10 Kelebihan & Kekurangan iPhone 12 [UPDATE! 2023]

Pada penghujung tahun 2020, Apple sekali lagi menawarkan produk baharunya iaitu siri iPhone 12.

Keluaran produk terbaru ini berbeza dengan keluaran produk sebelum ini, dalam keluaran ini Apple menambah varian mini dengan saiz yang lebih kecil.

Walaupun mempunyai saiz mini, iPhone 12 mini mempunyai spesifikasi yang tidak jauh berbeza daripada iPhone 12 biasa.

Jika Anda ingin membeli iPhone 12, sudah tentu Anda perlu tahu beberapa kelebihan dan kekurangan iPhone 12. Ini bertujuan agar Anda tidak berasa kecewa apabila membeli Apple iPhone 12 ini.

Spesifikasi Apple iPhone 12

spesifikasi apple iphone 12

Sebelum Anda mengetahui pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone 12, sudah tentu Anda perlu mengetahui spesifikasi iPhone 12.

DisplaySuper Retina XDR OLED, 6,1 inci
ChipsetApple A14 Bionic (5 nm)
CPUHexa-core
RAM4 GB
Memory64 GB, 128 GB, 256 GB
CameraMP (wide) 12 MP (ultrawide), front camera 12 MP
BatteryLi-Ion 2.815 mAh

Kelebihan Apple iPhone 12

kelebihan apple iphone 12

Okay, setelah Anda mengetahui spesifikasi yang ada pada Apple iPhone 12, barulah kita akan membincangkan kelebihan Apple iPhone 12.

Terdapat beberapa kelebihan yang wujud pada Apple iPhone 12, iaitu seperti berikut:

1. Skrin Super Retina XDR OLED

skrin super retina xdr oled

Berbeza dengan Apple iPhone 11 biasa yang hanya mempunyai skrin IPS LCD, kini produk siri iPhone 12 sudah menggunakan panel Super Retina XDR OLED.

Ini sudah tentu satu peningkatan yang sangat ketara. Malah, OLED adalah ciri unggul kerana boleh menjimatkan hayat bateri dan juga menawarkan kontras warna yang tidak terhingga antara hitam dan putih.

Skrin pada iPhone 12 menggunakan saiz skrin 6.1 inci dengan resolusi 1170 x 2532 piksel.

Skrin pada iPhone 12 juga boleh berjalan pada nisbah aspek 19.5 : 9 dan mempunyai ketumpatan piksel 460 ppi.

Lebih menarik, skrin pada iPhone 12 diperbuat daripada kaca seramik, menjadikannya 4 kali lebih kuat daripada skrin pada iPhone 11.

Untuk tahap kecerahan skrin pada iPhone 12, ini berada pada tahap kecerahan 1200 nits (maksimum) dengan typical brightness 625 nits.

2. Hayat Bateri yang Panjang

hayat bateri yang panjang

Dalam percubaan kami, iPhone 12 bertahan selama 6 jam dan 41 minit. Tempoh ini lebih lama jika dibandingkan dengan iPhone 12 Pro yang boleh bertahan selama 6 jam 35 minit.

Percubaan bateri ini meliputi pelbagai aktiviti, seperti bermain permainan, play video di YouTube, membuka media sosial, dan sebagainya.

Sememangnya, jika dibandingkan dengan iPhone 12 Pro, perbezaannya tidak terlalu ketara.

iPhone 12 akan jauh lebih unggul jika dibandingkan dengan iPhone 11 yang hanya mampu bertahan selama 5 jam 8 minit.

Ini tentunya boleh dipengaruhi oleh skrin IPS LCD yang digunakan pada iPhone 11 yang menggunakan kuasa bateri yang lebih (membazir).

Ini tentunya boleh dipengaruhi oleh skrin IPS LCD yang digunakan pada iPhone 11 yang menggunakan kuasa bateri yang lebih (membazir).

Oleh itu, walaupun mempunyai kapasiti bateri yang lebih kecil, tetapi mempunyai tempoh bateri yang lebih lama jika dibandingkan dengan iPhone 11, sudah tentu patut dihargai oleh semua peminat iPhone.

3. Chipset Terbaik

chipset terbaik

Jika Anda ingin merasai pengalaman bermain permainan terbaik, maka menggunakan iPhone 12 sememangnya pilihan terbaik.

Jika dibandingkan dengan generasi sebelumnya, iPhone 12 ini sudah menggunakan cipset yang lebih baik iaitu Apple A14 Bionic.

Chipset yang dibuat oleh Apple, sudah tentu, tidak boleh diragui, kerana A14 Bionic adalah salah satu chipset terbaik di dunia.

Jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy Note20 Ultra, nilai benchmark iPhone 12 masih lebih baik.

iPhone 12 mempunyai skor benchmark Geekbench single core sebanyak 1589 points dan multi-core berjaya mendapat 4008 points.

Samsung Galaxy Note20 Ultra hanya boleh mendapat 955 points untuk benchmark Geekbench single core dan untuk multi-core hanya mendapat 3176 points.

4. Mempunyai Ciri Dolby Vision

mempunyai ciri dolby vision

Adakah Anda mempunyai keinginan untuk membuat projek filem? Jika Anda sudah mempunyai iPhone 12, Anda tidak perlu membeli peranti tambahan lagi.

Ini kerana iPhone 12 sudah mempunyai keupayaan rakaman yang lebih baik jika dibandingkan dengan kamera profesional. Piawaian julat dinamik tinggi yang dipanggil Dolby Vision hadir pada iPhone 12.

Ini membolehkannya menghasilkan karya dengan ketepatan warna yang lebih baik, digabungkan dengan keupayaan pengiraan yang mencukupi semasa mengeditnya.

Alangkah baiknya untuk mengingati bahawa kreatif profesional perlu menambah Dolby Vision selepas mereka selesai take filem.

Manakala iPhone 12 boleh melakukan rakaman Dolby Vision dalam masa nyata untuk setiap frame. Adakah Anda bersedia untuk menjadi pembuat filem sebenar?

5. Tahan Air dan Habuk Terbaik

tahan air dan habuk terbaik

Ramai orang yang mengimpikan untuk memiliki telefon bimbit secanggih iPhone 12, tetapi tidak berani membelinya kerana berasa cuai dan takut iPhone 12 itu cepat rosak.

Sekurang-kurangnya ada spesifikasi peranti yang membolehkan Anda peace of mind, kerana iPhone 12 disertakan dengan pensijilan penghalau air dan habuk terbaik dalam industri smartphone iaitu IP68.

Pensijilan ini juga terdapat pada semua produk siri iPhone 12, dan akan memastikan peranti itu tidak rosak serta-merta apabila dijatuhkan ke dalam lopak air pada kedalaman sehingga 1.5 meter selama 30 minit.

Walau bagaimanapun, Apple sendiri masih meninggalkan mesej bahawa iPhone 12 tidak disyorkan untuk digunakan semasa mandi atau berenang.

6. Night Mode Terbaik

night mode terbaik

Sejak dahulu hingga kini, produk iPhone terkenal dengan kualiti kameranya yang mampu menghasilkan imej yang jelas dan jernih.

Nah, jika smartphone dianggap bagus semasa merakam pada siang hari, itu perkara biasa.

Inilah yang menjadikan iPhone 12 benar-benar layak dipertimbangkan untuk pencinta fotografi berkat kualiti rakaman malam (night mode) yang hampir sempurna.

Konfigurasi dwi kamera termasuk lensa utama 12 MP dengan saiz sensor 1/3.6 inci dan mempunyai focal length f/1.6. Manakala satu lagi turut menggunakan resolusi 12 MP sebagai lensa ultra wide.

Pada bahagian hadapan, terdapat lensa 12 MP yang turut disokong oleh sensor 3D SL untuk sensor kedalaman dan pengecaman muka.

Kekurangan Apple iPhone 12

kekurangan apple iphone 12

Selain mempunyai beberapa kelebihan, iPhone 12 juga mempunyai beberapa kelemahan yang boleh anda lihat atau rasai, iaitu seperti berikut:

1. Tiada ID Sentuh

tiada id sentuh

Dalam era teknologi yang serba canggih, sudah tentu anda tidak perlu bersusah payah memasukkan PIN atau kata laluan hanya untuk membuka kunci skrin.

Sudah terdapat Face ID pada iPhone 12 yang boleh mengenal pasti wajah Anda dan membuka kuncinya secara automatik.

Selain Face ID, perlu ada pilihan lain iaitu Touch ID atau pengimbas jari. Tetapi pada iPhone 12 ini, ciri ini tidak dapat ditemui.

Sebenarnya, fungsi Touch ID sangat penting, kerana Face ID tidak dapat berfungsi dengan baik apabila memakai topeng.

Memandangkan pelancaran iPhone 12 bertepatan dengan tempoh new normal akibat pandemik, ini benar-benar menyusahkan jika Anda perlu membuka topeng secara perlahan untuk membuka kunci atau mengesahkan semasa transaksi digital.

2. Tidak Termasuk Casan Head dan Earphone

tidak termasuk casan head dan earphone

Untuk mengatasi kesan karbon, Apple memilih langkah untuk mengecilkan kotak pembelian dengan mengeluarkan kepala pengecasan dan fon telinga.

Akibatnya, di dalam kotak hanya terdapat kabel, Apple iPhone 12 itu sendiri, dan manual book.

Ya, untuk mengecas telefon bimbit yang Anda beli, Anda boleh menggunakan pengecas daripada iPhone lama Anda.

Jika ini kali pertama Anda membeli iPhone, Anda perlu membeli kepala pengecas secara berasingan.

3. Tiada Refresh Rate Tinggi

tiada refresh rate tinggi

iPhone 12 sudah tentu merupakan produk unggulan pada harga yang terlampau tinggi, ternyata iPhone 12 masih dipersembahkan dengan kekurangan yang menyebabkan ia kurang bersaing dengan flagship lain.

Macam mana boleh jadi? Walaupun smartphone lain sudah mempunyai refresh rate sehingga 120 Hz dengan touch sampling rate yang tinggi, iPhone 12 masih tersekat pada 60 Hz untuk kadar penyegarannya.

Ini menunjukkan, pengguna tidak dapat melihat kualiti peralihan skrin yang lancar (smooth) semasa penggunaan harian.

Sedangkan sebelum iPhone 12 dikeluarkan, sudah ada berita yang tersebar bahawa akan ada kadar penyegaran 120 Hz. Sayang sekali ini tidak berjaya.

4. Tiada Kanta LiDAR

tiada kanta lidar

iPhone 12 mempunyai harga yang terlalu tinggi tetapi tidak mempunyai sensor LiDAR, akibatnya Anda mungkin mendapati lebih worth it dengan membeli iPhone 12 Pro yang dilengkapi dengan sensor yang agak jarang ini.

LiDAR ialah sensor yang boleh mengukur jarak antara objek di dunia nyata dengan tepat, dengan menghantar isyarat cahaya kepada objek dan menerima pantulan cahaya.

Ini adalah ciri yang juga digunakan oleh organisasi seperti NASA untuk misi ke angkasa lepas.

Penggunaan LiDAR pada iPhone 12 Pro dan Pro Max berbeza secara meluas, daripada perkara kasual kepada permainan AR interaktif.

Contohnya, Anda sedang menonton TV di rumah rakan dan tidak tahu saiznya, Anda boleh mengukurnya menggunakan LiDAR.

So, sayang kalau terlepas kan? Lebih baik pilih versi Pro atau Pro Max jika Anda benar-benar ingin mencuba ciri LiDAR.