8 Jenis Mikrofon | Untuk Sistem Suara Surau atau Forum

Dalam era canggih ini, peranan mikrofon adalah sangat penting, kerana ia boleh digunakan dalam pelbagai peranti seperti telefon, alat bantuan pendengaran, perakam, dan sebagainya. Terdapat banyak jenis mikrofon.

Ya mikrofon adalah peranti elektronik atau transduer yang mampu menukar gelombang bunyi kepada elektrik.

Elektrik yang dijana oleh mikrofon ini agak kecil. Oleh itu, jika anda ingin meningkatkan tenaga elektrik anda, anda perlu menggunakan bantuan penguat.

Fungsi penguatkan ini adalah untuk mengetatkan bunyi mikrofon. Well, di sini akan dibahas tentang jenis mikrofon. Mari kita dengar.


Bagaimana Mikrofon Berfungsi?

bagaimana mikrofon berfungsi

Bercakap tentang bagaimana mikrofon berfungsi. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, mikrofon ini pada dasarnya menukar bunyi kepada tenaga elektrik.

Jadi pada saat kita berbicara, suara kita akan menghasilkan gelombang suara yang pergi ke mikrofon.

Kemudian gelombang bunyi akan memukul diaphragm dan kemudian diaphragm akan bergetar diikuti dengan voice coil atau gegelung wayar mengelilingi magnet.

Gegelung suara dalam medan magnet akan menghasilkan isyarat elektrik. Kemudian isyarat elektrik mengalir ke amplifier atau peranti rakaman suara.


Jenis Mikrofon

Berikut adalah beberapa jenis mikrofon yang dalam setiap jenis mempunyai fungsi, kelebihan dan keburukan masing-masing.

1. Carbon Microphone

carbon microphone

Jenis mikrofon pertama adalah mikrofon karbon. Mikrofon jenis ini adalah mikrofon yang paling lama dan paling mudah.

Seperti namanya, mikrofon ini menggunakan granul karbon halus yang diletakkan di atas 2 plat.

Plat pertama mempunyai fungsi sebagai elektrod statik dan plat kedua sebagai diaphragm.

Cara mikrofon ini berfungsi adalah dengan menggunakan sistem rintangan pembolehubah, iaitu dengan menggunakan pautan yang menyambungkan diaphragm dengan granul karbon.

2. Dynamic Microphone

dynamic microphone

Mikrofon dinamik atau biasanya dipanggil mikrofon reluktansi pemboleh ubah adalah sejenis mikrofon yang menggunakan prinsip induksi elektromagnet.

Mikrofon ini dibuat menggunakan diaphragm bahan magnet yang bergerak, seperti keluli silikon. Keluli terletak tergantung di atas kepingan tiang magnetik.

Gegelung induksi digunakan pada tiang dan disambungkan berdasarkan hubungan siri yang saling memperkukuh.

Jika tekanan udara yang berlaku dalam diaphragm meningkat disebabkan oleh getaran bunyi, maka jurang udara yang berlaku di litar magnetik akan berkurangan.

Ini akan membawa kepada pengurangan reluktansi dan mengakibatkan pelbagai perubahan magnetik yang berpusat dalam struktur magnet.

Apabila fluks magnetik bergerak, ia akan memotong gegelung gegelung dan mendorong medan elektromagnet di dalamnya.

Jika diaphragm bergerak jauh dari kepingan kutub, maka jurang udara akan melebar, reluktantion akan meningkat, dan fluks akan bergerak keluar dari kepingan kutub.

Flux akan menggoncang medan elektromagnet dengan polariti yang bertentangan, maka akan ada pelbagai perubahan yang menyebabkan isyarat keluar dari mikrofon.

3. Moving Coil Microphone

moving coil microphone

Moving coil microphone adalah sejenis mikrofon yang menggunakan gegelung induksi yang digulung pada silinder dan bukannya magnetik.

Silinder ini terletak di diaphragm dan dilekatkan pada jurang udara cylindrical magnet.

Bahan membuat diaphragm ini bukan logam. Wayar yang bersambung antara elektrik ke gegelung dicairkan ke permukaan diaphragm.

Jika gelombang bunyi dapat menyerbu diaphragm, maka gegelung akan bergerak di dalam medan magnet.

Oleh itu, akan ada pelbagai perubahan magnetik yang melalui gegelung dan dapat menghasilkan isyarat elektrik.

4. Condenser Microphone

condenser microphone

Mikrofon Condenser juga dikenali sebagai mikrofon kapasiti. Seperti namanya, diaphragm mikrofon jenis ini diperbuat daripada bahan logam yang tergantung pada plat logam statik dengan jarak bersebelahan.

Supaya antara diaphragm dan plat logam diasingkan untuk menyerupai kapasiti.

Diaphragm akan bergerak jika terdedah kepada gelombang bunyi. Ini sudah tentu akan menyebabkan perubahan dalam jarak pemisahan antara diaphragm dan plat statik.

Perubahan jarak yang berlaku akan menyebabkan perubahan dalam nilai kapasiti.

Ia mengambil voltan DC (direct current) atau arus elektrik langsung berterusan dari luar yang disambungkan ke diaphragm dan plat statik melalui beban perkauman.

Supaya voltan terminal mikrofon akan berubah bersama-sama dengan perubahan udara yang disebabkan oleh getaran bunyi.

5. Electret Microphone

electret microphone

Mikrofon elektroit adalah sejenis mikrofon kondenser khas yang sudah mempunyai sumber muatan sendiri yang dipasang dalam mikrofon. Supaya ia tidak menggunakan kuasa yang datang dari luar.

Sumber caj sebenarnya diperolehi dari peranti storan caj yang diperbuat daripada bahan teflon yang diproses dengan betul.

Supaya ia dapat menangkap beban tetap dalam kuantiti yang banyak dan mengekalkannya selama-lamanya.

Lapisan nipis teflon dilekatkan pada plat logam statik, mengandungi caj negatif yang besar.

Kemudian caj negatif didorong sebagai caj bayangan kepada plat statik dan diaphragm logam yang disambungkan melalui rasistor beban luar.

Caj yang tersekat di satu pihak dan caj bayangan yang lain akan menyebabkan medan elektrik dalam jurang yang membentuk kapasiti.

Tekanan udara yang berbeza sudah tentu akan menyebabkan getaran bunyi yang membuat perubahan jarak antara diaphragm dan plat logam statik.

Supaya nilai kapasiti akan berubah dan mengakibatkan voltan terminal mikrofon juga berubah.

6. Crystal Microphone

crystal microphone

Mikrofon jenis ke-6 adalah mikrofon kristal, ini juga dipanggil mikrofon piezoelectric.

Mikrofon ini tidak memerlukan penjana kuasa, kerana bahan itu diperbuat daripada kristal aktif yang boleh menyebabkan voltan sendiri jika diberikan getaran dari luar supaya ia boleh digunakan sebagai penjana.

Kristal akan dipotong berdasarkan bidang tertentu untuk membentuk rumpai dan elektrod atau plat papak yang dipasang pada kedua-dua permukaan sekali gus menunjukkan sifat piezoelectric.

7. Ribbon Microphone

ribbon microphone

Jenis mikrofon ketujuh ialah ribbon microphone atau dipanggil mikrofon reben. Ya, kerana nama membayangkan mikrofon ini menggunakan jalur nipis dan sensitif yang tergantung pada medan magnet.

Gelombang bunyi yang datang dari luar akan menggoncang reben di dalam mikrofon. Mikrofon reben adalah mikrofon 2 hala, iaitu mikrofon ini boleh mengambil bunyi dari kedua-dua belah pihak.

8. Cardiodid Microphone

cardiodid microphone

Mikrofon kardiodid adalah mikrofon yang mempunyai sisi di bahagian depan dan kanan sebelah kiri dan tidak mempunyai sisi di belakangnya.

Plot kutub untuk keuntungan kardiodid ini mempunyai bentuk seperti jantung dengan tahap sensitiviti tertinggi di hadapan mic.

Oleh itu, mic ini sesuai untuk merakam secara langsung tanpa menangkap bunyi bising yang terlalu banyak.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang jenis mikrofon. Semoga artikel ini berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.