5 Jenis Solid State Drive (SSD) | Untuk Laptop & Komputer

Bagi Anda yang telah lama menggunakan komputer / peranti PC sudah tentu biasa dengan SSD (Solid State Drive) atau pemacu keadaan pepejal.

Betul, SSD adalah salah satu perkakasan storan yang mempunyai fungsi yang sama seperti HDD (Hard Disk Drive) atau pemacu cakera keras. Terdapat banyak jenis SSD.

SSD ini adalah perkakasan storan yang digunakan oleh ramai orang. Sebab utama mengapa ramai orang menggunakan SSD adalah kerana mereka dapat meningkatkan prestasi komputer / PC untuk lebih baik dan lebih cepat.

Oke pada kesempatan ini akan dibahas tentang jenis SSD. Mari kita bicarakan.


Apa itu SSD (Solid State Drive)?

Okay mula-mula membincangkan sedikit tentang solid state drive ya. Jadi maksud atau definisi SSD adalah perkakasan storan data yang menggunakan satu siri IC (Integrated Circuit) sebagai ingatannya.

SSD bermaksud solid-state drive di mana ia merupakan penyimpan media data dalam memori kilat solid-state

Komputer/PC anda perlahan?

Jawapannya ialah anda boleh menggunakan SSD sebagai perkakasan storan datanya.

Jika dibandingkan dengan hard disk prestasi SSD ini adalah lebih baik. Ini kerana hard disk masih menggunakan cakera magnetik semasa SSD sudah menggunakan microchips.


Jenis SSD

Solid state drive atau SSD mempunyai beberapa jenis. Jika anda berminat untuk menggantikan hard disk dengan SSD, adalah lebih baik untuk mengetahui jenis SSD terlebih dahulu sebelum membeli.

1. SSD SATA

jenis ssd sata

Jenis pertama SSD ialah SSD yang mengguna pakai teknologi SATA atau Serial ATA/AT Attachment. Sila ambil perhatian bahawa teknologi sebelum ini telah digunakan dalam HDD.

Pada masa ini banyak CPU atau komputer riba permainan menggunakan talian SATA sebagai penghubung antara motherboard dan media penyimpanan.

Jenis SSD SATA ini mempunyai 2 jenis penyambung untuk menyambung ke motherboard, iaitu seperti berikut:

 • Penyambung SATA 3, mempunyai saiz yang sama dengan HDD SATA iaitu 2.5 Inch.
 • Penyambung M2 SATA, mempunyai saiz lebih kecil daripada 2.5 Inch.

Apabila dibandingkan dengan kelajuan, SSD SATA jauh lebih cepat daripada HDD SATA. Kelajuan SSD SATA boleh mencapai 300% – 500% HDD SATA dengan kelajuan bacaan kira-kira 500 Mbps dan kelajuan penulisan data 160 Mbps.

2. SSD 2,5 Inch

jenis ssd 2,5 inch

SSD 2.5 inci adalah sejenis SSD yang ditemui secara meluas hari ini. Seperti namanya, SSD ini mempunyai ketebalan pemacu 2.5 inci.

Walaupun ia mempunyai bentuk yang hampir sama seperti HDD, tetapi SSD ini mempunyai rintangan yang lebih baik terhadap kejutan fizikal atau medan magnet.

Ini kerana ia tidak mempunyai komponen bergerak seperti HDD. Jika dilihat dari segi penggunaan elektrik, kuasa yang digunakan agak rendah berbanding jenis HDD.

3. SSD m-SATA (Mini SATA)

jenis ssd m-sata

SSD m-SATA ini direka khusus untuk digunakan oleh peranti mudah alih yang mempunyai kuasa terhad seperti tablet dan komputer riba atau netbook.

Oleh itu, bentuk SSD ini lebih kecil daripada SSD SATA secara umum, yang kira-kira saiz kad perniagaan.

Kerana bentuk mininya, dalam penggunaan kuasa SSD ini agak rendah. Di samping itu, SSD ini juga lebih tahan terhadap kejutan daripada SSD standard, dan mempunyai keupayaan untuk boot dan shutdown dengan cepat.

4. SSD M.2

jenis ssd m.2

SSD M.2 ini adalah SSD yang menggunakan penyambung M.2 atau dahulunya dikenali sebagai NGFF (Next Generation From Factor).

Bentuk dan saiz SSD yang menggunakan penyambung M.2 adalah sama dengan RAM.

SSD M.2 digunakan secara meluas dalam peranti mudah alih dengan kuasa terhad seperti tablet dan komputer riba atau netbook.

Ini dilakukan dengan alasan bahawa berat peranti ini ringan dan mudah dibawa ke mana-mana sahaja.

SSD dengan penyambung M.2 mempunyai 2 jenis, iaitu double side dengan saiz (22 x 60 mm) dan single side dengan saiz (22 x 80 mm). Berikut adalah beberapa contoh produk SSD yang menggunakan penyambung M.2.

 • MS30 M.2 SATA SSD TM4PS7128G0C101
 • X600 3D NAND SATA SSD (Solid State Drive) SD9SN8W-128G
 • SSD 540s Series (480GB, M.2 80mm SATA 6Gb/s, 16nm, TLC)
 • SATA SSD WD120G2G0B
 • M9Pe(G) PX-512M9PeG
 • SX6000 PCIe Gen3x2 M.2 2280 Solid State Drive ASX6000NP-256GT-C
 • SX8200 Pro PCIe Gen3x4 M.2 2280 Solid State Drive ASX8200PNP-256GT-C
 • PC SSD WDS100T1B0B
 • 2 SSD 600 TS128GMTS600
 • SSD 960 EVO MZ-V6E500

5. SSD PCIe/NVME

jenis ssd pcie nvme

SSD PCIe biasanya dirujuk sebagai storan NVME atau SSD NVME yang biasa digunakan pada kad WiFi.

NVME bermaksud Non-Volatile Memory Express. NVME adalah standard atau protokol komunikasi khas yang dibangunkan oleh beberapa syarikat besar seperti DELL, Samsung, Sandisk, Intel, dan Seagate.

Sila ambil perhatian bahawa Non-Volatile Memory Express boleh membenarkan memori flash untuk melaksanakan operasi sebagai SSD secara langsung melalui antara muka PCIe.

Pada dasarnya NVME SSD ini mempunyai bentuk fizikal yang hampir sama dengan M.2. Apabila dilihat dari kelajuan NVME SSD ini mempunyai kelajuan 3x lebih cepat daripada jenis M.2.

Jika Anda ingin menggunakan SSD jenis ini, pastikan motherboard peranti Anda adalah sesuai terlebih dahulu.

Ini kerana NVME SSD adalah teknologi dari AHCI (Advance Host Controller Interface), manakala AHCI adalah teknologi baru.

Untuk menyemak sama ada jenis motherboard peranti Anda sesuai, anda boleh menyemak di laman web rasmi peranti Anda.

Jika terdapat perihalan mod PCIe 3.0 x 4, ini bermakna papan induk peranti anda sepadan dengan SSD NVME.

SSD PCIe ini mempunyai kelajuan bacaan 3.5 Gbps, manakala untuk kelajuan penulisan data mencapai 2.1 Gbps. Berikut adalah beberapa contoh produk PCIe NVME SSD.

 • Intel Optane 905P
 • Samsung 970 Pro
 • WD Black 3D
 • Adata XPG SX8200 Pro

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang jenis SSD. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.