej jualan.

Ini sememangnya masalah besar, terutamanya kerana Apple menyediakan kabel dengan hujung USB type-C ke USB lightning yang jarang digunakan oleh ramai orang.

3. Masih Menggunakan Panel LCD

masih menggunakan panel lcd

Jika dibandingkan dengan iPhone XS atau dengan telefon pintar Android yang ditawarkan pada harga yang sama, sudah tentu penggunaan panel LCD ini merupakan salah satu kelemahan iPhone XR.

Penggunaan panel LCD ini tentunya memberi impak yang besar kepada mereka yang pernah menggunakan panel yang lebih berkualiti.

Selain kualiti imej yang terhasil masih berada di bawah panel LED, penggunaan panel LCD ini juga akan menyebabkan bezel pada iPhone XR menjadi tebal.

Kerana mempunyai sifat yang tegar, skrin juga akan sukar untuk dilipat pada sisi iPhone XR yang menyebabkan bezel menjadi lebih tebal.