10 Kelebihan dan Kekurangan Apple iPhone 14 Pro | Terkini

CariTekno.com – Apa sahaja kelebihan dan kekurangan Apple iPhone 14 Pro? Reputasi jenama Apple memang telah menjejak jauh.

Tidak hairanlah setiap produknya sentiasa menjadi buruan penggemar peranti, serta sesiapa sahaja yang meminati fotografi.

Pada bulan September 2022, Apple telah melancarkan siri iPhone 14 secara global. Namun, kehadiran siri iPhone 14 tidak datang tanpa kontroversi.

Banyak yang berpendapat bahawa reka bentuk badan telefon pintar dalam siri ini tidak berbeza dengan pendahulunya (siri iPhone 13).

Tambahan pula, iPhone 14 reguler dan Plus masih menggunakan cip yang sama. Selain itu, siri iPhone 14 turut hadir tanpa slot SIM, yang menyebabkan pengguna terpaksa menggunakan eSIM.

Untungnya, varian iPhone 14 yang terdapat di Malaysia masih menyediakan slot Nano SIM.

Ini merupakan berita baik kerana pada masa artikel ini ditulis, hanya Smartfren sahaja yang menyediakan eSIM.

Untuk menangani masalah reka bentuk badan dan cip, pengguna boleh mempertimbangkan varian iPhone 14 Pro yang mempunyai ciri inovatif Dynamic Island dan juga cip A16 Bionic yang sangat cergas.

Kelebihan Apple iPhone 14 Pro

Jadi, sudah bersedia untuk menggali lebih dalam mengenai iPhone 14 Pro yang menjadikannya begitu istimewa?

Berikut adalah beberapa kelebihan yang perlu anda ketahui sebelum membuat keputusan untuk membelinya. Mari kita lihat.

1. Ciri iOS 16 yang Sangat Seronok

kelebihan apple iphone 14 pro
Ciri ios 16 yang sangat seronok

Adakah anda tahu? Setiap iPhone baru yang dilancarkan akan menerima kemas kini sehingga 5 tahun. Ini bermakna, iPhone 14 Pro akan menerima kemas kini sehingga 2027.

iPhone 14 Pro dilengkapi dengan sistem operasi iOS 16 yang baru dari kilangnya. OS ini tidak hanya memperkenalkan ciri-ciri baru tetapi juga memperkenalkan beberapa yang sudah lama ada dalam Android dan ada juga yang betul-betul inovatif.

iOS 16 kini membolehkan anda mengubahsuai Skrin Kunci, membatalkan dan mengedit mesej yang dihantar, berkongsi foto melalui awan, dan banyak lagi.

Tetapi di antara ciri-ciri baru yang diperkenalkan, terdapat dua ciri yang ingin penulis tekankan.

Yang pertama ialah LiveText, yang membolehkan pengguna memberhentikan video dan menyalin teks di dalamnya.

Sekiranya video mengandungi tulisan atau kapsyen semasa ketika memberhentikan, tulisan tersebut boleh dipilih untuk kemudian disalin, dikongsi, atau diterjemahkan.

Kemudian, terdapat ciri yang dikenali sebagai Visual Lookup. Fungsinya adalah untuk mengenal pasti elemen visual dalam gambar dan berkongsi mereka ke aplikasi lain.

Contohnya, terdapat gambar selfie dengan latar belakang pemandangan di dalam galeri. Anda hanya perlu mengetuk muka dan mengekalkannya untuk sesaat.

Kemudian, opsyen akan muncul untuk menyalin atau berkongsi. Klik pada pilihan Salin, kemudian pergi ke Instagram Story (atau aplikasi lain) dan tampal di sana.

Hasilnya? Hanya muka anda yang disalin, dan latar belakang tidak ikut terbawa. Ini adalah cara yang sangat praktikal untuk menghilangkan latar belakang dalam gambar.

2. Ciri Kecemasan Baharu

kelebihan dan kekurangan apple iphone 14 pro - ciri kecemasan baharu
ciri kecemasan baharu

Walaupun reka bentuk badan iPhone kelihatan sama, Apple sentiasa memperkenalkan ciri-ciri inovatif yang baru.

Selain Dynamic Island, pengguna juga boleh merasai ciri pengenal bahaya untuk mendapatkan bantuan dengan cepat.

Ciri ini dipanggil Emergency SOS dan boleh berfungsi walaupun di luar jangkauan sinyal selular atau WiFi.

Telefon akan mengesan apabila pengguna tiba-tiba berhenti selepas berada pada kelajuan tinggi.

Kerana tanpa menggunakan data, komunikasi yang dilakukan hanya berdasarkan teks sahaja. Anda tidak boleh mengambil gambar dan menghantarnya.

Masa penghantaran mesej juga berbeza, boleh sahaja 15 saat atau mengambil beberapa minit. Bergantung kepada keadaan langit dan sama ada anda dikelilingi oleh pokok-pokok.

Di Amerika Syarikat dan Kanada, perkhidmatan ini akan tersedia mulai November 2022, dan boleh digunakan secara percuma selama 2 tahun.

Belum diketahui sama ada ciri ini akan berfungsi pada model di Malaysia.

3. Penambahbaikan dalam Kamera Utama 48 MP

penambahbaikan dalam kamera utama 48 mp
penambahbaikan dalam kamera utama 48 mp

Dari iPhone 11 hingga iPhone 13, kamera utama tetap setia dengan 12 MP. Tiba-tiba, dengan kemasukan iPhone 14 Pro, setiap penggemar ponsel mengalami kejutan besar dengan konfigurasi kamera baru yang dibawa oleh iPhone terbaru ini.

Kamera utamanya, yang kini menawarkan 48 MP, telah menarik perhatian semua peminat fotografi dengan filter warna Quad Bayer dan sensor yang lebih besar, iaitu 1/1.28 inci.

Penggunaan teknologi ini tidak hanya memastikan ketajaman gambar yang luar biasa tetapi juga mengurangkan getaran yang sering mengganggu dalam gambar dan video.

Penambahbaikan juga diperhatikan pada kamera ultrawide 12 MP, yang kini datang dengan sensor yang lebih besar iaitu 1/2.55 inci, serta saiz piksel yang lebih besar iaitu 1.4 µm.

Dengan focal length sebesar 14 mm dan aperture f/2.2, disertakan dengan Dual Pixel PDAF untuk memastikan tangkapan gambar yang cepat dan tepat.

Walau bagaimanapun, yang kekal tidak berubah ialah kamera telefoto dengan resolusi 12 MP, sensor 1/3.5 inci, focal length 77 mm, dan aperture f/2.8. Tetapi jangan disalah anggap, kamera ini masih memberikan pengalaman zoom optik hingga 3x dan dilengkapi dengan OIS.

Mode potret pada kamera belakang turut diberi sokongan dengan sensor LiDAR Scanner, memberikan dimensi baru kepada fotografi.

Dengan kemampuan mengukur jarak secara tepat, ini membuka peluang baru untuk pengalaman realiti tambahan dan meningkatkan kemampuan AR dan VR.

Setiap lensa kamera mampu merekam video hingga resolusi 4K pada 60 FPS.

Ciri-ciri canggih seperti Dolby Vision HDR, ProRes, dan Cinematic Mode menambahkan lapisan baru pada pengalaman perekaman video.

Kualiti bunyi stereo semakin menambah keunikan setiap rakaman. Keutamaan lain yang patut diberikan perhatian adalah kamera hadapan.

Walaupun masih dengan resolusi 12 MP, tetapi dengan tambahan OIS, ia membawa pengalaman selfie ke tahap baru.

Walau bagaimanapun, Apple masih belum memberikan keterangan rasmi mengenai ciri ini.

Perubahan terbaru dalam Cinematic Mode semakin menarik minat. Sekarang, tidak hanya kamera belakang yang dapat menikmati kelebihan ini tetapi juga kamera hadapan.

Cinematic Mode adalah ciri menarik yang membolehkan perpindahan fokus secara automatik, menambahkan kesan artistik pada setiap rakaman video.

Tambahan kepada Cinematic Mode, Action Mode adalah ciri menarik yang sesuai untuk merekam aksi yang penuh dengan pergerakan.

Dengan stabilisasi yang hebat, setiap pergerakan dipaparkan dengan jelas tanpa kekaburan.

Dengan begitu banyak peningkatan pada iPhone 14 Pro, tidak hairanlah peminat fotografi dan pengguna ponsel teruja untuk mengambil kesempatan untuk menguji kamera ini.

Dengan sampel foto yang telah dikongsikan, sudah pasti setiap pengguna akan mampu menilai kehebatan kamera ini dari pelbagai sumber.

iphone 14 pro 48 mp raw hasil gambar 1
Sumber: GSM Arena
RAW 48 MP Mode
iphone 14 pro vs 13 pro selfie camera hasil gambar 2
Sumber: Digitaltrends.com
Perbandingan selfie antara iPhone 14 Pro (kiri) dan iPhone 13 Pro (kanan)
iphone 14 pro vs 13 pro night camera hasil gambar 3
Sumber: Digitaltrends.com
Perbandingan mod malam, iPhone 14 Pro (kiri) dan iPhone 13 Pro (kanan)

iPhone kini telah mengukuhkan kedudukannya sebagai pemimpin dalam teknologi fotografi dengan memperkenalkan kemampuan penangkapan gambar pada resolusi 48 MP RAW.

Menurut laporan dari GSM Arena, kemampuan ini menjadikan iPhone 14 Pro sebagai pilihan terbaik di antara kamera Quad Bayer lainnya, dengan gambar yang diproduksi mengandungi butiran yang sangat kaya serta ketajaman yang memukau.

Meskipun demikian, dalam ujian pemotretan selfie, iPhone 14 Pro menunjukkan prestasi yang hampir serupa dengan pendahulunya.

Tidak terdapat perbezaan yang ketara antara kedua-dua gambar, yang menyebabkan mereka kelihatan hampir serupa satu sama lain.

Namun begitu, perbezaan yang ketara muncul apabila gambar-gambar yang diambil dalam keadaan gelap. iPhone 14 Pro jelas menonjol dalam hal ini.

Walaupun pada pandangan pertama, kedua-dua gambar mungkin kelihatan serupa, namun hasil gambar dari iPhone 14 Pro menunjukkan tekstur asfalt yang lebih terjaga berbanding dengan iPhone 13 Pro.

Dengan kemampuan terbaru ini, iPhone 14 Pro sekali lagi membuktikan bahawa ia tidak hanya sebuah telefon pintar, tetapi juga sebuah alat yang kuat dalam menghasilkan karya-karya fotografi yang memukau.

4. Didatangkan dengan Ciri Reka Bentuk “Dynamic Island

didatangkan dengan ciri reka bentuk dynamic island
didatangkan dengan ciri reka bentuk dynamic island

Keistimewaan seterusnya adalah ciri yang banyak diperbincangkan orang. Seperti yang mungkin anda sudah tahu, Apple jarang sekali mengubah reka bentuk siri iPhone.

Bermula dari iPhone X, 11, 12, sehingga 13, reka bentuk badannya hampir sama dengan sedikit perbezaan. Masih menawarkan pon panjang sebagai tempat untuk kamera hadapan.

Berbeza dengan iPhone 14 Pro dan Pro Max, kedua-duanya kini direka bentuk dengan reka bentuk dual punch hole yang dinamakan Dynamic Island.

Dynamic Island itu sendiri merangkumi satu kamera hadapan dan satu komponen Face ID. Di antara keduanya, terdapat latar hitam untuk menunjukkan keserasian secara keseluruhan.

Keempat-empat ujungnya dibuat bulat supaya pulau ini kelihatan seperti sebuah pil. Pada pandangan pertama, perubahan ini tidak begitu ketara.

Saiz punch hole masih mengekalkan banyak “ruang hitam” pada skrin supaya sama-sama menutupi sedikit kawasan kerja; seperti pada siri-siri sebelumnya.

Walaupun begitu, saiz “pulau” itu memang dibuat lebih pendek daripada pon yang terdapat pada iPhone 13 Pro.

Apple mengatakan saiz kamera dan Face ID mengecil 31% daripada generasi sebelumnya (dilaporkan oleh GSM Arena).

Jadi jika nak dibandingkan, anda masih boleh merasai pengalaman skrin yang lebih mendalam pada siri terkini ini.

Malangnya, reka bentuk ini boleh dianggap rendah oleh sesetengah orang; berbanding flagship Android dengan punch hole tunggal yang diletakkan di sudut.

Ini kerana, flagship Android tersebut boleh menampilkan nisbah badan-ke-skrin yang lebih luas.

Walau bagaimanapun, kedatangan dual punch hole ini sebenarnya mempunyai fungsi lain. Tidak hanya sebagai tempat untuk kamera hadapan, Dynamic Island juga berfungsi sebagai elemen UI yang dinamik dan menyeronokkan.

Aktiviti-aktiviti di latar belakang yang selalu anda lakukan di telefon akan memanfaatkan pulau tersebut.

Sebagai contoh, semasa mendengar lagu, Dynamic Island akan membesar dan menunjukkan kawalan media.

Pulau ini juga menunjukkan pengatur masa, album foto, antara muka untuk Face ID, dan banyak lagi.

Pulau ini akan berubah bentuk (mengecil dan membesar) dengan animasi yang kelihatan sangat menyeronokkan.

Dan bukan itu sahaja, anda juga boleh mengetuk aktiviti yang ditunjukkan oleh pulau tersebut untuk membuka aplikasi yang berkaitan.

Menurut penulis, Dynamic Island sebenarnya bukanlah inovasi yang sangat mengagumkan. Tetapi, melihat dari pengalaman siri iPhone baru-baru ini, Dynamic Island masih layak dihargai.

Ini kerana, ini merupakan salah satu daripada fenomena jarang di mana Apple memutuskan untuk mengubah “resep tampilan skrin”.

5. Prestasi Lebih Berkuasa dengan A16 Bionic

kelebihan dan kekurangan apple iphone 14 pro - prestasi lebih berkuasa dengan a16 bionic
prestasi lebih berkuasa dengan a16 bionic

Apabila anda berpindah dari iPhone 13 ke iPhone 14 reguler atau Plus, satu kelebihan yang akan anda terlewat adalah perkara ini.

Hal ini disebabkan oleh iPhone 14 reguler dan Plus masih menggunakan cip yang sama iaitu A15 Bionic. Berbeza dengan iPhone 14 Pro dan Pro Max yang sudah menggunakan A16 Bionic.

Proses pembuatan telah meningkat (atau dengan kata lain, “menyusut”) menjadi 4 nm (TSMC). Oleh itu, jumlah transistor juga meningkat dari 15 bilion menjadi 16 bilion.

Cip generasi baru ini membawa prosesor 6 inti (hexa core) yang terdiri dari dua inti berkinerja tinggi bernama Everest (3.46 GHz) dan enam inti hemat daya bernama Sawtooth (2.02 GHz).

Apple mengklaim bahawa cip ini memiliki prestasi 40% lebih baik daripada cip terbaik lain yang terdapat di pasaran.

Selain itu, A16 Bionic mengalami peningkatan 50% dari segi bandwidth memori, serta memperkenalkan enjin neural yang mampu menangani 17 trilion operasi setiap saat.

Di sisi lain, Apple A16 Bionic juga memperkenalkan ISP baru dengan keupayaan yang lebih baik.

ISP ini direka untuk mengendalikan sensor kamera dengan resolusi yang lebih tinggi dan mampu menjalankan sehingga 4 trilion operasi per foto.

Apple A16 Bionic juga merupakan cip A pertama yang memperkenalkan Display Engine. Seperti yang dijangkakan, keupayaan layar AOD dan LTPO berasal dari sini.

Display Engine ini juga memberikan sumbangan besar dalam membina animasi yang lancar pada Dynamic Island, serta menyumbang dalam tingkat kecerahan layar yang tinggi sehingga 2000 nit.

Walaupun datang dengan pelbagai peningkatan, namun cip ini masih dipadankan dengan kapasiti RAM yang sama seperti iPhone 13 Pro.

Iaitu, sebesar 6 GB. Untungnya, jenis RAM ini telah ditingkatkan kepada LPDDR5 untuk menawarkan bandwidth 50% lebih tinggi.

Peningkatan spesifikasi dari cip menunjukkan bahawa ia akan mendapat peningkatan prestasi juga.

Untuk melihat peningkatan prestasinya, lihat ujian benchmark Geekbench 5 dan AnTuTu v9 berikut yang dilaporkan oleh GSM Arena.

iphone 14 pro antutu 9 test
Sumber: GSM Arena
iphone 14 pro geekbench 5 single test
Sumber: GSM Arena
iphone 14 pro geekbench 5 multi test
Sumber: GSM Arena

Keberkesanan yang ketara dapat dirasai dalam AnTuTu v9, di mana iPhone 14 Pro mencatatkan skor 968,412 mata manakala iPhone 13 Pro hanya mencapai skor 794,348 mata.

Perbezaan ini menunjukkan peningkatan sekitar 22%.

Dalam pengujian single core Geekbench 5, iPhone 14 Pro mencapai skor 1861 mata yang sekali lagi lebih tinggi daripada iPhone 13 Pro yang hanya mencapai skor 1731 mata.

Pengujian multi-core juga menunjukkan perubahan dari 4705 mata kepada 5346 mata.

6. Terdapat Ciri Always-On Display!

terdapat ciri always-on display
terdapat ciri always-on display

Kejutan yang dinanti-nantikan telah tiba. Sekarang, peminat setia Apple tidak perlu lagi merasa iri dengan ponsel-ponsel Android yang telah lama memiliki fungsi AOD atau layar sentiasa hidup.

Sebelum kita terlalu jauh, mari kita kupas sedikit mengenai apa itu layar sentiasa hidup dan manfaatnya.

Jadi, fungsi ini bertindak sebagai alternatif kepada kunci skrin yang muncul apabila skrin telefon dimatikan (entah itu apabila dikunci secara manual, atau apabila skrin mati secara automatik kerana tidak ada aktiviti).

Umumnya, layar sentiasa hidup hanya menunjukkan masa dan tarikh dalam bentuk teks putih, dengan latar belakang yang sepenuhnya hitam. Ini membolehkan pengguna melihat masa di skrin tanpa perlu menyentuh telefon.

Manfaat lain AOD adalah untuk menjimatkan baterai. Walaupun menunjukkan masa secara berterusan, penggunaan baterai telefon hanya sedikit terjejas, terutamanya untuk telefon yang menggunakan panel OLED berbanding dengan IPS LCD.

Walaupun AOD kini hadir dalam iPhone 14 Pro, tampilannya sedikit berbeza dengan yang terdapat dalam Android.

Sebaliknya hanya menunjukkan masa dan tarikh, AOD dalam telefon pintar ini hanya mengurangkan kecerahan skrin.

Sehingga, anda masih dapat melihat ilustrasi latar belakang dan juga notifikasi, tetapi dengan kecerahan yang dikurangkan.

Menurut Jason Cross dari laman web MacWorld.com, fungsi AOD ini masih mempunyai kesan yang minima terhadap daya tahan baterai. Lebih-lebih lagi, AOD di sini juga berfungsi dengan sangat baik dalam pelbagai senario penggunaan.

Contohnya, ketika disambungkan dengan Apple Watch. Skrin telefon akan padam apabila anda berjauhan dari telefon, dan akan menyala semula apabila anda mendekatinya.

Fungsi AOD ini juga akan memberikan paparan yang berbeza-beza apabila menggunakan Apple Maps, Phone, Voice Memos, dan Apple TV Remote.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, iPhone 14 Pro juga dilengkapi dengan panel Super Retina XDR OLED yang dilengkapi dengan ProMotion. Ya, skrin telefon dapat menyesuaikan kadar penyegaran dari 120 Hz hingga 10 Hz.

Tetapi berbeza dengan generasi sebelumnya, kini iPhone 14 Pro boleh menurunkan kadar penyegaran hingga 1 Hz dalam mod Always-on Display. Satu ciri yang sering terdapat dalam telefon flagship Android terkini.

Peningkatan lain terletak pada tahap kecerahan skrin. iPhone 14 Pro dikatakan dapat mencapai kecerahan sehingga 2000 nit dalam keadaan matahari yang terik. Namun, ujian yang dijalankan oleh GSM Arena hanya menunjukkan sehingga 1791 nit.

Apabila dalam mod Manual (maksimum), kecerahan ini turun kepada 842 nit. Tidak jauh berbeza dengan iPhone 13 Pro yang memiliki kecerahan maksimum 856 nit.

Namun, anda pasti akan merasakan perbezaan yang ketara dalam mod Auto. Kerana, iPhone 13 Pro hanya mencatatkan 1063 nit, jauh dari 1791 nit yang dipaparkan oleh penerusnya.

7. Rekaan Badan yang Teguh dan Anggun

rekaan badan yang teguh dan anggun
rekaan badan yang teguh dan anggun

Jika tidak rosak, mengapa perlu diperbaiki? Nampaknya inilah sentimen yang dipegang oleh Apple terhadap reka bentuk belakang siri iPhone.

Ya, iPhone 14 Pro kelihatan hampir sama dari segi reka bentuk, terutama apabila dibandingkan dengan iPhone 13 Pro.

Menurut penulis, aura sederhana dan elegan pada siri iPhone memang tidak perlu diubah lagi.

Lagipun, para peminat setia Apple sudah terbiasa dengan reka bentuk iPhone yang tidak banyak berubah secara drastik.

Tambahan lagi, ini memberikan peluang kepada mereka yang mempunyai bajet terhad untuk membeli iPhone generasi terdahulu dengan harga yang lebih berpatutan.

Reka bentuk yang hampir serupa membuat orang awam tidak akan tahu bahawa anda menggunakan iPhone model lama dan bukannya model terbaru.

Sekurang-kurangnya, ketika anda mengambil gambar selfie di cermin. Namun, bukan bermakna iPhone 14 Pro tidak mempunyai perubahan reka bentuk langsung.

Selain Dynamic Island yang telah dijelaskan sebelum ini, iPhone 14 Pro juga memperkenalkan varian warna baru iaitu Deep Purple.

Setiap tahun, iPhone sentiasa mempunyai tambahan warna yang unik. Contohnya, iPhone 13 Pro yang mempunyai varian warna Sierra Blue.

Warna Deep Purple hadir untuk menggantikan warna tersebut pada iPhone 14 Pro.

Selain Deep Purple, terdapat juga tiga varian warna lain. Iaitu Space Black, Silver, dan Gold. Untuk warna perak dan emas, kelihatan tidak banyak berbeza dengan generasi sebelumnya.

Manakala untuk Space Black, warna hitamnya lebih pekat berbanding hitam pada iPhone 13 Pro.

Jika pilihan diberikan kepada penulis, saya secara peribadi akan memilih warna Deep Purple. Kenapa?

Supaya lebih jelas menggunakan iPhone terbaru. Tetapi ini bergantung kepada citarasa masing-masing.

iPhone 14 Pro juga hadir dengan dimensi yang sedikit meningkat berbanding sebelumnya. Telefon keluaran tahun 2022 ini mempunyai berat 206 gram, sedikit lebih berat daripada iPhone 13 Pro yang seberat 204 gram.

Perbezaan juga terdapat pada dimensi panjang, lebar, dan ketebalannya (147.5 x 71.5 x 7.9 mm pada iPhone 14 Pro dan 146.7 x 71.5 x 7.7 mm pada iPhone 13 Pro).

Jadi, iPhone 14 Pro memang sedikit lebih besar dan berat. Tetapi perkara ini tidak perlu dijadikan isu besar.

Oh ya, iPhone 14 Pro juga masih mengekalkan kualiti binaan yang sama seperti sebelumnya.

Menggunakan rangka keluli tahan karat dengan permukaan rata, telefon ini tidak mudah tergelincir dan senang dibersihkan dari kesan cap jari.

Apabila berbicara tentang telefon mahal, pastinya amat mengecewakan jika mudah rosak, bukan?

Jangan risau, iPhone 14 Pro hadir dengan lapisan Gorilla Glass pada bahagian depan dan belakangnya.

Selain itu, telefon ini juga mempunyai ketahanan terhadap debu dan air yang maksimum dengan adanya sijil IP68.

Dengan ini, telefon dikatakan mampu bertahan hingga kedalaman 6 meter selama 30 minit.

Kekurangan Apple iPhone 14 Pro

Walaupun terdapat banyak kelebihan, jangan abaikan kekurangan-kekurangan di bawah ini. Mungkin salah satu daripadanya boleh menjadi faktor penentu keputusan anda.

1. Casan Dijual Berasingan

kekurangan apple iphone 14 pro
casan dijual berasingan

Walaupun Apple masih enggan melengkapi siri iPhone 14 dengan port USB-C, pengguna masih boleh mengecas telefon tanpa dikenakan bayaran tambahan, betul? Salah.

Seperti beberapa generasi terdahulu, penjualan siri iPhone 14 tidak menyertakan pengecas. Dengan kata lain, anda perlu membeli pengecas 20 W secara berasingan.

Meskipun harga iPhone 14 Pro sudah cukup tinggi, sayangnya anda masih perlu mengeluarkan bajet tambahan hanya untuk membeli pengecas.

Apple mendakwa langkah ini diambil untuk mengurangkan jejak karbon. Dengan mengecilkan kotak penjualan, frekuensi pengangkutan boleh dikurangkan, sekaligus mengurangkan kesan terhadap alam sekitar.

Langkah ini pernah dijadikan bahan jenaka oleh Samsung dan Xiaomi melalui iklan mereka, namun akhirnya kedua-dua syarikat tersebut turut mengambil pendekatan yang sama.

Ketiadaan pengecas ini mungkin bukan masalah besar jika anda masih menyimpan pengecas iPhone lama.

Tetapi bagi mereka yang beralih dari Android ke iPhone, nampaknya perlu mengeluarkan wang tambahan untuk mendapatkan pengecas baru.

2. Hayat bateri dikelaskan sebagai biasa

kelebihan dan kekurangan apple iphone 14 pro - hayat bateri dikelaskan sebagai biasa
hayat bateri dikelaskan sebagai biasa

iPhone 14 Pro ternyata mempunyai ketahanan bateri yang kurang memuaskan jika dibandingkan dengan telefon pintar flagship Android.

Malah, apabila dibandingkan dengan iPhone 13 Pro, ketahanan baterinya juga agak mengecewakan.

Kesimpulan ini didapati daripada laman web Tom’s Guide, yang membandingkan ketahanan bateri dan durasi pengecasan antara iPhone 13 Pro, iPhone 14 Pro, dan Samsung Galaxy S22 Plus.

Dalam ujian yang melibatkan pemuatan semula halaman web berkali-kali menggunakan rangkaian selular dengan kecerahan skrin 150 nit, iPhone 14 Pro bertahan selama 10 jam 13 minit.

Sebaliknya, iPhone 13 Pro mampu bertahan 12 jam 18 minit, iaitu 2 jam lebih lama.

Ketahanan bateri iPhone 14 Pro adalah setara dengan Galaxy S22 Plus yang bertahan sehingga 9 jam 27 minit pada kadar penyegaran adaptif dan 10 jam 26 minit pada mod 60 Hz.

Laman web GSM Arena juga menyatakan bahawa iPhone 14 Pro hanya mencapai skor endurance rating sebanyak 86 jam.

Telefon ini dapat bertahan selama 18 jam 52 minit untuk panggilan telefon, 19 jam 55 minit ketika melayari internet, dan 17 jam 18 minit untuk pemutaran video.

Pada pendapat penulis, endurance rating 86 jam ini sangat jauh ketinggalan berbanding telefon pintar flagship lain yang rata-rata melebihi 100 jam.

Kurangnya ketahanan bateri ini semakin jelas apabila dibandingkan dengan iPhone 13 Pro yang mempunyai endurance rating sebanyak 85 jam – hanya 1 jam lebih lama.

Penulis mengharapkan bahawa dengan beberapa masalah yang telah diperbaiki oleh Apple pada siri iPhone 14, ketahanan baterinya akan turut ditingkatkan. Namun, hakikatnya tidak.

Ini mungkin disebabkan oleh kehadiran ciri baharu AOD yang menggunakan lebih banyak tenaga.

GSM Arena menyatakan bahawa AOD hanya mengurangkan 1% penggunaan bateri setiap jam semasa stand by.

Walaupun begitu, meskipun AOD dimatikan, ketahanan baterinya masih tidak mampu menyaingi telefon pintar kelas dunia yang lain.

Selain itu, durasi pengecasannya juga agak lambat untuk telefon pintar flagship.

Menggunakan pengecas 20 W, telefon ini hanya mencapai 100% dari 0% selepas dicas selama 1 jam 41 minit.

Ini lebih lambat berbanding iPhone 13 Pro yang boleh dicas penuh dalam masa 1 jam 38 minit.

3. Tidak menggunakan USB-C

kelebihan dan kekurangan apple iphone 14 pro - tidak menggunakan usb-c
Tidak menggunakan usb-c

Penggunaan USB Type-C semakin meluas di seluruh dunia. Bukan hanya telefon pintar, malah komputer riba dan tablet juga dilengkapi dengan port ini.

Malah, konsol permainan mudah alih seperti Nintendo Switch juga sudah menggunakan USB-C.

Namun, di kalangan semua peranti canggih di dunia, hanya satu yang masih “berdegil” menggunakan port selain USB-C, iaitu siri iPhone 14.

Walaupun EU telah mewajibkan semua peranti elektronik menggunakan port USB-C menjelang tahun 2024, nampaknya iPhone 14 siri yang dilancarkan pada 2022 masih mengekalkan port Lightning.

Jadi, seharusnya siri iPhone 16 nanti sudah menggunakan USB-C. Tetapi, memandangkan ini adalah Apple, kita tidak dapat menjangka apa kejutan yang mereka sediakan.

Sekurang-kurangnya, port pengecasan pada iPhone 14 ini hadir dengan sokongan US Power Delivery 2.0.

Pengguna juga masih dapat menikmati kehadiran MagSafe yang pertama kali diperkenalkan pada siri iPhone 12.

Dengan MagSafe, anda boleh mengecas telefon secara wayarles dengan kelajuan lebih pantas berbanding Qi Wireless Charging (15 W berbanding 7.5 W).

Terdapat juga ekosistem aksesori MagSafe yang menyokong, seperti dompet yang boleh menempel pada badan telefon, pek bateri yang boleh memanjangkan masa penggunaan telefon, dan banyak lagi.