10 Jenis-Jenis Komputer | Definisi & Penjelasan Penuh

Komputer ialah peranti elektronik yang digunakan untuk memproses, menyimpan dan mengambil data dengan cepat dan cekap.

Terdapat banyak jenis komputer yang terdapat di pasaran hari ini, dari desktop dan komputer riba hingga tablet dan telefon pintar.

Dalam artikel ini akan membincangkan pelbagai jenis komputer yang ada, lihat hingga akhir!

httpss://twinr86.blogspot.com/2016/07/jenis-komputer.html

1. Subnotebook Komputer

subnotebook komputer

Subnotebook komputer ialah sejenis buku nota yang lebih kecil daripada biasa, dengan saiz skrin antara 10 hingga 13 inci, berbanding dengan buku nota biasa yang bersaiz kira-kira 14 hingga 15 inci.

Walau bagaimanapun, walaupun lebih kecil, subnotebook mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi dan lebih berkuasa daripada netbook.

Menjadikannya lebih sesuai untuk tugas yang memerlukan prestasi tinggi seperti pemprosesan grafik atau pengaturcaraan.

2. Personal Computer (PC)

personal computer

Komputer Peribadi atau Personal Computer (PC) ialah istilah yang digunakan untuk menerangkan jenis komputer yang direka untuk digunakan oleh seorang individu atau pengguna.

Personal Computer atau lebih dikenali sebagai PC, ialah komputer yang biasanya terdiri daripada beberapa komponen, seperti CPU (Central Processing Unit), monitor, papan kekunci dan tetikus.

PC biasanya digunakan untuk tujuan umum, seperti pemprosesan data, pelayaran internet, main balik media, dan pelbagai tujuan lain.

Komputer ini sering digunakan untuk tujuan yang memerlukan akses atau mengedit data untuk jangka masa yang panjang, dan mendapat permintaan yang tinggi oleh pemain.

Di samping itu, komputer jenis ini membolehkan penggunanya menaik taraf dengan mudah untuk meningkatkan prestasi atau prestasinya, yang tidak selalu dimiliki oleh jenis komputer lain.

3. Palmtop Komputer

palmtop computer

Palmtop computer adalah komputer yang direka dengan saiz yang kecil dan mudah alih supaya mudah dibawa dan digunakan di mana sahaja.

Palmtop computer biasanya mempunyai skrin kecil dan papan kekunci yang juga kecil, dan mempunyai keupayaan untuk mengakses internet dan menjalankan aplikasi produktiviti seperti pemprosesan perkataan, hamparan, dan program e-mel.

Palmtop computer sering dirujuk sebagai komputer pegang tangan, PDA (Personal Digital Assistant), atau telefon pintar.

4. Desknote

desknote

Desknote ialah sejenis komputer yang mempunyai ciri dan keupayaan gabungan komputer riba dan desktop.

Desknote mempunyai bentuk fizikal yang serupa dengan komputer riba, tetapi mempunyai keupayaan yang lebih dekat dengan PC desktop.

Desknote biasanya lebih besar dan lebih berat daripada komputer riba, serta mempunyai skrin yang lebih besar dan papan kekunci yang lebih ergonomik.

Desknote dikenali kerana ia mudah dibawa tetapi biasanya digunakan berhampiran sumber kuasa dan tidak memerlukan bateri seperti dalam komputer riba.

Oleh kerana tiada komponen bateri, Desknote biasanya mempunyai harga yang lebih berpatutan berbanding komputer riba.

Walaupun begitu, penggunaan sumber elektrik yang berterusan adalah salah satu sebab mengapa Desknotes sering diletakkan di atas meja.

Di samping itu, Desknote boleh dilipat dan mudah disimpan apabila tidak digunakan.

5. PC Tablet

pc tablet

PC Tablet atau tablet adalah peranti elektronik yang rata seperti plat, mempunyai skrin sentuh (touchscreen), dan berjalan dengan sistem pengendalian seperti komputer.

Tablet sering dianggap sebagai campuran antara telefon pintar dan komputer riba, dengan saiz skrin yang lebih besar daripada telefon pintar dan keupayaan untuk menjalankan aplikasi dan perisian yang serupa dengan komputer riba.

Tablet juga biasanya dilengkapi dengan kamera, pembesar suara, dan mikrofon, serta mempunyai sambungan internet dan keupayaan untuk membuat panggilan video.

6. Komputer Riba atau Laptop

laptop

Komputer riba atau laptop adalah sejenis komputer yang direka untuk mudah alih, mobiliti tinggi, dan mempunyai bentuk fizikal yang padat dan mudah dibawa (portabel).

Laptop ini mempunyai bentuk fizikal yang padat dan padat, dan dilengkapi dengan monitor, keyboard, touchpad dan bateri yang boleh dicas semula.

Laptop biasanya mempunyai pelbagai port untuk menyambungkannya dengan peranti luaran seperti mouse, printer, dan monitor tambahan.

7. Laptop Lasak

laptop lasak

Laptop lasak (rugged laptop) direka khusus untuk digunakan dalam keadaan persekitaran yang teruk dan melampau, seperti persekitaran ketenteraan, perindustrian dan semula jadi.

Laptop lasak mempunyai perlindungan tambahan di bahagian luar yang dapat menahan hentaman, habuk, air, dan getaran, dan mempunyai ketahanan yang lebih baik terhadap suhu dan kelembapan yang melampau.

Di samping itu, komputer riba lasak juga biasanya dilengkapi dengan ciri khas seperti GPS, kamera inframerah, dan teknologi penyulitan data untuk mengekalkan keselamatan maklumat.

Laptop lasak ini biasanya lebih mahal daripada komputer riba konvensional, tetapi memberikan kebolehpercayaan yang lebih tinggi dan ketahanan yang lebih baik dalam persekitaran yang melampau.

8. Notebook Komputer

notebook komputer

Notebook Komputer ialah sejenis komputer yang direka untuk mudah alih dan mobiliti tinggi, serupa dengan komputer riba.

Notebook komputer mempunyai bentuk fizikal yang padat dan padat dengan berat ringan.

Notebook komputer dilengkapi dengan paparan, papan kekunci, pad sentuh dan bateri boleh dicas semula, serta pelbagai port untuk menyambungkannya dengan peranti luaran seperti printer dan mouse.

Dari segi ketebalan, komputer riba ini serupa dengan buku kecil (note), jadi ia dipanggil oleh istilah “notebook“.

Secara fizikal, bentuk notebook komputer hampir sama dengan komputer riba, jadi perbezaan antara komputer riba dan buku nota boleh dikenali dengan lebih mudah.

Notebook komputer mempunyai kelebihan dari segi mudah alih dan keupayaan bateri yang lebih baik daripada komputer riba, menjadikannya lebih selesa digunakan di luar rumah dan semasa perjalanan jauh.

Notebook komputer juga lebih cekap tenaga, jadi ia boleh digunakan untuk masa yang lebih lama tanpa perlu dicas semula.

9. All in One Komputer

all in one komputer

All-in-One komputer ialah komputer yang keseluruhan komponennya (termasuk skrin monitor, motherboard, prosesor, dan speaker) disepadukan ke dalam satu peranti.

Tidak seperti komputer desktop yang terdiri daripada unit CPU dan monitor berasingan, komputer All-in-One mempunyai reka bentuk yang lebih langsing dan menjimatkan ruang, menjadikannya sesuai untuk digunakan di tempat yang tidak mempunyai ruang yang mencukupi.

All-in-One komputer biasanya dilengkapi dengan skrin sentuh yang membolehkan pengguna menggunakan fungsi seperti menaip atau melukis terus pada skrin.

Komputer semua-dalam-Satu juga boleh didapati dalam pelbagai saiz skrin, dari kecil untuk kegunaan rumah kepada yang besar untuk tujuan perniagaan atau persembahan.

10. NetBook Komputer

netbook komputer

NetBook Komputer adalah sejenis komputer mudah alih yang sangat padat dan ringan, direka untuk tujuan pengkomputeran ringan seperti melayari internet dan penggunaan pejabat.

Netbook biasanya mempunyai skrin kecil, papan kekunci yang lebih kecil dan kuasa pemprosesan yang lebih rendah berbanding komputer riba atau buku nota.

Untuk memenuhi keperluan, pengeluar bersaing untuk membuat komputer mudah alih yang ringan dan berpatutan, yang berbeza daripada komputer riba dan buku nota.

Dari sana, netbook atau peranti buku nota dilahirkan khusus untuk pengguna internet.