7 Jenis Screen Protector Terbaik Untuk Smartphone

Screen protector atau anti calar boleh dikatakan sebagai aksesori yang mesti digunakan oleh pengguna telefon pintar. Ini supaya skrin telefon pintar tidak tercalar atau rosak.

Terdapat beberapa jenis screen protector yang dijual di pasaran. Setiap screen protector mempunyai kelebihan dan keburukannya sendiri.

Dalam erti kata lain, setiap jenis screen protector adalah yang terbaik untuk keperluan tertentu.

Oleh itu, sebelum membeli screen protector untuk telefon pintar yang Anda miliki, Anda perlu tahu terlebih dahulu jenis screen protector. Mari kita lihat artikel ini!

1. Clear

clear

Jenis screen protection pertama adalah jenis yang paling standard dan sering ditemui di pasaran. Seperti namanya, screen protection ini tidak mempunyai warna atau telus seperti kaca.

Jenis screen protection ini terbaik digunakan untuk melindungi skrin dari calar atau apabila telefon pintar masuk ke dalam beg.

Jika ditanya mengenai kelebihan lain yang menonjol dari screen protector clear ini, saya fikir hampir tiada apa-apa. Ini kerana, screen protector clear ini adalah generasi pertama.

Fungsi screen protector clear ini hanya mengelakkan skrin telefon pintar supaya tidak tercalar.

Salah satu kelemahan screen protector yang jelas ini adalah bahawa ia tidak boleh terdedah kepada cecair seperti minyak, kerana cecair akan dicetak di skrin.

Di samping itu, screen protector ini bukan anti noda cap jari dan habuk, jadi ia mudah kotor.

Bahan yang digunakan untuk membuat screen protector clear ini agak lembut dan boleh tercalar jika puncanya terlalu melampau, jadi screen protector ini mudah rosak atau tidak tahan lama.

2. Anti SPY / Privacy Screen Protector

anti spy privacy screen protector

Seperti namanya, screen protector bukan sahaja boleh melindungi skrin telefon pintar dari calar, tetapi juga boleh membuat skrin sukar untuk dilihat dari sisi.

Oleh itu, ia akan membuat orang lain tidak akan dapat mengintip Anda apabila Anda menggunakan telefon pintar. Ini kerana, apabila dilihat dari sisi, screen protector akan menjadi hitam.

Dengan menggunakan privacy screen protector, maka privasi Anda akan dikekalkan apabila menggunakan telefon pintar.

3. Dark Screen Protector

dark screen protector

Jenis seterusnya adalah dark screen protector. Pada asasnya fungsi screen protector ini adalah untuk mengurangkan tahap cahaya skrin telefon pintar apabila digunakan di tempat-tempat gelap.

Jadi, ia dapat mengekalkan kesihatan mata pengguna telefon pintar. Pada pandangan pertama, dark screen protector kelihatan sama seperti privacy screen protection.

Walau bagaimanapun, sebenarnya, kedua-dua jenis screen protector adalah berbeza, dark screen protector hanya berfungsi untuk menurunkan tahap cahaya pada skrin telefon pintar apabila digunakan dalam ruang gelap untuk mengekalkan kesihatan mata.

Apabila dilihat dari sisi, apabila telefon pintar digunakan, orang lain masih boleh melihat paparan pada telefon pintar Anda.

Kelemahan dark screen protector adalah bahawa apabila Anda menggunakan telefon pintar di bawah matahari, paparan skrin akan sukar untuk dilihat dengan jelas kerana ia gelap.

4. Anti Glare / Anti Fingerprint

anti glare anti fingerprint

Anti glare screen protector mempunyai kelebihan untuk mengurangkan pantulan cahaya pada skrin telefon pintar. Jadi, Anda tidak perlu risau apabila menggunakannya di tempat terbuka.

Anda perlu tahu bahawa, screen protector ini jika disentuh akan berasa kasar. Walau bagaimanapun, bahan pelindung skrin ini adalah anti-minyak dan juga noda cap jari.

Jadi, screen protector ini akan dapat bertahan lebih lama dan tidak mudah kotor, jika digunakan dalam kehidupan seharian.

5. Mirror

mirror

Jenis screen protector ini paling sesuai untuk digunakan oleh wanita, kerana ia mempunyai permukaan yang boleh mencerminkan cahaya supaya ia boleh digunakan sebagai cermin.

Ini boleh berlaku apabila telefon pintar tidak dihidupkan. Bahan binaan mirror screen protector ini sebenarnya serupa dengan anti SPY, jadi ia juga boleh digunakan untuk menghalang seseorang daripada melihat skrin telefon pintar dari sisi.

6. Tempered Glass

tempered glass

Jika Anda ingin mendapatkan perlindungan tambahan untuk skrin telefon pintar Anda, Anda boleh cuba menggunakan jenis tempered glass.

Screen protector ini diperbuat daripada bahan kaca yang telah diproses menggunakan suhu tinggi supaya ia tidak mudah tercalar.

Kaca tempered boleh melindungi skrin telefon pintar Anda daripada pelbagai jenis perlanggaran, perlanggaran dengan objek tumpul atau tajam.

Kerana ia mempunyai bentuk yang tegar, sudah tentu ia akan memudahkan pemasangan dan tidak akan menyebabkan gelembung di skrin.

Di samping itu, dengan menggunakan tempered glass, skrin telefon pintar Anda masih akan kelihatan jelas seolah-olah Anda tidak menggunakan screen protector.

Mocolo adalah salah satu jenama yang menawarkan jenis screen protector tempered glass yang bagus dan salah satu yang terbaik di Malaysia.

7. Nano Liquid Protector

nano liquid protector

Seperti namanya, screen protector ini adalah dalam bentuk cecair. Cara untuk menggunakannya adalah mencuangkan ke dalam skrin telefon pintar kemudian diratakan.

Selepas diratakan, biarkan selama 2-5 minit. Nano Liquid akan menyerap ke dalam liang-liang skrin dan akan membentuk lapisan telus yang berfungsi sebagai pelindung dengan tahap ketahanan yang tinggi.

Screen protector ini hanya boleh digunakan dengan sempurna pada skrin yang permukaannya diperbuat daripada kaca.