8+ Kelebihan dan Kekurangan iOS 15 Anda Perlu Tahu

Sistem pengendalian iOS 15 akhirnya dilancarkan secara rasmi dan sudah boleh dimuat turun pada peranti Apple untuk menikmati pelbagai kelebihan yang ditawarkannya.

Sama seperti sebelum ini, kemas kini ini juga membawakan cukup banyak perubahan daripada generasi iOS lama.

Bukan sahaja dalam bentuk penampilan tetapi beberapa penambahbaikan, kepada penambahan ciri-ciri baru.

Sebahagian daripadanya termasuk kemas kini FaceTime, rupa baharu penyemak imbas Safari dan notification, serta ciri baharu seperti live text, Advanced Spotlight Search, hingga focus.

Dengan pelbagai penambahbaikan ini, Anda tidak perlu teragak-agak lagi untuk mengemas kini sistem pada iPhone Anda.

Anda boleh melakukan ini dengan segera dengan membuka bahagian Software Update dalam bahagian General pada Settings.

Tetapi jika Anda masih ragu-ragu, Anda boleh mendengar pelbagai kelebihan dan kekurangan yang dibawa oleh iOS 15 untuk memastikan Anda lebih pasti sama ada Anda memerlukan kemas kini atau tidak.

Kelebihan iOS 15

kelebihan ios 15

Terdapat beberapa kelebihan iOS 15 jika dibandingkan dengan generasi iOS sebelumnya, iaitu seperti berikut:

1. Teknologi FaceTime

Kelebihan ciri yang terdapat dalam iOS 15 pertama ialah FaceTime. Inovasi ini boleh digunakan untuk mengadakan perbualan FaceTime yang boleh dilakukan semasa menonton filem, mendengar muzik, menonton rancangan TV dan boleh berkongsi skrin.

Aktiviti ini boleh dilakukan dengan memutarkan volume yang boleh dilaraskan secara automatik.

Di samping itu, inovasi ini juga menyokong aktiviti menambah senarai muzik kongsi yang disegerakkan dan kawalan yang mudah digunakan.

FaceTime boleh digunakan dengan menjemput sesiapa sahaja dengan menghantar pautan kepada rakan dan keluarga untuk dapat berhubung melalui FaceTime.

Panggilan melalui FaceTime disulitkan (encrypted) sepenuhnya supaya Anda boleh merahsiakan pengguna.

2. Dilengkapi dengan Peta 3D yang Canggih

Peta yang terkandung dalam sistem peranti ini akan membantu pengguna menunjukkan arah semasa memandu secara terperinci.

Jadi laluan akan dihalakan, dan boleh membantu pengguna melihat insiden semasa dan keadaan trafik semasa sepintas lalu.

Peta akan kelihatan membentuk 3D yang sangat canggih, jadi imej akan menjadi lebih jelas dan kelihatan nyata.

Peta ini boleh dilakukan atau menambah carian untuk kawasan yang dikehendaki dengan menambahkan tab yang disegerakkan pada pelbagai peranti yang memudahkan untuk mengaksesnya dari mana-mana dan bila-bila masa.

Kewujudan ciri peta pada peranti ini akan memudahkan pengguna mencari lokasi destinasi yang diingini.

3. Dilengkapi dengan AI Dompet

Dompet adalah salah satu kelebihan iOS 15 ini, di mana ciri-ciri peranti ini sudah menggunakan kecerdasan buatan.

Kepintaran buatan bertujuan untuk memudahkan pengguna membuka kunci rumah, garaj, bilik hotel ke ruang kerja pengguna.

Sudah tentu, ciri-ciri dompet pada peranti ini akan sangat menyokong prestasi pengguna di tempat kerja dan untuk aktiviti lain.

Kepintaran buatan yang terkandung dalam sistem pengendalian peranti ini boleh menjana teks langsung yang secara bijak boleh mendedahkan pelbagai maklumat berguna untuk pengguna dalam bentuk imej.

Pengguna boleh terus membuat panggilan, menghantar e-mel untuk memaparkan lokasi pada peta dengan satu ketik pada teks yang diserlahkan oleh foto.

Teks yang muncul pada skrin boleh diterjemahkan secara automatik secara langsung oleh kecerdasan buatan yang terkandung dalam sistem pengendalian peranti iPhone dan iPad ini.

4. Bawa Reka Bentuk Segar kepada Pelbagai Aspek

Sebilangan aplikasi juga mempunyai reka bentuk yang lebih baharu melalui iOS 15, malah beberapa daripadanya seperti notification akan berguna dan memudahkan aktiviti pada iPhone.

Pada iOS 15, paparan notification akan menyertakan foto kenalan seseorang atau ikon apl yang lebih besar supaya lebih mudah untuk Anda mengenal pasti mereka.

Mengambil sokongan daripada on device intelligence, notification pada iOS 15 juga akan membuat ringkasan yang disusun mengikut skala keutamaan berdasarkan cara Anda berinteraksi dengan aplikasi berkaitan.

Penampilan Safari juga tidak terlepas daripada baik pulih reka bentuk yang ditawarkan oleh iOS 15.

Pada asasnya kini Anda akan menjumpai tab di bahagian bawah supaya lebih mudah untuk beralih dari satu tab ke tab yang lain.

5. Boleh Melihat Banyak Maklumat dengan Sekali Imbas pada Spotlight

Satu lagi ciri peranti ialah pengguna boleh melihat banyak maklumat sepintas lalu dengan hasil carian baharu dalam Spotlight.

Spotlight membantu pengguna mencari maklumat tentang muzik, rancangan TV, Filem berdasarkan teks terus dalam foto. Terdapat banyak lagi ciri peranti yang wujud dalam iOS 15 ni.

Kekurangan iOS 15

kekurangan ios 15

Selain daripada mempunyai beberapa kelebihan. iOS 15 tentunya juga mempunyai beberapa kelemahan, iaitu seperti berikut:

1. Gamed 0-day

Gamed 0-day membolehkan apl App Store diakses tanpa kebenaran ke e-mel ID Apple pengguna dengan nama penuh dan senarai kenalan daripada e-mel, SMS dan iMessage.

Apl pemesejan pihak ketiga yang lain, bersama-sama dengan semua data yang mengelilingi komunikasi Anda dengan setiap kenalan ini, seperti cap masa, statistik interaksi dan juga beberapa lampiran disertakan.

Semua ini tanpa sebarang petunjuk kepada pengguna, atau kebenaran.

Apatah lagi, sehingga baru-baru ini, aplikasi juga dapat memperoleh akses kepada pangkalan data Dail Cepat dan pangkalan data Buku Alamat, bersama-sama dengan semua metadata yang dikaitkan dengannya.

2. Nehelper Enumerate Installed Apps 0-day

Eksploitasi khusus ini boleh memberikan apl pihak ketiga yang dimuat turun keupayaan untuk melihat ID himpunan.

Kemudian ketahui sama ada apl tertentu telah dipasang pada iPhone Anda atau tidak, jika ia memilih untuk mencari maklumat tersebut.

3. Nehelper Wifi Info 0-day

Nehelper Wifi Info 0-day mempunyai keupayaan untuk membenarkan mana-mana apl yang telah diberikan akses yang dibenarkan ke lokasi pengguna, untuk mendapatkan akses kepada butiran tentang rangkaian WiFi yang disambungkan kepada iPhone, tanpa kebenaran pengguna.