9+ Kelebihan dan Kekurangan Update iOS 14

Pada tahun 2020 iPhone bukan sahaja melancarkan telefon pintar terkini, tetapi juga melancarkan OS terbarunya, iaitu iOS 14.

Apple melancarkan iOS 14 pada WWDC 2020 dan sistem pengendalian ini kemudiannya akan dipasang pada peranti iPhone dan iPod Touch.

Sistem pengendalian ini mempunyai banyak kelebihan seperti ciri translate app, picture in picture, app library, widget dan lain-lain.

Selain kelebihannya, iOS 14 juga mempunyai beberapa kelemahan. Apakah kelebihan dan kekurangan iOS 14, lihat penjelasan artikel berikut.

Kelebihan iOS 14

kelebihan ios 14

Dengan ketibaan ciri terkini menjadikan iOS 14 mempunyai banyak kelebihan. Dengan mengemas kini sistem pengendalian kepada iOS 14, pengguna akan mendapat ciri menarik.

Berikut ialah kelebihan iOS 14:

1. Widget

Ciri ini adalah salah satu ciri terbaharu untuk digunakan dalam peranti iPad dan iPhone buat kali pertama.

Ciri widget ini juga dilengkapi dengan pelbagai saiz dan jenis. Anda boleh memilih mana-mana jenis widget yang Anda inginkan melalui Galeri Widget yang tersedia.

Di sana, Anda juga boleh memilih saiz widget mengikut keperluan dan keinginan Anda.

Sebaik sahaja Anda selesai memilih widget, app sedia ada akan melaraskan secara automatik dan memberi ruang untuk widget. Sangat praktikal kan?

2. Translate App

Bagi Anda yang bekerja dalam bidang Perhubungan Antarabangsa, sudah tentu Anda sering terpaksa berhadapan dengan pelanggan dari luar negara.

Ciri translate app yang dibawa oleh iOS 14 membantu Anda menterjemah perbualan daripada pelbagai bahasa ke dalam bahasa Malaysia dan sebaliknya.

Anda tidak perlu disambungkan ke Internet untuk menggunakan ciri ini. Untuk memanfaatkan ciri ini, Anda hanya perlu menekan ikon mikrofon.

Kemudian, ciri ini akan menterjemah bahasa input secara automatik kepada bahasa yang telah Anda pilih. Setakat ini, ciri translate ini boleh diterjemahkan ke dalam 11 bahasa, termasuk bahasa Malaysia.

3. App Library

Skrin utama iPhone Anda akan kelihatan lebih teratur dengan ciri app library. Ciri ini akan mengurus aplikasi yang Anda muat turun secara automatik.

Jadi, Anda tidak perlu bersusah payah menyediakan aplikasi pada peranti telefon pintar secara manual.

Anda juga boleh mengurus aplikasi sedia ada berdasarkan kekerapan penggunaan, kapasiti aplikasi dan sebagainya.

4. Picture in Picture

Adakah Anda jenis orang yang suka menonton video semasa menyemak e-mel, atau beberapa bentuk multitasking lain?

Kini, aktiviti Anda akan menjadi lebih lancar berkat ciri picture in picture. Dengan ciri ini, Anda boleh terus menstrim video kegemaran Anda semasa melakukan aktiviti lain.

Contohnya, Anda boleh menstrim video sambil sekali-sekala membalas e-mel atau melakukan tugasan laporan dari tempat kerja.

5. Maps

Tambahan pula, Apple membawakan ciri baharu, Guides, yang menyediakan panduan tentang maklumat terkini tentang beberapa tempat untuk penggunanya.

Bukan itu sahaja, Apple juga akan mempersembahkan ciri cycling, yang memberikan panduan dan maklumat berkenaan lorong basikal kepada pengguna.

6. Siri yang Lebih Baik

Terdapat kemas kini kepada aplikasi virtual assistant daripada Apple ni, Siri. Pengguna kemudian boleh menghantar mesej audio melalui Siri.

Selain itu, ada kemas kini paparan dan dijanjikan 20 kali lebih cepat daripada versi sebelumnya.

Kekurangan iOS 14

kekurangan ios 14

Selain mempunyai kelebihan, iOS 14 juga mempunyai beberapa kelemahan. Berikut adalah keburukan iOS 14:

1. Bateri Lebih Membazir dan Panas

Kemas kini iOS 14 dilaporkan menjadikan penggunaan bateri lebih membazir berbanding sebelum ini dan juga panas.

Sesetengah laporan mengatakan bahawa mereka perlu mengecas iPhone mereka 2x lebih kerap daripada semasa menggunakan iOS 13.7 atau lebih awal.

Dari pengalaman kami, selepas melakukan major update atau kemas kini sistem operasi utama (dari iOS 13 hingga iOS 14 sebagai contoh), penggunaan bateri sememangnya akan terasa lebih membazir pada mulanya.

Disebabkan proses ini, adalah semulajadi untuk peranti iPhone berasa lebih panas daripada biasa.

Ini kerana sistem pengendalian terkini masih perlu menjalankan pelbagai fail pengindeksan di belakang tabir dan beberapa proses lain yang tidak dapat dilihat oleh pengguna.

Guilherme Rambo dari 9To5Mac juga berkata, pengguna boleh mencuba tip berupa mengecas peranti iPhone semalaman selepas kemas kini iOS 14 bagi memastikan proses di sebalik tabir dapat diselesaikan segera.

2. Ciri Back Tap Terlalu Sensitif

Pernahkah Anda mencuba ciri back tap untuk tap bahagian belakang iPhone dan memanggil beberapa tetapan yang telah Anda tetapkan?

Sesetengah orang mengatakan bahawa tetapan ini terlalu sensitif sehingga membuat panggilan mod back tap untuk dijalankan apabila meletakkan iPhone di atas meja.

Contohnya, jika Anda menetapkan mod back tap untuk mengambil tangkapan skrin, apabila Anda meletakkan iPhone Anda di atas meja dan ia ranap, tangkapan skrin akan diambil secara tidak sengaja.

Daripada pengalaman kami, penyelesaian kepada masalah ini ialah memastikan peranti iPhone berada dalam mod skrin terkunci sebelum meletakkannya di atas meja atau poket seluar atau sebarang aktiviti lain yang membolehkan badan belakang iPhone diketuk secara tidak sengaja.

Ya, ini kerana ciri back tap tidak akan berjalan dalam mod skrin terkunci. Semoga berjaya ya.

3. Kamera Blank

Adakah Anda mengemas kini kepada iOS 14 dengan iPhone 7 atau iPhone 7 Plus dan mengalami masalah dalam bentuk kamera blank atau hitam, tidak menunjukkan preview tangkapan?

Tenang, Anda tidak bersendirian. Ramai pengguna siri iPhone 7 pernah mengalami perkara yang sama dan perbincangan sedang rancak di web Forum Perbincangan Apple.

Daripada pemerhatian kami, terdapat beberapa petua mudah untuk menyelesaikan masalah kamera blank pada iPhone 7 selepas kemas kini iOS 14:

  • Akses ikon flashlight pada lock screen beberapa kali sehingga kamera boleh digunakan semula.
  • Alih keluar action NFC tag reader dalam bahagian control center melalui bahagian settings – control center.
  • Kemas kini kepada iOS 14.2 Beta.

Ramai pengguna telah menghadapi masalah kamera blank dan berjaya menyelesaikannya dengan petua pertama. Tetapi tidak lama kemudian, masalah itu datang kembali.

Untuk petua kemas kini iOS 14.2 Beta, ini adalah yang paling berkesan. Tetapi jika Anda tidak mahu mengemas kini kepada iOS Beta, sila tunggu kemas kini dikongsi oleh Apple untuk pengguna umum.