Kelebihan dan Kekurangan Astro Ultra Box Best Product

Salah satu hiburan bagi sesetengah orang adalah menonton rancangan televisyen, sama ada cartoon, filem, opera, atau lain-lain.

Untuk menghasilkan visual yang jelas, perlu mempunyai peranti tambahan, peranti ini dipanggil Astro Ultra Box.

Astro Ultra Box adalah salah satu alat yang boleh menghasilkan imej visual yang jelas dengan resolusi tinggi sehingga 4K.

Agar alat ini berfungsi secara optimum, ia memerlukan sambungan internet yang lancar atau sekurang-kurangnya kelajuan 10Mbps.

Untuk kelebihan dan kekurangan Astro Ultra Box, apakah kelebihan dan kekurangannya? mari kita lihat penjelasan berikut.

Kelebihan Astro Ultra Box

kelebihan astro ultra box

Kelebihan Astro Ultra Box termasuk:

1. Imej Visual Resolusi Tinggi

Pengguna boleh menikmati imej visual dengan resolusi tinggi iaitu sehingga 4K UHD dan boleh menikmati Premier League, Formula 1, UEFA Euro dan lain-lain.

2. Home Lebih Moden

Rupa Home yang dibentangkan lebih moden daripada sebelumnya. Dalam menu Home ini, pengguna boleh mengakses pelbagai ciri seperti My Library, Video On Demand, Search, Setting dan lain-lain.

3. Menonton Semula Filem yang Telah Disiarkan

Pengguna boleh menonton semula filem yang telah disiarkan semasa filem masih di TV. Tidak seperti PVR, yang memerlukan pengguna merakam terlebih dahulu filem untuk ditonton dari awal.

Selain itu, Astro Ultra Box juga mempunyai ciri-ciri untuk mengundurkan, menjeda atau mempercepatkan film sehingga 64 kali kelajuannya.

4. Mempunyai Ciri Search Untuk Memudahkan

Mempunyai ciri Search untuk mencari filem atau rancangan yang dikehendaki oleh pengguna.

Cara menggunakan ciri ini sangat mudah, iaitu dengan memasukkan tajuk persembahan, nama pelakon, atau nama saluran yang dikehendaki.

Dengan cara itu, pengguna akan merasa lebih mudah dan cepat untuk mencari rancangan atau filem yang ingin mereka tonton.

5. Boleh Menstrim Hingga 500,000 Video

Pengguna boleh menstrim sehingga 50,000 video yang baru ditonton. Untuk mengaksesnya melalui Home, pilih Filem, kemudian pilih filem atau drama apa yang hendak ditonton.

Pengguna boleh mengakses strim ini secara percuma, namun terdapat beberapa video yang memerlukan pengguna melanggan.

6. Mempunyai Ciri Jeda

Astro Ultra Box mempunyai ciri jeda pada masa acara atau filem sedang berjalan. Pengguna juga boleh terus menonton rancangan atau filem yang telah dijeda lebih awal.

7. Mempunyai Ciri Rekod dan Storan Luas

Mempunyai ciri rekod dan storan yang luas. Pengguna boleh merakam dan menyimpan rancangan atau filem dengan kepuasan.

Untuk rekod ia boleh dilakukan menerusi aplikasi Astro Go atau Ultra Box yang boleh diakses pada mana-mana peranti.

Rakaman akan disimpan dalam menu My Library. Selain itu, rakaman disimpan dengan selamat dan pengguna juga boleh memadamkan rekod yang telah disimpan

Kelemahan Astro Ultra Box

kelemahan astro ultra box

Kekurangan Astro Ultra Box termasuk :

Bergantung kepada internet. Ini merupakan halangan terutama bagi penduduk luar bandar yang tidak mempunyai capaian internet.

Tanpa internet, Astro Ultra Box tidak boleh dinikmati oleh pengguna dengan kelajuan internet maksimum dan minimum yang mesti dimiliki ialah 10Mbps.

Walaupun ia tidak disambungkan ke internet, pengguna juga boleh mengakses rancangan siaran seperti PVR tanpa akses yang memerlukan sambungan internet, seperti Video on Demand, penyimpanan awan, dan lain-lain.