7 Jenis Hard Disk pada Komputer dan Laptop

Hard disk (cakera keras) adalah salah satu jenis hardware atau perkakasan yang mempunyai peranan yang sangat penting dalam PC / komputer. Di samping itu, terdapat banyak jenis hard disk.

Anda perlu tahu bahawa jika tiada hard disk, PC / komputer tidak akan dapat digunakan dengan betul.

Pada asasnya, hard disk ini berfungsi sebagai tempat penyimpanan untuk data, maklumat, kepada sistem operasi pada PC / komputer.

Okay, tanpa berdebar-setah lagi, mari kita dengar perbincangan tentang jenis hard disk dalam artikel ini!

1. PATA / IDE

jenis hard disk pata atau ide

PATA bermaksud Parallel Advanced Technology Attachment yang merupakan jenis hard disk yang menggunakan penyambung PATA untuk menyambung ke komputer.

Jenis ini boleh dikatakan generasi tertua hard disk yang digunakan dalam era komputer Pentium.

Hard disk ini mula-mula diperkenalkan oleh Wastern Digital beberapa dekad yang lalu di bawah nama IDE (Integrated Drive Electronics).

Hard disk PATA disambungkan dengan menggunakan kabel reben tebal dengan 40 hingga 80 wayar kabel disambungkan ke 40 pin penyambung untuk memindahkan data.

Kapasiti hard disk PATA ini adalah maksimum 320 Gb sahaja. Pada zamannya, kapasiti ini sangat besar.

2. Hard Disk SATA

jenis hard disk sata

Jenis hard disk seterusnya adalah hard disk SATA (Serial Advanced Technology Attachment) yang merupakan hard disk yang memindahkan data ke komputer melalui teknologi serial signaling.

Jika dibandingkan dengan hard disk PATA, hard disk SATA ini mempunyai kelajuan pemindahan yang lebih cepat yang boleh mencapai 150 Mbps.

Hard disk dengan port SATA terdiri daripada 4 pin yang digunakan sebagai penghantaran data dan 7 pin lagi untuk power supply.

3. Hard Disk SCSI

jenis hard disk scsi

Jenis hard disk ke-3 adalah SCSI (Small Computers System Interface) yang merupakan disk drive yang dibuat oleh ANSI (American National Standards Institute).

Hard disk ini adalah disk drive yang paling biasa digunakan pada tahun 1982 yang dapat menyokong 8 peranti walaupun sehingga 16 peranti menggunakan SCSI yang luas.

Oleh itu, hard disk SCSI biasanya digunakan pada komputer server atau komputer utama.

Pada asasnya SCSI adalah standar paralel interface yang dapat memindahkan maklumat pada kadar 8 bit sesaat.

4. Hard Disk Eksternal

hard disk eksternal

Jenis hard disk ini sedikit berbeza daripada yang dibincangkan sebelum ini, ya kerana disk drive yang dibincangkan sebelum ini adalah disk drive dalaman. Hard disk ini biasanya dipanggil HDD eksternal.

Ya seperti namanya, disk drive ini boleh dikatakan agak fleksibel kerana ia tidak perlu dipasang dalam peranti komputer.

HDD eksternal ini boleh digunakan walaupun di luar PC / peranti komputer. Jadi, fungsinya sama dengan flash disk. Perbezaannya hanya terletak dalam kapasiti yang lebih besar daripada flash disk.

Hard disk eksternal ini mempunyai antara muka USB yang digunakan untuk menyambungkannya dengan PC / komputer.

5. ATA/EIDE

jenis disk drive ata atau eide

Jenis hard disk berikutnya apabila dilihat berdasarkan jenis penyambung adalah ATA / EIDE (Advanced Technology Attachment/Enhanced Integrated Drive Electronics).

Pada asasnya jenis ini hampir sama dengan PATA / IDE, hanya ATA / EIDE ini mempunyai kadar pemindahan data yang lebih cepat daripada PATA.

Jenis ATA ini adalah sejenis disk drive yang dapat mengintegrasikan pengawal drive secara langsung pada drive itu sendiri.

Peranti komputer boleh menggunakan hard drive ATA tanpa perlu menggunakan pengawal khas untuk menggunakan drive.

6. RAID

disk drive raid

RAID bermaksud Redundant Array of Inexpensive Disk atau Redundant Array of Independent Disks.

Redundant Array of Inexpensive Disk adalah teknologi virtualisasi storan maklumat atau data yang mampu menggabungkan beberapa komponen fizikal disk drive ke dalam satu atau lebih untuk data redundansi atau keperluan peningkatan prestasi.

Redundansi data adalah pertindihan data dalam berbilang fail data yang sama yang disimpan di berbilang lokasi.

Terdapat beberapa tahap RAID yang dimaksimumkan untuk keadaan atau situasi tertentu yang sudah tentu akan memberikan kebolehpercayaan, ketersediaan, prestasi dan kapasiti yang berbeza.

Berikut adalah beberapa tahap dalam RAID:

  • 0 – Striping
  • 1 – Mirroring
  • 5 – Striping with parity
  • 6 – Striping with double parity
  • 10 – Combining striping and mirroring

7. SSD

ssd (solid state drive)

Jenis disk drive terakhir adalah SSD (Solid State Drive) yang merupakan peranti storan non volatil yang mampu menyimpan data berterusan pada solid state flash memory.

SSD adalah salah satu hard drive terpantas atau peranti storan data dengan kelajuan pemindahan data sehingga 550 megabait sesaat.

Ketiadaan komponen berputar atau bergerak membolehkan SSD mempunyai ketahanan yang lebih kuat dan dapat menghapuskan kemungkinan data yang rosak atau menurun dalam prestasi disebabkan oleh getaran atau kejutan.

Di samping itu, disk drive ini juga boleh membenarkan akses data dalam pecahan satu bilion saat.

Oleh itu, ia boleh membenarkan masa booting yang lebih cepat, membuka aplikasi, dan sistem yang lebih pendek secara keseluruhan.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit bercakap tentang jenis hard disk. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.