10 Kelebihan & Kekurangan iPhone 11 Pro Max [UPDATE! 2023]

Setiap produk smartphone yang ditawarkan oleh Apple sentiasa mendapat perhatian ramai orang.

Ini kerana tanpa mengira reka bentuk, ciri dan spesifikasi yang ditawarkan oleh Apple, iPhone sentiasa boleh membawa banyak respons, sama ada positif atau negatif.

Respons positif sudah tentu boleh menjadi kelebihan tersendiri untuk setiap produk yang ditawarkan oleh Apple.

Respons negatif juga tidak begitu berpengaruh. Ini kerana walau apa pun sambutan pasaran, produk yang ditawarkan Apple sentiasa dinantikan ramai orang termasuk Apple iPhone 11 Pro Max.

Anda perlu tahu bahawa iPhone 11 Pro Max telah dilancarkan bersama-sama dengan iPhone 11 dan iPhone 11 Pro pada 10 September 2019 yang lalu di Steve Jobs Theater at Apple Park.

Okey, jika Anda mempunyai keinginan untuk membeli iPhone 11 Pro Max ini, sudah tentu Anda perlu tahu pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone 11 Pro Max.

Spesifikasi Apple iPhone 11 Pro Max

Sebelum Anda mengetahui pelbagai kelebihan dan kekurangan iPhone 11 Pro Max, sudah tentu Anda perlu mengetahui spesifikasi iPhone 11 Pro Max.

DisplaySuper Retina XDR display OLED 6,5 inci
ChipsetApple A13 Bionic
RAM4 GB
Memory64 GB, 256 GB, 512 GB
Camera12 MP (telephoto) 12 MP (wide) 12 MP (ultrawide), front camera 12 MP
BatteryLi-Ion 3969 mAh
Harga (Lazada Malaysia)RM5,999.00 – RM6,899.00

Kelebihan Apple iPhone 11 Pro Max

Selepas Anda mengetahui spesifikasi Apple iPhone 11 Pro Max, maka mari kita bincangkan beberapa kelebihan yang terdapat pada Apple iPhone 11 Pro Max.

Sudah tentu, sebagai telefon pintar mewah, terdapat banyak kelebihan yang ditawarkan oleh iPhone 11 Pro Max.

Terdapat beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Apple dalam produk iPhone 11 Pro Max ini, iaitu seperti berikut:

1. Mempunyai Skrin dengan Kontras Baik

Apple iPhone 11 Pro Max ini hadir dengan dimensi skrin yang lebih besar jika dibandingkan dengan Apple iPhone 11 Pro.

Ya, pada dasarnya dimensi skrin pada iPhone 11 Pro Max adalah yang terbesar antara varian iPhone 11 yang lain.

iPhone 11 Pro Max menawarkan skrin 6.5 inci dengan resolusi 1242 x 2688 piksel. Resolusi ini juga tertinggi jika dibandingkan dengan versi iPhone 11 yang lain.

Oleh itu, skrin pada iPhone 11 Pro Max adalah lebih baik jika dibandingkan dengan versi iPhone 11 yang lain.

Ini juga digandingkan dengan iPhone 11 Pro Max yang sudah menggunakan panel Super Retina XDR OLED.

Smartphone ini mempunyai kontras yang luar biasa. Skrin iPhone 11 Pro Max ini juga agak terang dan mempunyai tahap perincian yang baik.

Terutamanya hakikat bahawa skrin smartphone ini dilengkapi dengan teknologi Dolby Vision dan HDR10.

2. Reka Bentuk yang Kukuh dan Kalis Air

Apple iPhone 11 Pro Max hadir dengan reka bentuk yang kukuh. Ini telah dibuktikan dengan banyak eksperimen yang telah dilakukan.

iPhone 11 Pro Max mempunyai penarafan IP68, bermakna telefon pintar ini boleh bertahan dalam air sehingga kedalaman maksimum 4 meter dan dengan masa maksimum 30 minit.

Ini adalah berdasarkan IEC Standard 60529. Jadi, Anda tidak perlu risau jika Anda ingin menggunakan iPhone 11 Pro Max berhampiran kolam.

Selain daripada kalis air, Apple iPhone 11 Pro Max juga kalis habuk. Jadi Anda tidak perlu risau tentang kerosakan akibat kemasukan habuk yang banyak.

3. Chipset Sangat Laju

gambar (https://www.gsmarena.com/apple_iphone_11_pro_max-review-1991p5.php)

Apple iPhone 11 Pro Max dilengkapi dengan cipset Apple A13 Bionic. Chipset ini dibuat dengan proses fabrikasi 7nm+. Di dalam chipset ini, dibenamkan enam teras pemproses.

Pemproses ini terdiri daripada dua teras Lightning yang mempunyai kelajuan 2.65 GHz untuk prestasi dan empat teras Thunder yang mempunyai kelajuan 1.8 GHz untuk penjimatan kuasa.

Untuk pemproses grafik, terdapat GPU Apple dengan empat core graphics. Dengan menggunakan Chipset Bionic A13 ini, Apple iPhone 11 Pro Max boleh mendapat skor Antutu 459,9713.

Berdasarkan ujian yang dijalankan oleh GSMArena, angka ini lebih rendah sedikit daripada skor Antutu yang diperoleh Apple iPhone 11 Pro iaitu pada 460,784.

Dapat dilihat dalam gambar di atas bahawa skor Antutu iPhone Pro Max boleh mengalahkan skor Antutu yang berjaya diperolehi oleh smartphone gaming seperti ASUS ROG Phone II.

Jadi, apabila bercakap tentang prestasi, iPhone 11 Pro Max tidak boleh diragui. Telefon pintar ini mempunyai prestasi yang sangat baik untuk pelbagai keperluan.

4. Hayat Bateri yang Panjang

gambar (https://www.gsmarena.com/apple_iphone_11_pro_max-review-1991p3.php#bt)

Kapasiti bateri iPhone 11 Pro Max adalah yang terbesar antara siri iPhone 11, iaitu 3969 mAh. Dengan menggunakan skrin yang tidak terlalu besar, sudah tentu kapasiti baterinya cukup handal.

Keputusan ujian yang dijalankan oleh GSMArena menunjukkan bahawa Apple iPhone 11 Pro Max mendapat skor endurance rating 102h.

Sememangnya jika dibandingkan dengan smartphone Android, jumlah ini tidaklah terlalu besar. Tetapi sekarang kita bercakap tentang telefon pintar dengan iOS yang mempunyai sistem dan pengurusan yang berbeza.

Apple mendakwa bahawa hayat bateri dalam iPhone 11 Pro Max adalah lebih baik daripada siri iPhone 11 yang lain.

5. Satu Pakej dengan Fast Charger

Salah satu perkara menarik tentang Apple iPhone 11 Pro ialah charger original yang menyokong teknologi fast charging.

Charger original ini ialah jenis charger 18W dan ini harus dihargai memandangkan charger ini tidak termasuk dalam pakej pembelian pada Apple iPhone 11.

Dengan charger 18W ini, Apple iPhone 11 Pro boleh dicas sehingga 58% dalam masa 30 minit. Keputusan ini adalah keputusan ujian daripada GSMArena.

Manakala laman Tomsguide merekodkan keputusan iaitu bateri dicas sebanyak 55% dalam masa 30 minit. Tidak jauh berbeza dengan keputusan yang ditunjukkan oleh GSMArena.

6. Best Camera

Pada asasnya, spesifikasi kamera pada Apple iPhone 11 Pro dan iPhone 11 Pro Max adalah sama. Kedua-dua telefon pintar mempunyai 3 kamera belakang dengan resolusi 12MP.

Ketiga-tiga kamera ini terdiri daripada kamera wide 12 MP, kamera telefoto 12 MP dan kamera ultra wide 12 MP.

Hasil imej yang dihasilkan oleh iPhone 11 Pro Max sememangnya sangat baik, terutamanya dalam mode portrait.

Lebih menarik, jika dibandingkan dengan night mode pada kamera Google Pixel, night mode pada iPhone 13 Pro Max adalah lebih baik.

Untuk kamera hadapan, Apple iPhone 11 Pro Max dilengkapi dengan kamera hadapan 12 MP dan SL 3D camera atau kamera 3D TOF.

Menurut Tomsguide, hasil daripada kamera hadapan smartphone ini mampu mempersembahkan imej berwarna-warni dan lebih banyak tekstur berbanding Samsung Galaxy Note 10 Plus.

Daripada kenyataan ini, jelas menunjukkan bahawa kamera hadapan Apple iPhone 11 Pro Max adalah baik. Bukan sahaja untuk kamera hadapan malah kamera belakang telefon ini juga cukup bagus.

Kekurangan Apple iPhone 11 Pro

Selepas kita membincangkan beberapa kelebihan yang ada pada Apple iPhone 11 Pro Max, maka kita akan membincangkan kekurangan Apple iPhone 11 Pro Max.

1. Notch dan Bezel Terlalu Besa

Salah satu kekurangan iPhone 11 Pro Max ialah mempunyai notch dan bezel yang terlalu besar.

Sememangnya jika sekarang tahun 2017 rekaan notch ini merupakan rekaan yang masih sangat popular dan tidak ketinggalan zaman.

Tetapi sekarang bukan tahun 2017, jadi reka bentuk notch bersaiz besar ini sudah outdate.

Selain mempunyai saiz notch yang terlalu besar, iPhone 11 Pro Max juga mempunyai bezel yang agak tebal.

Kedua-dua faktor ini sudah tentu akan menjadikan keseluruhan reka bentuk iPhone 11 Pro Max kurang menarik.

2. Tiada Jack Audio 3.5mm dan Adapter Audio

Apple iPhone 11 Pro Max masih mengekalkan dengan tidak menampilkan lubang jack audio 3.5 mm. Lebih teruk lagi, Apple juga tidak menyediakan adapter untuk jack audio 3.5 mm.

Ini jelas membuatkan pembeli Apple iPhone 11 Pro Max yang masih menggunakan earphone 3.5 mm, terpaksa membeli adapter jack audio secara berasingan.

3. Mahal

Satu lagi kelemahan Apple iPhone 11 Pro ialah harganya jelas masih mahal, walaupun untuk varian yang paling murah.

Harga yang tinggi ini agak berpatutan kerana Apple dikenali sebagai jenama yang berprestij.

4. Kamera Telefoto dan Ultra Wide Tidak Optimum

Kehadiran tiga kamera belakang pada iPhone 11 Pro Max harus dihargai. Cuma yang paling bersinar ialah kamera utama.

Dua lagi kamera iaitu kamera telefoto dan kamera ultra wide masih terasa kurang menarik. GSMArena mencatatkan kekurangan sektor kamera ini.

Untuk kamera ultra wide, kelemahannya ialah tidak mempunyai autofokus dan mod malam.

Bagi kamera telefoto pula, kelemahannya ialah keupayaan zum yang hanya 2x zum, manakala telefoto pesaing sudah boleh zum 3X atau zum 5x.