7 Jenis Bateri Telefon, Teknologi Pengecasa Bateri

Bateri dalam peranti elektronik, terutamanya yang berada dalam smartphone, seperti tenaga pada manusia. Tanpa tenaga ini, manusia tidak akan dapat hidup.

Begitu juga dengan smartphone, jika mereka tidak mempunyai bateri, ia tidak akan boleh digunakan atau hidup. Ini kerana bateri bertindak sebagai kehidupan untuk smartphone.

Kerana ia mempunyai fungsi yang sangat penting, bateri menjadi salah satu sektor yang paling diperhatikan oleh orang sebelum membeli smartphone.

Terdapat beberapa jenis bateri smartphone yang perlu Anda ketahui sebelum membeli smartphone. Okay, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis bateri smartphone, mari kita lihat artikel ini!

Jenis Bateri Telefon Pintar

jenis bateri telefon pintar

Berikut adalah beberapa bateri dalam smartphone.

1. Removable

Removable

Seperti namanya, bateri removable adalah bateri smartphone yang tidak bercampur dengan body smartphone, jadi ia boleh dikeluarkan dan dipasang pada bila-bila masa.

Oleh kerana ia mudah untuk dikeluarkan dan juga dipasang, maka jika terdapat kerosakan pada bahagian bateri, Anda hanya perlu membeli bateri baru.

Dalam era yang semakin moden ini penggunaan bateri removable telah mula ditinggalkan oleh pengeluar smartphone. Jika masih ada pengeluar smartphone yang menggunakan jenis bateri ini, sudah tentu nombornya kecil.

2. Non-Removable

non-removable

Bateri non-removable adalah bateri smartphone yang menjadi satu dengan badannya. Pada masa ini terdapat banyak pengeluar yang memberi tumpuan kepada smartphone yang menggunakan bateri ini.

Ini kerana penggunaan bateri ini menyebabkan smartphone mempunyai badan langsing dan kelihatan elegan. Kelemahannya ialah jika smartphone rosak di beterai, ia mesti dibaiki oleh pakar atau juruteknik yang boleh dipercayai.

3. NiCd (Nickle Cadmimum)

nicd (nickle cadmimum)

Pada masa lalu semua jenis phone menggunakan bateri jenis ini. Walau bagaimanapun, pada masa ini penggunaan bateri NiCd telah ditinggalkan. Salah satu sebabnya adalah kerana saiz bateri yang besar dan berat.

Bateri generasi pertama ini mempunyai memory dengan kesan kekal. Ini bermakna jika bateri tidak dicas dengan cara yang betul, maka kapasiti bateri akan terus berkurangan dan mati sepenuhnya.

Di samping itu, bateri ini boleh dicas apabila bateri sudah kosong. Ini bermakna jika bateri tidak kosong, ia tidak boleh dicas.

Bateri ini juga mempunyai kapasiti storan yang rendah dan kuasa akan habis dengan sendirinya walaupun ia tidak digunakan. Contoh phone yang menggunakan bateri ini ialah Nokia 3310, phone sejuta orang pada zamannya.

4. NiMH (Nickel Metal Hydride)

nimh (nickel metal hydride)

Jika Anda memberi perhatian kepada telefon lama, jenis bateri yang digunakan bukan Li-Ion atau Li-Po. Ini biasanya akan ditulis NiMH.

Ya, sesungguhnya bateri NiMH ini digunakan secara meluas dalam era featured phone dan merupakan pembangunan NiCd.

Apabila dibandingkan dengan NiCd, bateri NiMH lebih mesra alam, mempunyai bentuk yang lebih kecil, mempunyai berat yang ringan, dan mempunyai lebih banyak kapasiti. Bateri ini mempunyai persamaan dengan bateri NiCd, iaitu mesti kosong terlebih dahulu untuk dapat dicas.

5. Li-Ion (Lithium Ion)

li-ion (lithium ion)

Bateri generasi ketiga ini mempunyai perbezaan asas jika dibandingkan dengan jenis bateri sebelumnya. Bateri Li-Ion tidak mempunyai momory effect, jadi ia boleh dicas tanpa perlu menunggu bateri kosong.

Seperti namanya, dalam bateri ini terdapat unsur lithium ion yang bergerak dari elektrod negatif ke elektrod positif apabila dilepaskan dan akan kembali apabila dicas.

Salah satu kelemahan bateri ini ialah ia mempunyai life cycle yang pendek. Walaupun tidak digunakan, bateri Li-Ion ini akan mengalami penurunan prestasi selepas tempoh 3 tahun.

Jika dicas secara berlebihan, maka performance bateri ini akan berkurang. Di samping itu, jika overcharging, bateri ini boleh menyebabkan telefon meletup semasa dicas.

6. Li-Po (Lithium Polymer)

li-po (lithium polymer)

Jenis bateri smartphone seterusnya ialah Li-Po yang merupakan pembangunan bateri Li-Ion. Li-Po dan Li-Ion memiliki karakter yang sama. Perbezaannya terletak pada elektrolit yang terdapat dalam bateri Li-Po yang menggunakan elektrolit polimer dan bukannya elektrolit cecair.

Secara umum, bateri polimer ini mempunyai beberapa sel sekunder yang diparallelkan untuk meningkatkan keupayaan pengecasan bateri. Jika dibandingkan dengan Li-Ion, Li-Po ini adalah bateri yang lebih aman dari ledakan.

Kelemahan bateri ini, Anda perlu mengecas bateri sebelum bateri kosong. Cuba apabila terdapat amaran bateri yang lemah dari smartphone, Anda harus mengecas dengan serta-merta.

Jika ia tidak dicaj secara langsung, maka apabila dihidupkan performance smartphone akan terganggu kerana kuasa yang masuk tidak mencukupi.

7. Li-Fe (Lithium Iron Phosphate)

li-fe (lithium iron phosphate)

Jenis bateri smartphone terakhir adalah Li-Fe. Bateri ini dijual pada harga yang sangat mahal dan jarang digunakan pada peranti smartphone.

Jika pengeluar menggunakan bateri ini, maka kos pengeluaran akan meningkat dan menyebabkan harga jualan smartphone meningkat. Bateri yang diperbuat daripada oksida cobalt adalah pembangunan bateri Li-Ion.

Teknologi Pengecasan Bateri

teknologi pengecasan bateri

Sebagai tambahan kepada jenis bateri, Anda juga perlu tahu teknologi pengecasan bateri yang biasa digunakan pada masa ini. Berikut adalah beberapa teknologi pengecasan bateri yang sering kita temui.

1. Fast Charging

fast charging

Pada masa ini kebanyakan smartphone hanya menggunakan jenis bateri Li-Ion dan Li-Po. Pada masa akan datang, sudah tentu, bateri smartphone mempunyai jenis yang lebih baru.

Bateri Li-Ion atau Li-Ipo biasanya mempunyai keupayaan atau ketahanan yang baik, tetapi ini bergantung kepada kapasiti, hardware, dan sistem dalam smartphone.

Masalah utama dengan smartphone adalah ketahanan. Ramai pengguna memerlukan smartphone dengan kapasiti bateri yang besar seperti 10.000 mAh.

Anda perlu tahu bahawa kapasiti bateri yang besar boleh membuat body phone menjadi lebih besar. Di samping itu, jika ia tidak disokong dengan sistem dan teknologi yang baik, maka bateri kapasiti besar mempunyai potensi untuk menimbulkan bahaya.

Oleh itu, daripada memaksimumkan kapasiti bateri smartphone, pengeluar smartphone lebih memaksimumkan teknologi pengecasan bateri smartphone.

2. Wireless Charging

wireless charging

Teknologi pengecasan bateri seterusnya adalah pengecasan tanpa kabel. Teknologi ini adalah penyelesaian untuk pengguna smartphone yang tidak mahu diganggu dengan mengecas bateri menggunakan kabel.

Anda hanya melekatkan bahagian body belakang smartphone pada alat wireless charging. Pada masa ini, teknologi wireless charging hanya wujud dalam telefon mewah.

Jadi, Anda yang memerlukan teknologi wireless charging ini boleh menemuinya pada generasi terkini smartphone mewah.

3. Reverse Wireless Charging

reverse wireless charging

Reverse wireless charging adalah teknologi yang membolehkan telefon mempunyai keupayaan sebagai power bank tanpa wayar.

Oleh itu, jika Anda mempunyai smartphone dengan feature ini, maka Anda boleh mengecas smartphone rakan Anda dengan melekatkan body belakang phone Anda dengan phone rakan Anda.

Untuk menggunakan feature ini, syaratnya ialah kedua-dua smartphone mesti mempunyai feature reverse wireless charging.