13 Jenis Screwdriver | Pemutar Skru Untuk Orang DIY

Screwdriver (pemutar skru) adalah alat yang biasa ditemui dalam kehidupan seharian yang mempunyai fungsi untuk mengetatkan atau melonggarkan bolt. Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak jenis screwdriver.

Kerana screwdriver mempunyai beberapa jenis, maka cara menggunakan setiap jenis juga sedikit berbeza. Terdapat banyak jenis screwdriver sudah tentu dipengaruhi oleh perkembangan zaman yang semakin moden.

Okay, jika dalam kehidupan seharian Anda sering menggunakan screwdriver sebagai alat, maka Anda perlu tahu beberapa jenis screwdriver. Mari kita lihat artikel ini!

1. Flathead Screwdriver

flathead screwdriver

Flatheads adalah jenis screwdriver tertua dibandingkan dengan yang lain, yang sudah digunakan sejak abad ke-15. Acrewdriver ini mempunyai bentuk kepala rata seperti tanda “-” (negatif), yang boleh didapati dalam pelbagai saiz.

Pada masa ini screwdriver dilengkapi dengan tip parallel yang tapered untuk meningkatkan cengkaman pada slot.

Ini sudah tentu menghalang screwdriver daripada tergelincir dengan mudah, yang boleh menyebabkan kerosakan kepada bahan sekeliling atau kecederaan pada tangan.

2. Ratcheting

ratcheting screwdriver

Ratching adalah screwdriver yang memiliki konsep yang sama seperti pistol. Ia mempunyai bentuk tip yang pelbagai, seperti bentuk rata, salib, dan sebagainya.

Kelebihan screwdriver ini adalah bahawa ia mempunyai susunan dan pemasangan tip screwdriver dalam satu arah agak mudah dilakukan. Sementara itu, kelemahan screwdriver ini ialah bahagian penalaan adalah cepat napless.

3. Torx Screwdriver

torx screwdriver

Screwdriver ini cukup terkenal dalam masyarakat. Pada mulanya torx screwdriver digunakan untuk keperluan keselamatan, tetapi dari masa ke masa screwdriver ini juga digunakan dalam bidang komersial.

Screwdriver ini, mempunyai bentuk tip seperti bintang bulat atau bunga. Bentuk ini dibuat dengan tujuan untuk meningkatkan area kontak antara hujung screwdriver dan kepala skru.

Oleh itu, ia akan dapat meningkatkan lebih banyak tork. Screwdriver ini terkenal dengan keselamatan dan kecekapannya.

4. Electric Screwdriver

electric screwdriver

Screwdriver ini mempunyai bentuk seperti pistol. Seperti namanya, screwdriver ini sudah menggunakan bateri, jadi ia boleh memutar skru secara automatik.

Bateri screwdriver ini boleh dicas semula seperti yang ada pada smartphone. Anda boleh mengatakan screwdriver ini sangat cekap, kerana cara ia digunakan adalah sangat mudah dan Anda tidak perlu mengeluarkan tenaga apabila menggunakannya.

Anda hanya perlu menekan butang kuasa untuk menggunakan Screwdriver ini, yang sama dengan pencetus pada pistol.

5. Hex Screwdriver

hex screwdriver

Hex screwdriver adalah sejenis screwdriver yang agak popular hari ini, kerana ia mempunyai bentuk yang berbeza daripada yang lain.

Bentuk screwdriver ini tidak seperti yang lain kerana ia mempunyai tip berbentuk heksagonal. Screwdriver ini juga mempunyai nama lain seperti, hexagon, hex keys, dan Allen wrench.

6. Robertson Screwdriver

robertson screwdriver

Robertson screwdriver ini jarang digunakan di Malaysia, kerana screwdriver ini sering digunakan di Kanada.

Screwdriver ini dilengkapi dengan soket berbentuk persegi yang membolehkannya tidak tergelincir dengan mudah apabila digunakan. Screwdriver ini boleh digunakan untuk tujuan automotif dan perabot.

7. Clutch Head

clutch head

Screwdriver ini biasanya digunakan di seluruh industri automotif dan biasanya digunakan dalam kenderaan lama yang dihasilkan oleh GM (General Motors).

Screwdriver ini juga dikenali sebagai bow-tie drivers, kerana screwdriver ini mempunyai tip berbentuk seperti bowties. Versi lama jenis screwdriver ini mempunyai recess bulat di tengah-tengah.

8. Fleksibel

fleksibel screwdriver

Bentuk screwdriver ini boleh dikatakan agak unik, kerana ia mempunyai 2 hujung yang berbeza. Biasanya kedua-dua hujung adalah rata atau salib.

Anda boleh menggunakan kedua-dua hujung secara alternatif dengan membalikkannya. Di samping itu, biasanya screwdriver ini juga dilengkapi dengan shank fleksibel, jadi ia mempunyai sudut yang lebih luas.

9. Tri-Point Screwdriver

tri-point screwdriver

Screwdriver ini sering digunakan dalam industri elektronik dan sering ditemui dalam beberapa peranti elektronik hari ini seperti telefon bimbit, konsol permainan, dan peranti lain.

Screwdriver ini mempunyai tip bermata tiga yang menyerupai set Y pada sudut 120 darjah yang sama. Jadi, screwdriver ini juga dikenali sebagai 3-prong atau Y-tip drivers.

10. Philips Head Screwdriver

philips head screwdriver

Jenis screwdriver berikutnya adalah Philips. Screwdriver ini mempunyai bentuk tip salib yang condong, jadi ia boleh memasukkan tip screwdriver lebih mendalam ke dalam kepala skru dan tidak akan tergelincir dengan mudah.

Di samping itu, bentuk tip condong juga untuk meningkatkan tork pada handle. Oleh kerana kegunaannya, philips screwdriver boleh didapati di hampir setiap bidang.

11. Pozidriv Screwdriver

pozidriv screwdriver

Pozidrive screwdriver ini dianggap sebagai peningkatan philips screwdriver, kerana kedua-dua screwdriver pada dasarnya mempunyai reka bentuk yang hampir sama.

Perbezaannya ialah dalam pozidriv terdapat 4 tepi cetek tambahan di sebelah hujung. Di samping itu, tipnya lebih kecil dan blunt dibandingkan dengan philips.

Reka bentuk ini sudah tentu boleh meningkatkan titik hubungan antara tip dan kepala skru, dengan itu membolehkan Anda menggunakan tork yang lebih besar tanpa sebarang risiko gelinciran.

Ini bermakna posidriv screwdriver ini lebih baik jika dibandingkan dengan philips , kerana ia lebih berkesan, cekap, dan reliable.

12. Tri-Angle Drivers

tri-angle drivers

Seperti namanya, screwdriver ini mempunyai tip berbentuk segi tiga. Bentuk ini membolehkan penggunaan pada kepala skru dengan lengkung segi tiga.

Secara umum, screwdriver ini digunakan dalam bidang elektronik, kerana secara amnya kita dapat mencari kepala skru dengan lengkung segi tiga dalam peranti elektronik.

13. Spanner Driver

spanner driver

Jenis screwdriver yang terakhir adalah spanner driver, yang mempunyai akhir 2 cawangan seperti fork barbeku.

Screwdriver ini berfungsi pada kepala skru flat yang mempunyai dua lengkung kecil di sisinya. Oleh itu, skru ini tidak boleh dikeluarkan tanpa menggunakan screwdriver khas.

Kerana keunikannya, skru dan screwdriver jenis ini digunakan untuk peralatan tandas, lif, dan juga bus terminals.